PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


sâmbătă, 13 iunie 2009

RELEVAREA REVELARII

Umanism Utopic..... Homo Universalis... cam pe aici se afla cea mai mare parte a tintelor pe care le urmaresc mai mult sau mai putin constient, cei care trudesc si se caznesc sa evolueze spiritual. Sa fii lacom de informatie si sa cunosti cat mai mult dintr-o gama de chestiuni cat mai diversa si sa te perfectionezi daca se poate in toate, ca sa ai certitudinea ca esti pe calea cea buna si ca pasa-mi-te, in tot acest timp evoluezi. Si da-i si inghesuie stiinte exacte si inexacte, arta, filozofie, morala, teologie si cate si mai cate... Cunoasterea te face liber sau inseamna putere, vei auzi din toate partile. Din nefericire insa, cunoasterea are limite, cel putin pentru acea parte a creierului nostru care proceseaza doar realitatea pe care este capabil sa o perceapa si sa o inteleaga si atunci iata, libertatea devine ingradita iar puterea iluzorie. Asa suntem noi facuti sau deveniti, biete fiinte rationale, ratacite in cuvinte, numere, simboluri si note muzicale, vibratii inalte, vibratii joase, aghiasma mica, aghiasma mare... :-) ... iar scotocirea continua dupa "Adevar" :-) nu este decat desertaciune si goana dupa vant.

O solutie totusi ar trebui sa existe presupun, iar dintre toate as pune degetul pe REVELATIE. Ea ne-ar scuti de cunoasterea falsei realitati pe care in mod rutinard o traim mental si afectiv, in plan constient, zi de zi, realitate in care cele cinci simturi nu sunt de ajuns, ele insele fiind limitate, si in care mintea, desi se strofoaca biata, nu poate sa-si explice decat o realitate futila, mereu paradigmatica.
Un exemplu la indemana de cunoastere subita, prin revelatie ar putea fi Buddha, care a CUNOSCUT fara ajutorul filosofiei, religiei, stiintelor, artelor, gramaticii, retoricii, logicii, matematicii, astrologiei si muzicii. Isus ar putea fi de asemenea un exemplu caci credinciosii crestini Il asimileaza cu insusi Dumnezeu. Credinciosii, neavand decat putine date despre viata Lui nu-si permit sa se hazardeze si sa emita pareri asupra instructiei Sale, si-atunci toate invataturile pe care El le-a impartasit lumii, ei le considera ca fiind venite direct de la Dumnezeu. Isus nu are de ce sa invete. El stie. In acceptiuni neortodoxe, El este doar un simplu om, un iluminat, cu stagiul spiritual prezumat a se fi savarsit in Egipt si India. Si cati ca ei, ILUMINATII...!

Daca in timpul masurat al vietii tale nu ti se ofera sansa macar a unei revelatii si in cel mai fericit caz, cea a marii revelatii, a iluminarii, este buna si calea grea a trudei intru perfectionare, cea a dobandirii calitatii de om universal, un deziderat de altfel al Renasterii care bantuie si astazi mintile ezoteristilor... Mai nou il intalnim cu denumirea poetica de Om de Lumina, ca in secolul luminilor. Oricum in viata urmatoare, pentru cei care cred in chestiunea pacostei perene numita Karma, toate cunostintele acumulate, cu memoria vietii anterioare cu tot, iti vor fi fost deja sterse si trebuie sa o iei din nou ca fraierul, de la inceput. Sisif se cheama ca te cheama! :-)

Nu traiesc cu speranta revelatiei pe gratis, asa cum ar fi de asteptat sa gandesc, ca orice roman plescar. Revelatia o ai pentru ca trebuie sa o ai si pentru ca esti apt sa o primesti. Si nu prea imi vine sa cred ca s-ar tine cont de cat de joase sau de inalte iti sunt vibratiile in momentul declansarii revelatiei. Pavel din Tars este un exemplu ilustru al unei transformari datorate unei revelatii mistice. Cu un simplu bobarnac Dumnezeu l-a transformat pe Pavel dintr-o unealta a Fiarei intr-o unealta a Sa. Si nu a fost meritul lui Pavel care pana la momentul revelatiei ura cu tot sufletul, ci a fost vointa Lui. Sau poate Pavel ar reprezenta doar exceptia care ar trebui sa intareasca regula. Cine stie!?...

2 comentarii:

Eu, buricul pamantului zic asa: