PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


joi, 12 noiembrie 2009

EZOTERISM PANA LA DUMNEZEU

















Articolul care urmeaza reprezinta o promisiune  onorata fata de doi oameni pe care ii pretuiesc, Sorin - SOmeONE   si  BloggerCristiana Antonovici .
Articolul va comporta modificari in functie de sugestiile viitoare ale lor, dar si ale voastre.

EZOTERISM FRATE, NU JUCARIE!
Oferta internetului si a librariilor spiritualiste este vasta. Ian luati de priviti! Totul este pe taraba, pe alese: spiritualitate, ezoterism, paranormal, religie, filozofie, psihologie, programare neuro lingvistica, parapsihologie, coaching, neuropsihologie, samanism, budism, yoga, astrologie si multe altele. "Ia-ma pe mine! Ia-ma pe mine! Ba pe mine!" se aud strigatele de disperare ale titlurilor de pretutindeni. Ma ispitise la un moment dat gandul cel viclean sa fac o incursiune in lumea ezoteristilor, eu nefiind insa (inca) unul dintre ei. Si asta nu pentru ca nu as fi atras de fenomenul ezoteric, ci pentru ca s-ar cuveni mai intai sa inteleg ce se-ntampla cu aceasta lume pestrita, bezmeticind prin ceata, compusa pe de o parte din indivizi ahtiati  dupa mistere si secrete cat mai oculte, mai bine ocultate, dar care daca e posibil, sa faca si deliciul dezvaluirilor senzationale, iar pe de alta parte, din oameni cu sufletul curat, animati de nevoia aproape organica, de a evolua spiritual.. Ei, dar o raita mititica, cu voia dumneavoastra, parca tot s-ar cere. Ezoterismul umbla prin lume tragand dupa sine o cohorta de ezoteristi, care mai destoinici, care mai neaveniti. Dincolo de ezoteristul de berarie, care, fie nu cunoaste semnificatia cuvantului "ezoterism", fie doar o intuieste (dar nici ca s-ar obosi s-o afle), dar care in schimb il foloseste de cate ori i se iveste ocazia, pentru ca ii place cum suna, sau dincolo chiar de ezoteristul de cafenea, care nu a citit nicio carte de profil, ci doar a ciugulit cateva idei de ici, de colo, de pe net sau de aiurea si pe care le debiteaza vehement cu "argumente" , ar mai fi si cea de-a treia categorie, ezoteristul erudit.
Acum, ce sa va zic...!? De-aici incolo chestiunea ezoterica se cam complica, in functie de numarul de carti citite si de autorii lor. Exista bunaoara ezoteristul care "stie", care a citit o singura carte, cartea lui de capatai, care si-a insusit un anume tip de limbaj si o anumita viziune asupra lumii sensibile-care cu vremea va deveni viziunea sa personala si nu se va mai abatea de la ea. De la doua carti citite la mai multe insa, in functie de anul publicarii cartilor, de arhaismul sau modernitatea termenilor utilizati, de pregatirea si nivelul de instructie si intelegere al autorului, precum si de claritatea definirii notiunilor de baza,in mintea ezoteristului erudit se pot petrece doua feluri de fenomene. Si hai sa vedem care ar putea fi cele doua fenomene anuntate! Data fiind diversitatea denumirilor aceluiasi fenomen analizat in diversele carti ezoterice, carti aparute in timpi istorici diferiti, complicarea sau din contra, simplificarea excesiva a modului de agregare si interactie a fenomenelor de catre autorii acestor carti, duce in final :
-fie la o catastrofa, prin confuzarea partiala sau totala a cititorului ezoterist,
-fie la un deznodamant fericit, caz in care cititorul ezoterist a reusit sa faca ordine in termeni si in notiuni, sa-i puna de acord pe cei care se contrazic si sa-i salveze de la pieire pe cei care dadeau semne ca isi pierd semnificatia. Acest ultim tip de ezoterist erudit - salvat pentru spiritualitate - simte deodata ca menirea lui este sa scrie si sa publice o carte, evident cu succes de librarie fulminant. Care va fi soarta acestei carti si cate minti si suflete va reusi ea sa izbaveasca sau sa capieze, numai Bunul Dumnezeu mai poate sti. Putem lua ca exemplu, fara sa gresim, marea majoritate a ezoteristilor americani. Fara o buna impachetare de marketing, fara reclama sustinuta, fara conferinte si intalniri cu cititorii, cartea nu paraseste de buna voie libraria. Cu cat planul de marketing este mai bine intocmit si cu cat cartea este mai slaba, eventual, cu atat mai mare va fi tirajul si fala ezoteristului.
Iata-i asadar pe toti ezoteristii nostri, despre care am uitat vai, vai mie! sa va zic ca de fapt sunt ... exoteristi, cum stau ei ciopor, infasurati ca foile de ceapa, inabusind ezoterismului adevarat. Hmmm...! o sa ziceti. Ce poate sa insemne sintagma aceasta "ezoterism adevarat"!? Pai sa vedem ce ne zice dictionarul:

"Ezoterismul (în greacă εσωτερικος = din interior) este un concept filosofic-religios prin care se desemnează cunoştinţe şi învăţături obţinute prin percepţia unor fenomene spirituale, accesibilă numai clarvăzătorilor sau iniţiaţilor, în opoziţie cu cunoaşterea exoterică, accesibilă tuturor oamenilor. Curentele spirituale ce se declară ezoterice sunt de o mare diversitate şi cu credinţe variate, de la cele bazate pe învăţături orientale la forme de ezoterism creştin."


INITIATI SI CLARVAZATORI
Ati citit bine: ezoteristi sunt  numai clarvazatorii sau initiatii. Initiatii, care ajung la cunoasterea adevarului transmis oral sau prin diverse scrieri secrete, vor trebui sa-i creada intotdeauna pe cuvant pe maestrii care le ofera initierea. Ceilalti insa, cei cu darul clarvederii si al clarauditiei, au imensa sansa sa se convinga singuri. Direct de la Sursa. Si sa ne mai convinga si pe noi.

Nu sunt eu cel mai in masura sa fac o distinctie neta intre valoarea informatiilor detinute de un initiat, de cea detinuta de un clarvazator, din simplul motiv ca nu ma aflu in interiorul fenomenului. Logica de chibitz insa imi spune ca si aici, ca peste tot in cunoastere, ar trebui sa existe mai multe niveluri de intelegere a celor nevazute. Daca initiatii folosesc principii, legi si concepte, uneori reduse doar la un simplu cuvant sau chiar la o silaba, precum si simboluri si numere, clarvazatorii vor avea nevoie in majoritatea cazurilor de cuvinte, pentru a reda, a explica ceea ce au vazut si inteles...
Lumea "reala" ca si cea imaginara pot fi explicate in cuvinte, semne, culori, cifre si sunete. Toate isi vor gasi un mod mai mult sau mai putin rapid de decodificare in mintea omului care stie si a-nvatat sa opereze in acest mod.

CE AUDE UNICORNUL?
Ca sa stii cu siguranta ce aude Unicornul trebuie sa fii tu insuti Inorog. Sau sa fii Blaga. Ce aude si ce vede ezoteristul? Raspunsul ar fi invariabil cam acelasi: ca sa intelegi trebuie sa fii ezoterist si inca unul clarvazator. Raspunsul pare facil si chiar usor insolent la o prima abordare dar lucrurile nu stau tocmai asa. Ajutatorii sunt la tot pasul iar aparatul de perceptie, cel de care ai nevoie sa te poti orienta in lumea subtila a celor nevazute si care trebuie sa functioneze in buna randuiala, il avem cu totii in dotare de la mama natura. Iar in calatoria in care te aventurezi in astral sau in cine stie ce n dimensiuni universale - sa ma ierte ezoteristii pentru gafele pe care le-am comis si pe care le voi comite si de-aici inainte, pe diversele trepte de constiinta ale universului, vezi structuri, fenomene noi, niciodata vazute si nici macar imaginate de tine pana atunci. Trairile si viziunile din imaterialitate, din oceanul de energii, trebuie mai apoi imbracate in fraze atunci cand revii la "realitatea cotidiana". Cum sa faci mai bine sa descrii in cuvinte, imagini, stari, senzatii, sunete care nu au o corespondenta in "lumea reala" si care uneori se cer imbracate in cuvinte si expresii care inca nu exista..? Artistii cred ca au cele mai surprinzatoare informatii din acea lume sinestezica si mai au si marele avantaj ca nu trebuie sa se servesca de concepte. Poetul, artistul, muzicianul, sculptorul vad, stiu, aud... aproape ca palpeaza imaginarul si inteleg de cele mai multe ori mesajele pe care le transpun in operele lor, fiecare dupa harul sau. Caci acolo unde nu ajung cuvintele, ajunge intotdeauna arta, sau numerele, sau simbolurile. Iata insa de ce, dintre toti cei care lucreaza cu lumile nevazute, doar bietului ezoterist ii revine cea mai grea si mai complicata sarcina. El nu poate nici canta, nici picta si nici dansa ceea ce vede, cunoaste si intelege. El ezoteristul clarvazator, el Hermes, trebuie sa fure focul zeilor pentru binele omenirii si doar el trebuie sa descrie si sa explice pentru noi in cuvinte, fraze, concepte, diferitele fenomene, principii si realitati din multidimensionalitatea universului, carora simturile noastre limitate la condita 3D, nu le poate face fata si care nici macar nu au corespondent in limba... Iar descrierea lumilor supersensibile trebuie sa fie clara, intr-o structura simpla si coerenta.

ARISTOTEL 2009
Hai sa facem un experiment virtual! Incercati! Luati-l pe batranul Aristotel dintre contemporanii sai si plimbati-l o zi prin realitatea in care traim noi. Plimbati-l cu masina! Ridicati in fata lui capota masinii si explicati-i in limbajul zilelor noastre, ce este si ce se-ntampla intr-un motor. Aristotel are mintea iute, construita si educata pentru a pricepe si a instrui si pe altii. Odata plimbarea incheiata, trimiteti-l a doua zi, inapoi la grecii lui, ca sa le povesteasca si lor ce a vazut si mai ales ce este un motor si dupa ce fel principii functioneaza o masina. Va trebui sa le spuna cumva... cum ca trupul omului, cel ce corespunde lumii materiale este masina, sufletul corespunzator lumii omenesti ar reprezenta combusibilul iar spiritul, cel asimilat lumii divine este cheia de contact si ca nu se potrivesc doua spirite la acelasi trup... Grecii stiu bine ce inseamna ternarul: trup, suflet si spirit dar nu vor sti niciodata ce este si cum functioneaza o masina. Aici ei ar avea nevoie de un ezoterist al zilelor  lor, antrenat in proiectiile din viitor, un clarvazator inzestrat, care sa incerce sa-i faca pe ei, contemporanii sai, sa priceapa cat mai in detaliu un "ceva" care le-ar fi tuturor lesne de priceput abia peste 2500 de ani.

 Iar daca cele doua lumi, a celor vazute si a celor nevazute, se vor concilia vreodata si vor deveni o singura lume, lumea vazutelor, atunci vom auzi cu totii muzica sferelor.  


 
Si iata cum, stimati cititori virtuali, cu tot tupeul de care am fost in stare, pentru ca ce am comis aici nu poate fi numit curaj , in incercarea disperata de a onora o promisiune facuta, ma ocupai toata noaptea ca neofitul de oculte in loc sa ma ocup de culte. Macar de una.  Noblesse oblige, ce dracu', Doamne iarta-ma!:))


47 de comentarii:

  1. Neatza si felicitari pentru modul in care ai surprins fenomenul. Dupa parerea mea, comparand cu experientele pe care am avut sansa sa le am si eu, ai reusit sa faci lucrul asta cu destula acuratete.
    Multe ori, cei care arunca cate un ochi "dincolo" au ceva probleme cu verbalizarea a ceea ce percep. Exista o discrepanta intre nivelul de cunostinte, vocabularul existent si posibilitatea de exprimare inteligibila a fenomenului perceput. Este motivul din cauza caruia majoritatea clarvazatorilor se exprima prin metafore sau pilde.
    De asemenea, tine si de publicul caruia i se adreseaza. Ca, degeaba stii tu, daca nu gasesti calea sa "impartasesti" asta.
    Pe de alta parte, eu insami am avut cateva experiente in care am fost "blocata" sa citesc anumite carti de larga inspiratie ezoterica. :D Intuitia mi-a "soptit" ca informatiile de acolo mi-ar denatura o etapa a cunoasterii pe care ar urma s-o parcurg. Am avut deseori sentimentul ca trebuie sa primesc informatiile care imi sunt destinate, pe cale preponderent empirica. Am carti,acasa, carora nu le-a venit timpul, nu's adecvate sau - dimpotriva - mie nu mi-a venit clipa sa le citesc. Fie ele nu's pentru mine, fie eu nu's pregatita pentru ele.
    Dar, atat cat mi se cuvine din felia de cunoastere, stiu ca o voi primi in modul cel mai facil pentru mine, de aceea nu-mi fac griji in acest sens.
    Etapele (in cazul meu) sunt, de regula, "contactul primordial si nespecific" cu informatia noua, memorarea aspectelor ei dupa care urmeaza aducerea in constient, analiza si prelucrarea analizarea informatiei, urmand verbalizarea cea mai potrivita. Atunci cand imi explic "gresit" o viziune (asta se petrece numai in faza intermediara, cea de analiza personala a fenomenului) am o stare afectiva neplacuta, un disconfort, ca atunci cand intuiesc o amenintare sau o eroare. Atunci inteleg ca incerc sa explic fenomenul, in palierul constient, intr-un mod eronat si ma vad nevoita sa modific elementele explicative.
    La mine, ghidajul emotional este foarte puternic. Disconfortul acesta il simt mai mereu: daca ma trage ata sa exagerez, sa mint, sa ma laud, sa modific ceva in favoarea mea, sau de dragul orgoliului personal. La fel patesc daca vreau sa ies in fata, sa epatez, sau sa fac pe cineva sa sufere etc. De aceea raman la parerea ca regula care sta la baza accesului spre o anume cunoastere zisa "superioara" e calitatea morala a individului. Caci, prea multa vreme, oamenii cu un caracter dubios au avut cunoastere si au folosit-o in defavoare celor simpli. Cred ca a venit vreme ca informatiile sa ajunga si la ei.
    Inca odata, felicitari Dane pentru ceea ce te stradui sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, apreciez efortul tau, stiind ca si gripa iti da de furca. Eu unul ies putin descurajat din aceasta lectura. Pentru ca daca as fi fost inorog, probabil as fi simtit asta pana acum. Dar nu sunt. Iar teoria ta pare sa ma condamne irevocabil la rolul de chibitz, sincer nu ma satisface. Imi da sentimentul de deja-vù, ideea de structura piramidala, iluminati providentiali si discipoli cu limitatorul montat din fabrica. Prin urmare sanse inegale. Liberul-arbitru, desigur, ma va impulsiona sa citesc o anumita carte sau sa imbratisez o anumita doctrina. Dar sa nu uitam ca constiinta nu este nicidecum o "tabula rasa", fiecare poarta cu sine acel balast constituit din pre-concepte morale, culturale, dobandite oarecum fortat, dar nu neaparat gresite, cel putin nu in totalitate. Si cred ca putini sunt dispusi sa dea vrabia din mana pentru cioara de pe gard, ar vrea sa pastreze ambele o vreme.
    Tu ma lasi fara umbra de speranta dandu-mi de inteles ca avem de a face cu un taram exclusivist, aproape imposibil de enuntat, prin urmare inaccesibil neinitiatilor. Eu cred ca pentru A AFLA, este suficienta dorinta si un bun ghid. Si spun ghid, nu professor. Reusita "excursiei" depinde exclusiv de acesta. Iar un pictor care nu stapaneste bine tehnica culorilor, degeaba este un bun desenator.
    Eu cred totusi ca Aristotel ar intelege perfect motorul si ar fi capabil sa il explice contemporanilor. Tocmai pentru ca, paradoxal, conceptele complexe sunt mai usor de ilustrat decat principiile in sine. Singura sa problema ar deriva din faptul ca, pe moment, i-ar fi imposibil sa demonstreze practic. Totusi, destula lume cu capul pe umeri nu va avea probleme in a recunoaste justetea ideii si a-l ajuta sa materializeze viziunea, chiar neavand sansa de a fi fost oaspete in automobilul nostru supertehnologic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, SOmeONE.
    Imi permit sa-ti o fer eu un posibil raspuns, pana ti-l da gazda noastra pe al lui.
    Sa vedem…

    “Iar teoria ta pare sa ma condamne irevocabil la rolul de chibitz, sincer nu ma satisface.”
    E doar o impresie a ta. Limitarea noastra este, de regula, autoimpusa. N-ai primit vreun rol secundar comparativ cu ceilalti, dar, modul in care tratezi problema te determina sa adopti singur, constient sau nu, un astfel de rol. Si ai sa vezi de ce zic asta.

    “Imi da sentimentul de deja-vù, ideea de structura piramidala, iluminati providentiali si discipoli cu limitatorul montat din fabrica. Prin urmare sanse inegale.”

    N-am auzit sa existe favoritisme in “bransa” :D

    “Eu cred ca pentru A AFLA, este suficienta dorinta si un bun ghid. Si spun ghid, nu professor. Reusita "excursiei" depinde exclusiv de acesta. Iar un pictor care nu stapaneste bine tehnica culorilor, degeaba este un bun desenator.”

    Pai…atunci…unde e problema?! Presupun ca in urma acestei concluzii, afirmatia aceasta: “Pentru ca daca as fi fost inorog, probabil as fi simtit asta pana acum.” devine lipsita de sens.
    E clar, esti altceva decat inorog, deci e exclus sa simti ca el, dar poti afla ceea ce doresti, folosind alte cai. Eu habar-n-am care’s alea, dar asta pentru ca iti sunt destinate tie si nu altora.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna sa-ti fie inima si tie, Liege.BlueIris. Analiza ta are o logica fara cusur, insa se bazeaza pe fraze scoase din contextul general. Cea cu unicornul era doar o premiza, ca dealtfel aproape toata postarea si erau strict legate de ceea ce Dan afirma in articolul sau. In cea de-a doua parte, cea care incepe cu "Eu cred ca A Afla", concluzionam si niste discutii mai vechi de pe la alte topicuri si de pe alte bloguri. Inteleleg ca, la prima vedere poate fi perceputa ca si non-sens, de fapt ideea de baza a retoricii mele este aceea a simplificarii, a reducerii conceptului strict la esenta, pentru a putea fi accesibil nu doar unui numar limitat de persoane. Departe de mine a critica fundamentele ezoterismului. Divinitatea, oricare ar fi aceasta, m-a inzestrat cu suficienta luciditate pentru a intelege ca nu imi pot aroga acest rol. Iar experienta ma invata sa fiu precaut cu conceptele care tind sa umple spatiile vacante din constiinta. Foarte precaut chiar, dar nu intr-atat incat sa prefer sa le mentin asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa vedem daca am inteles anapoda (e foarte posibil, caci ma simt extrem de obosita), sau e doar o problema de interpretare.

    Dan spune, in urma documentarii pe care a facut-o, ca in primele linii ale cunoasterii se afla initiatii si clarvazatorii, adica acei indivizi care au perceptii extrasenzoriale si – prin asta – campul lor de cunoastere este extins fata de al altora, corect??!!
    (Te invit cu toata amabilitatea sa contra-argumentezi, daca am inteles gresit. Repet, e foarte posibil, datorita starii mele de epuizare fizica si concentrare slaba).
    Continuand, el spune ca informatia obtinuta prin “extra-perceptie” – da-mi voie s-o numesc asa, ca o conventie ad-hoc- e uneori dificil de verbalizat, parte din pricina intelegerii sau educatiei clarvazatorului, parte din inexistenta unor termeni adecvati si – uneori – din cauza incapacitatii “publicului” de a accede la nivelul acela de intelegere (vezi exemplul cu motorul si Aristotel).
    Acum, aici se face o distinctie intre informatia in sine si mecanismul de obtinere (motorul si principiul lui de functionare). Si eu inclin sa cred ca e mai usor sa prezinti obiectul, sa comunici informatia decat metoda prin care accezi la ea.
    Tu zici ca asta da nastere unei discriminari. Pentru ca, in conformitate cu experienta de pana acum a omenirii, intai apare unul, numit vizionar, clarvazator, initiat, geniu etc si apoi, cunoasterea lui e “teoretizata”, fragmentata in unitati, elemente, principii si toata lumea o invata.
    De asemenea, tu ai dori sa existe o “scurtatura” spre aceasta informatie si acest sistem laborios te nemultumeste, da?
    Te rog sa-mi spui daca pana aici am inteles corect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, ai inteles perfect "doleantele" mele. Ma nelinisteste putin doar acel "pana acum"... :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Uitam... Punct atins si in chestiunea lui Aristotel.
    "Si eu inclin sa cred ca e mai usor sa prezinti obiectul, sa comunici informatia decat metoda prin care accezi la ea."
    Singura fisura in acest rationament ar fi: cine imi da mie certitudinea ca cel caruia ii prezint obiectul nu este un alt Aristotel? Nedescoperit, neafirmat, inca? Am eu dreptul, in virtutea convingerii ca am fost "ales", sa il desconsider sau sa ma indoiesc de capacitatea lui de a dezvolta/imbunatati acel obiect? Cine stabileste "elita" si pe ce criterii?

    RăspundețiȘtergere
  8. "Ma nelinisteste putin doar acel "pana acum"... "... DE CE?! Te temi ca voi scrie mult?! :D

    Concluziile's simple si sunt cele formulate in postul de mai sus.

    1.Nu esti discriminat. e doar o impresie.

    2.Aptitudinile le ai, dar ti le limitezi singur prin felul in care abordezi problema.

    3.Pentru fiecare exista o cale "personalizata" de accedere la cunoastere. E exclus sa existe un model general care sa corespunda tuturor posibilitatilor umane.

    4.Pasul urmator il vei face atunci cand esti pregatit sa treci mai departe. Cum imi zicea mie cineva intelept, atunci cand bombaneam ca am nevoie de un "ghid" (plecaciune, maestre! te salut cu recunostinta, oriunde te-ai afla acum): "nu mai cere ca o sa primesti atunci cand esti pregatita, nu cand bati tu din picior sa primesti".

    RăspundețiȘtergere
  9. "cine imi da mie certitudinea ca cel caruia ii prezint obiectul nu este un alt Aristotel? Nedescoperit, neafirmat, inca?"

    Daca este Aristotel 2, atunci vei rosti 1 cuvant cheie, iar el va avea aceeasi viziune cu a ta, spontan si fara puzderie de explicatii, intelegi? E ca si cum ai muta tv lui pe canalul unde ai vazut tu emisiunea.

    "Am eu dreptul, in virtutea convingerii ca am fost "ales", sa il desconsider sau sa ma indoiesc de capacitatea lui de a dezvolta/imbunatati acel obiect?"

    N-am si nici nu o fac. De unde ideea?!

    "Cine stabileste "elita" si pe ce criterii?"

    E o abordare inadecvata a fenomenului, iar cunoastere de acest gen e "a free market". Si ti-am spus cum cred eu ca este. E posibil sa ma insel, insa asta cred eu despre fenomenul respectiv.

    Criterii? Pe langa ceea ce ai subliniat si tu,( anume dorinta de cunoastere), mai e nevoie de curatenia morala si credinta. Mai ales credinta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu ce sa zic, printre zicerile voastre, caci voi aveti si cultura, si usurinta de a potrivi vorbele altfel decât mine.
    Doar atata as spune, caci asta simt.
    Sunt Albatrosul lui Baudelaire... ba nu, sunt Ciocârlia Românească... când cântec de viaţă pură... când friptură intr-un ceaun cu untură...
    SI UN SINGUR LUCRU VA ROG, CUMINTE SI FRUMOS... DOAR 5 MINUTE... ATAT... VĂ CER DIN VIATA VOASTRA... ASCULTATI "CIOCÂRLIA" DE LA CAP LA COADĂ.. Imaginati-va ca sunt acolo, pe câmpia înrourată...
    ...şi nimeni nu mă mai doare acum...

    RăspundețiȘtergere
  11. Te salut, Cristiana -ciocarlie! Ma bucur de "revedere" si alerg sa ascult cantecul in care te regasesti tu.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu stiu ce glume faci, dar eu plang in hohote. Ca de o crunta si inimaginabila despartire. Dupa primele acorduri ale ciocarliei, am simtit atat durere ca s-a pravalit cerul peste mine si...nu imi pot opri lacrimile...am inundat totul cu ele...
    A cui durere e??!!

    RăspundețiȘtergere
  13. regret, dupa mai putin de 1 min am fugit de ciocarlie cat m-au tinut gandurile.

    RăspundețiȘtergere
  14. ...este dorul meu nebun de libertate, scumpa şi draga mea Floare Albastră... dorul meu de unire cu cerurile şi cu pământurile, de zbor învolburat cu păsările, de galop cu antilopele... de salturi cu gheparzii... sau gângurelile spiralate ale delfinilor sub portalurile străvezii din locurile tainice în care valurile se unesc cu cerurile... este dorul de joacă cu galaxiile, fără grijă, în sufletul protector al îngerilor...

    Întoarce-te, Iris Întristat de clipa mea de dor de nemurire...

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamne, aproape m-ai ucis...
    Te rog, sa nu mai faci asta, sau daca te gandesti sa te mai joci asa macar spune-mi inainte...sa ma protejez. E insuportabil.
    Dumnezeule mare, sunt desfigurata de durere.
    Iarta-ma, vreau sa cred ca intelegi exact... Eu percep trairile si, daca tu emiti puternic (cum tocmai am aflat), ma rupi in doua.
    E ca si cum ai avea un auz f fin si cineva iti lipeste la ureche un radio dat la maxim.
    Sfinte, inca ma doare inima !

    RăspundețiȘtergere
  16. Ecco! Simteam eu o amenintare in acel "pana aici"... Semn bun, imi creste senzitivitatea.
    Iris (permite-mi sa prescurtez), cred ca esti victima unui mare echivoc. Sigur, fervoarea ta in "apararea" cauzei este demna de tot respectul. Dar... nu este cazul aici. Ai luat totul putin cam personal, nu am facut o cerere de inscriere si nu ma intereseaza deocamdata ezoterismul, decat la nivel pur informativ. "Criticile" mele veneau de pe pozitii neutre, din "afara", de fapt nici nu erau tocmai critici.
    Pledoaria ta finala, pe langa faptul ca imi lasa impresia unei usoare iritari, s-ar putea traduce astfel: scapa cine poate, descurcati-va! In plus, am vazut destui oameni credinciosi si cu moralitate mai presus de orice banuiala. Cine stie de ce, habar nu aveau despre ezoterism. Sau trebuie sa il numim ezoterism ermetic?

    P.S.
    Scuze Cristiana, eram prins in argumente si nici macar nu te-am salutat. Ascult chiar acum Ciocarlia dar mie nu imi inspira durere, din contra. Iti urez un zbor placut. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. uite ce postam atunci...

    http://bluefleur-de-lys.blogspot.com/2009/11/umbrei-mele-cu-nesfarsita-dragoste.html

    dar te rog eu, te implor, lasa joaca asta neanuntata, ca pocneste inima-n mine!

    Plus ca...lasa dorul asta, ca doar in pricare noapte putem merge "acolo". Adica, numai sa nu vrei tu...altfel ai acces in fiecare noapte... :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Da...!! Serios ca te inteleg, nu e prima data cand cineva pateste asa ceva cu mine... am ascultat din nou Ciocarlia imediat ce am scris s-o ascultaţi si mi-au dat lacrimile efectiv cand mi-au zvâcnit mâinile în sus, de parcă strigau ca nebunele...
    Pe urma tu ai scris cele de mai sus si mi s-a frant tot zborul...

    P.S.... mamăăă... ce ai nimerit-o cu auzul si trompeta!! Ieri in autocar era o muzica de.. relaxare chipurile, obsedantă si cu niste acorduri care imi sfredeleau creierii... Toata lumea sforaia, numai eu bateam darabana pe tăblia scaunului din fata... si ma dadeam cu capul de geam cand venea iar sunetul acela cumplit pt mine... vreo 6 ore a fost picatura chinezeasca, 3 ore dimineata si 3 ore seara... tortură pură de ev mediu... în jurul meu oamenii atât de puri în neputinţa lor de a înţelege.. dormeau duşi !!!
    (...dar am fost la Polovragi!!!...)

    RăspundețiȘtergere
  19. SOmeONE, te asigur ca nici vorba la mine de reactia de care povestesti tu acolo. Nici macar 1/2 de secunda!
    Am interpretat fiecare cuvintel al tau ca pe o curiozitate asociata cu o dorinta fireasca de a pricepe mecanismul.
    Iritarea apare cu adevarat ACUM dupa aceasta evaluare eronata pe care o faci starii mele si datorita subtilelor etichete pe care mi le pui, in urma interpretarii tale. Am dorit NUMAI sa spun ceea ce cred, in speranta ca informatia va fi utila cuiva. Eu sunt o persoana simpla si am primit un dar pe care trebuie sa-l impartasesc cu cei care sunt interesati. Ma debusoleaza (inca!) faptul ca oamenii ma investesc cu tot felul de atitudini care, probabil, ca apartin unor sabloane de perceptie sau interpretare, dar mie imi sunt total straine.
    Crezi ca asta e cauza mea? Sa apar nu'sh ce ezoterism. Cine sunt eu? Ce-ar trebui sa apar sau sa dovedesc cuiva? Am eu vreun castig din asta?!
    Oh, Doamne!

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, Ciocarlie, sunt convinsa ca au mai patit si altii. Ai o capacitate uriasa de a emite pe o frecventa pe care, intamplator, o percep si eu. Depasesti cu usurinta nivelul meu suportabil de receptie si de aceea eu trebuia sa stau numai partial receptiva, da' de un' sa stiu, pacatele mele, ca te pui pe tanjit - faza mare!
    Gata,incep sa ma vindec...trece!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ok, in cazul acesta eu zic ca este mai bine sa ne oprim aici. Chiar nu etichetam in nici un fel, nu mi-as permite asta niciodata. Imi pare rau ca primul nostru dialog a luat o intorsatura nedorita. Probabil doar din cauza faptului ca nu ne cunoastem sau poate din saracia mijloacelor acestui tip de comunicare. Desi sunt un catar, imi cer scuze. Pentru ca este o disputa fara sens.
    O seara placuta. :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu m-am jucat, Irisule, si, mai rău... daca poate fi spus asa... Eu nu zbor numai noaptea, eu zbor aproape tot timpul, ca sa stau "pe pamant" imi trebuie 3 cafele pe zi si obligatia de trait "lumeste", ceea ce ii enerveaza cumplit pe esoteristii puternici, pe radiesteziştii care la un moment dat imi măsurau undele cerebrale (doctorii o facusera de mult!!) si constatau ca dupa 2 cafele saltasem un pic de la valorile undelor delta la cele alfa pentru oamenii obisnuiti !!!
    Imi cunosc bine sarcinile si stiu sa ma echilibrez, dar trebuie sa las sa mai fiu si om, sa plang, sa ma zbucium, sa ma bucur, sa traiesc bucatica mea de viata care si asa este schilodita in fel si chip...

    Uite, iti "cânt" ceva care mie imi este tare frumos...

    A venit intai o boare
    Pe de-asupra viilor
    Si-a furat de prin ponoare
    Puful papadiilor!

    Cu acorduri lungi, de lira
    I-au raspuns fâneţele.
    Toate florile şoptiră
    Întorcându-şi feţele....
    .
    .
    .
    Pe Sorin il facem....
    ... Un erete...
    peste balta si boschete
    vine-n recunoastere

    Cu porunca de la Centru
    CONTRA vinovatului
    Ca sa-l aresteze... PENTRU
    SIGURANTA STATULUI !!!!!!!

    Sorin... nu te supara pe mine... eu sunt un copil mai năzdrăvan... aşaaaa... care se strâmbă în spatele celor mari, scoate limba si izbucneşte în râs când te aştepţi mai puţin...
    Dar in cantecul tau... eram... Zâna Ciocârliilor??? Aşaaa... o flacără albă între ceruri şi aripile tututor ciocârliilor lumii??!!..

    RăspundețiȘtergere
  23. SOmeONE, flutur si eu steagul alb si intind mana a pace.
    Uite, as vrea sa-ti explic de unde pleaca cred eu ca pornesc astfel de controverse. (Iti dau cuvantul meu de onoare ca ma feresc sa dau lectii cuiva, doar imi doresc ca astfel de neintelegeri sa fie reduse pe cat se poate).
    1. "iritare", "critica" si "sens personal", sunt referiri la cel care vorbeste si nu la ideile lui,la cele care ar trebui combatute.
    2. nicaieri nu afirm ca sunt vreo adepta a ezoterismului ci doar expun un punct de vedere asupra subiectului. (nici macar nu e controversa!)
    3. "pana aici" e exact ce arata: adica o pauza ca sa pricep daca pot continua pe directia respectiva. Nimic personal, decat o verificare a propriei mele intelegeri asupra a ceea ce ai spus.
    4. e adevarat, sunt oameni morali si credinciosi care, aparent, nu cunosc fenomenul. Aparent! Pentru ca e posibil ca dintr-un urias bun simt si o modestie infinita sa se fereasca sa vorbeasca despre el. Sau, sa inteleaga ca ar fi ridiculizati si sa taca. Nu stim noi ce percep ei, de aceea exista 50-50 sanse ca ei sa aiba mai multa cunoastere decat noi dar sa nu o afirme.

    Sunt in stare de pace si imi cer iertare daca vorbele mele te-au deranjat. Te asigur ca regret aceasta neintelegere si aparenta nepoliticoasa pe care discursul meu l-a lasat, fara voia mea.
    O seara placut si tie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Pai deh, cam te-nteleg si eu, Ciocarlie (nah, ca te-am botezat). Eu m-am invatat sa o "tai" din perimetru numai noaptea, iar ziua numai daca-i musai, ca ziua m-a pricopsit "centru" de care ziceai in poezioara, cu rol de profesoara.
    Si dai si lupta... Ma tin de expuneri logice si de aplicat pansamente la buboaie coapte. Noaptea ma duc si eu unde mi-i dor si tanjesc... Si dimineata, vorba ta, zici ca am boala pickwick
    O seara buna, sa aveti, dragilor!

    RăspundețiȘtergere
  25. Multumesc, m ai facut sa rad din toata inima !!!
    Mai voiam sa ti spun... in zodiacul floral eu ..sunt Iris!!
    Gata, fug la scris, ziceam ca pun un articol... ca fac un album cu foto din cheile Olteţului... dar am petrecut o seara frumoasa cu voi!!
    Dănuţule, noi iti multumim pentru tot ceea ce faci pentru noi!! Deie DoamneDoamne sănătate!!

    RăspundețiȘtergere
  26. ca sa veZ, manci calule o v a z.
    ie`! mAnc.

    bineX.

    We Trust in Bussinss

    Citeam si eu de la astia ce se pretind EZO' .
    Ii citesti pe toti si aia care is si aia care doar se pretind si, de la toti inveti cate ceva.
    Bine, eu nu prea citesc desi ma chinui sa acumulez cat mai multi kilometri de litere.
    Toate literele pe loc repaos ! nu asculta :)) is mai lenese decat mine.

    Si tot ei zic, ca ala care urmeaza sa monteze o moaca semn-simbol, pentru cine are de gand sa faca fetze/fetze. Ala, trebuie sa fie al dracu de bine cotat.
    Dar , daca a zis Dumnezeu creste-ti si va inmultiti, si iata pamantul e suprapopulat, iar astia bine cotati contondent, se zbenguie ca spermatozoizii la o gura de asfalt, atunci are balta peste !
    Cred ca ingrijorarea asupra limbajului e foarte justificata.
    Insa chiar materialitatea creatiei pare sa fie confectionata dintr-un limbaj primordial.
    Chiar ca ,la inceput a fost cuvantul, sau un razboi de tzesut, prin care se reflecta toate semnificatiile limbajului.
    Conteaza si atmosfera. Insa, daca atmosfera depinde de exterior atunci e foarte precara situatia. Dar daca atmosfera rezulta din teritoriul limbajului atunci nu mai e chiar asa de grav.
    oricum, grea sarcina... o mare responsabilitate !

    esoterism hair style :))

    RăspundețiȘtergere
  27. eu ma incadrez cu brio la categoria "ezoterist de cafenea" nepr(e)acticant. :)

    sper ca te-ai facut bine, daca nu, ca te vei face bine in curand.

    cred in sincronicitate. cel putin la unii oameni, lucrurile se intampla intr-un sens care aduce de la sine urmatorul pas, atunci cand respectivul urmareste semnalele din jur.

    de aceea cred ca aceste preocupari "noi" iti sunt deschise si probabil, daca ceva intim tie nu-ti spune "stop" e in regula continuarea lor :)

    precautia ta este lesne inteleasa, in lumea asta plina de impostura.
    dar asta este evolutie. unii se zbat pe uscat, altii au dat de apa si inoata de zor (apropo de ce zicea mpeople de inotatorii aceia microscopici :)))

    niste baieti isteti au intuit ca viul poseda ceva in plus fata de mineral si ca acest lucru ar fi o energie nevazuta care lucreaza impotriva entropiei din fizica ce se ocupa cu sfere perfecte in sisteme ideale.

    diversi impostori, chiar initiatorii acestor scoli in unele cazuri au incercat sa exploateze acest filon de adevar. asa cum si mpeople spune, adevarurile sunt peste tot, chiar la impostori. conteaza doar ce faci cu ele.

    una dintre teorii apartine unui nene onorabil, care este considerat parintele ecologiei (Howard T. Odum ). el a incercat sa propuna o a patra lege a termodinamicii (http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_principle)

    el a incercat sa explice de ce viata evolueaza oriunde poate, de ce se organizeaza invers entropiei, de ce evoluam, in principiu. am avut o oarecare revelatie a doua zi dupa ce am citit teoriile lui, vazand in varful unei statii de autobuz, din plastic, un lastar de .. cred mar. crescand din praful adunat si aluvionat de ploaie in timp.

    aceasta energie a vietii se aduna si coaguleaza, infiripand fire evolutive, pe principiul maximei puteri, nu al maximei eficiente. in acest fel se poate explica multitudinea de imposturi, voite sau involuntare in care se afla cautarile eztoterice. dintotdeauna.

    multa sanatate! spor in cautari!

    dupa brain-storming-ul de aici abia astept un soul-storming dincolo :))

    RăspundețiȘtergere
  28. Anul acesta am inteles foarte bine, si cumva am tendinta sa aprob (desi nu vreau sa fac si eu la fel) pe cei care pornesc cu tot sufletul pe aceasta cale, a clarsimturilor, si se ariciuiesc, isi fac grupuri si enclave si sunt astfel in pericol sa ramana in urma celor care iau cu curaj viata in piept si asculta cu intelegere cele care se spun: si de o parte, si de alta a unei baricade intarite permanent de catre cei care se afla pe versantii ei. La un moment dat se formeaza un adevarat munte... Se sihastresc si se agata de orice fir de praf pentru a-si pastra integritatea parerilor lor.
    Si au facut site uri, fac calatorii impreuna, isi fac - cu alte cuvinte - o viata impreuna. Se unesc cu oameni din toata lumea, chit ca nu se inteleg prin vorbe prea mult, dar vor sa-si invete graiurile, sa se inteleaga in toate felurile... Traiesc frumos si au o lume care celorlalti li se pare naiva sau demna de un consult psihiatric. Noroc ca azi sunt destui psihiatri care inteleg acest sens, aceasta devenire.
    Dar sa revin la cei care cred in normalitatea si frumusetea unei astfel de treceri: catre clarsimturi. Ei nu prea judeca pe cei dinafara vederilor lor, nu se baga pe ceilalti (eu personal nu am intalnit, dar asta nu inseamna ca nu exista). Nu ataca si se apara de atacuri. In ultima vreme nu se mai apara si ajung sa nu mai inteleaga nici macar pe ce care sunt de aceeasi parere cu ei, dar, mai flexibili in lume, invata de peste tot.
    Acestia din urma au inteles sensul universalizarii. Au inteles ca optimul de viata este sa le ia toate, in ansamblul lor, sa le impleteasca dupa felul lor, sa le vada aplicatiile in lume si sa traiasca in acest fel cu lumea.
    Nu vor fi acceptati nici de unii, nici de altii. Unii: sa nu-i atraga si pe ei, parand astfel neseriosi si oscilanti ; ceilalti : sa nu-i traga inapoi de la cele pe care le-au cucerit cu atat de mare efort.
    Toti se simt sufocati - unii de ceilalti.
    Nu-si dau seama, decat dupa un timp considerabil (si eu cred ca este bine asa, spre consolidare) ca au invatat unii de la altii.

    RăspundețiȘtergere
  29. Omul este liber sa-si formeze convingerile asa cum doreste si am evitat intotdeauna sa impun cuiva punctul meu de vedere. M-am rezumat sa-l expun, sa ofer - eventual - o alta perspectiva asupra unui subiect, dar fiecare a evaluat-o si utilizat-o asa cum a dorit el.
    Presupun ca sensul acestor pseudo-controverse este acela de a ne forma discernamantul in problema respectiva.
    De aceea ziceam, modelele de cunoastere spirituala sunt personalizate. Multi ajungem in acelasi loc, dar pe alte drumuri. Si nu sunt eu in masura sa-ti spun tie care drum e cel mai potrivit pentru tine. Dar, daca ma intrebi si te intereseaza, pot sa-ti povestesc despre al meu.

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua dragilor si bine v-am gasit!

    Vai,vai,vai...!!!
    Ce bine e sa fii bolnav, ca uite in lipsa mea ati reusit de v-ati moderat singuri!:) Mi-e tare drag de voi!:) Va multumesc tuturor pentru osteneala voastra. Numai putin sa-mi trag sufletul si trec pe la fiecare sa vad daca nu a ramas vreo intrebare plutitoare.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna v-a fost inima tuturor!

    Da, se pare ca nu prea mai am nimic de facut dupa un astfel de ospat intelectual, nici comentarii de comentat, nici fisuri in articol de astupat, caci ati facut-o voi cu har. Cele doua flori maiastre au format spontan un diapazon... Catu-i de frumos un sentiment viu... dar cat de dureros este viul sufletului.
    ...................................

    Opresc comentariul aici, ca sa pot iesi din el. Revin.

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumim, Dane.
    E frumoasa comparatia ta...cu diapazonul, dar in privinta durerii...oh, Doamne!

    La intervale de timp nedeterminate, mi se intampla sa traiesc astfel de stari. Acum stiu clar ca nu sunt ale mele. Mai stiu si cand e vb de cineva f apropiat sau, dimpotriva, un necunoscut. Dar in baza unei frici pe care nu reusesc, se pare, s-o domin, preventiv alerg la cei pe care ii iubesc tare, cu gand sa ma asigur ca sunt bine.
    Intuiam ca nu e Bri', dar pe de alta parte stiam ca e o persoana cu semnificatie majora pentru mine.
    Evenimentul nu ma lovea pe mine direct, dar la un alt nivel de perceptie era ca si cum as fi indurat o durere care ma atingea cumva. Simt genul asta de dureri cand vad o calamitate naturala (spre exemplu cand se defriseaza o suprafata intinsa de padure, sau cand aud de esuari ale unui numar mare de delfini sau balene...Ah, da, am simtit la fel cand cineva a posta o poza cu masacrarea unor delfini sau rechini, intr-o tara nordica, in urma unui ritual de serbare a majoratului baietilor din comunitatea respectiva!)
    Sper sa nu se supere Cristiana, nu e o legatura sau apropos direct la ea, ci ma refer la ce evenimente imi determina acelasi tip de traire. Din asta deduc ca se face o conexiune cu spiritul planetei...e doar o presupunere, fiindca multe din astea le simt ca un copil care nu cunoaste lumea suficient cat sa-si explice mereu cui se datoreaza ceea ce simte.
    Aceste experimentari ma ajuta sa inteleg, numai ca ma si traumatizeaza, caci durerea o simt global, aproape in fiecare celula a trupul si uneori, fara gluma, ma contorsionez ca si cum as suferi de o boala fizica.
    Alteori, e ca si cum as prelua-o eu... nu inteleg nici eu mereu despre ce e vorba. Poate sunt doar manipulata subliminal, poate chiar e extraperceptie...e dificil sa explici la cat de putine informatii avem.

    RăspundețiȘtergere
  33. Draga Iris,

    Nu ma pricep sa iti dau un raspuns desi am inteles ce ti se-ntampla. Ideea cu spiritul planetei pare cea mai adevarata.
    Ceva rau se-ntampla... De cate ori vreau sa multumesc frumos celor care au scris aici, mintea se-ncalceste... cuvintele nu se mai dau prinse si deodata obosesc... si-mi vine sa renunt. Si renunt... si-mi pare rau, pentru ca vad ca oamenii intra cu sufletul deschis in comentarii si de multe ori cate un comentariu cere dialog.
    Nu ma pricep la "facaturi" si n-as vrea sa presupun ca unui ezoterist de aiurea nu i-a placut expunerea mea, cam acida si plina de etichete ce-i drept si-atunci mi-a facut "ceva", dar nici nu vreau sa pun pe seama schemei de tratament pentru gripa... Dar prea obstinat se-ntampla. Hai sa zicem ca azi, bila s-a razbunat pentru ca azinoapte am tratat-o cu Johnny Walker, dupa o saptamana de pauza dar ieri ce cusur sa fi avut?

    RăspundețiȘtergere
  34. alexandru ,

    ...nici eu nu cred ca anumite adevruri se oglindesc prin impostorii de ocazie. Insa, au ceva in comun cu Ezoteristii care te impresioneaza.
    Te uiti si la unu si la altu ca boul la poarta noua. Si apoi, te intorci catre tine insuti si te minunezi in acelasi mod .´

    Cei care m-au impresionat in vre-un fel, incurajeaza studiul asupra tuturor celor care se ivesc pe teren, astfel ca, poti sa inveti de la unii impostori cum sunt impostorii si de ce inca mai sunt printre noi dar, mai ales, cum sa-ti iei masuri de precautie( sau sa intreprinzi o actiune convingatoare-cuvant cheie).

    Cel mai mult conteaza calitatea de invatzacel.
    La cati maestri sunt la dispozitie, e de preferat sa inveti din ce se gaseste acolo unde te gasesti. Fara false iluzi, te resemnezi in fatza a ceea ce vezi si actionezi in masura posibilitatilor ‘convingatoare.

    Domnule Ioanitescu,

    tóate stelele sunt stralucitoare. Inteleptii lumineaza pt noi, exact cum stelele ne incanta intr-o noapte senina.
    Mai sunt si nori si schimbari de temperatura, dar noi stim ca dincolo de ei vegheaza netulburat un Luceafar al diminetii.
    E trist totusi, ca unii dintre ei au preferat sa nu incurce si mai mult lucrurile.
    Se pare ca, in decursul istoriei astfel de vizionari au preferat sa nu tulbure si mai mult apele(asa am auzit despre unii). S-au zbatut cu intreaga fiinta ca sa scape de propia suferinta si au sfarsit in alta prin care nu-si pot impartasi convingerile.
    Unde este eliberarea lui ?...poate ca nu e eliberat intrutotul( convins) ¿? Unui eliberat nu-i sta in cale neputinta… sau ?!!!
    Depinde de libertatea care il conditioneaza. Libertatea conditioneaza ?
    Sunt sigur ca in prezenta unui asemenea om, tóate lucrurile devin de neinteles, de neacceptat… mai putin convingerile.
    Un cuvant cheie, e doar o cheie si singurul lui inteles e de cheie.
    Important e sa se potriveasca in broscutza, ca apoi, aceasta, sa faca un salt convingator.
    Limbajul convingator este o arta, creativitate, elocventza, semnificatie. Nu te poti elibera decat devenind creator. Sursa creatiei este libertatea.

    Bine, cam asa debitez eu in lipsa de inspiratie si framantari artistice.
    Se pare ca postul asta al dumneavostra mi-a mai imbogatit putin vocabularul, atat in ceea ce priveste arta cat si asupra convingerilor mele spirituale( multumesc).
    Stiti , eu citesc din manual si nu se prinde de mine. Ca sa invatz trebuie sa fiu ´´la fatza locului´´ si de multe ori sunt absent. Nu invatz decat din convingere .
    Oricum, ca sa revenim la celelalte cuvinte…dupa mine, cine o sa fie de fatza- o sa se convinga si singur.

    Sa speram ca, bulion Yotke’ asta despre care ati scris , o sa fie actualizat cu limbajul in cauza si o sa ne mai lamurim si noi astia care orbecaim in chiftele...

    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  35. Alexandru,

    Am mai invatat ceva de la tine si anume cca exista al patrulea principiu al termodinamicii. Asta ar presupune sa pun mana pe carte si sa mi le amintesc pe primelle trei. Hai ca de vreo doua imi mai aduc aminte. Asa ca pentru mine raman in continuare doar trei: cele doaua de care imi amintesc si bineintelees cel al lui Odum.

    Uneori m-as feri de cuvantul impostura si l-as aduce in fata pe cel numit entuziasm. Poate ca am fost excesiv de critic cu fenomenul EZO.
    O saptamna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  36. Domnule mpeople, :)
    Va multumesc ca imi multumiti.:)

    Pana mai acu' fo doua zile eram Dan.
    Si brusc:
    -Te lepezi de Satana?
    -Ma lepad, ce dracu' sa fac!
    Pai, v-am gresit cu ceva de ma faci domn? Ai?:)))))))))))) Atat de tare am fluierat in biserica? :))))))

    O fo gluma.
    Pana la urma, nu stiu ce sa-ti raspund... As avea ce?
    Te astept mereu cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  37. :))

    Dan, ma bucur ca ti-am suscitat interesul pentru fizica. Vad ca si tu o folosesti doar ca parghie de discutie. nici eu nu pot sa insir decat vag principiile.

    Odum asta are dreptate mai mult filozofic vorbind. Toti savantii "seriosi" l-au incadrat la pseudostiinta. I-au dat in schimb dreptate ca mod de gandire. Probabil ca sistemele de sfere in vid nu sunt suficient de vii cat sa priceapa altceva decat entropie. Noi in schimb, deopotriva cu savantii lui peste evoluam, din nimic spre mai mult. Pana gasesc ei explicatie oficiala, astea de pseudo stiinta si de super entuziasm trebuie sa ne fie suficiente.

    Frumos intors - nu impostura, ci entuziasm. Gandesti solar. Eu sunt mai rautacios. Nu pot sa inghit faptul ca unii profita de cei mai putin informati si ii duc gresit stiind ca nu au ce sa le zica adevarat. De aceea am ales (si vad ca am si repetat scelerat) cuvantul "impostura".

    Numai bine si noroc!

    ps: ma bucur sa vad ca ti-a trecut raceala! sanatate!

    pps: pare interesant 100ro, am intrat si eu de curios si ma multumeste nivelul de inteligenta. :) abea astept sa vad ce scrii si tu. :)

    RăspundețiȘtergere
  38. Ca sa nu mai dau foc la bloguri (Hi!! Hi!! :))) !!!)imi permit sa va fac o invitatie diseara pe Blogul unui om cuminte, unde imi spun un strop de parere despre impostorii esoterismului contemporan. Promit sa nu ma intind prea mult la acest subiect... DEOCAMDATA!!

    RăspundețiȘtergere
  39. "Stramosii nostri de la Ram (Rim, scuzati, nu dispun de diacritice) aveau o lege: "Sa fie lapidat cel ce nu spune adevarul; Sa fie lapidat si cel ce nu spune tot adevarul."
    La noi a ajuns sub forma de dicton, legea a fost abrogata. Si se cam observa, intre noi fie vorba. In virtutea acesteia, impostorul nu se deosebeste cu nimic de entuziastul de care vorbeati. Perfect de acord cu Alexandru. Cred ca termenul corect ar fi "diletant". Iar diletantul, deseori, poate provoca mai multa confuzie decat impostorul. Diletantul crede, iar multora aceasta le este de ajuns pentru a-l urma in convingeri. Dar pot eu sa imi asum responsabilitatea construirii unei case bazandu-ma doar pe entuziasm? Sunt mai putin vinovat atunci cand, prabusindu-se ma ingroapa, dar mai presus de toate, ingroapa si pe cei care au avut incredere sa imparta acoperisul cu mine?
    Ca sa raman tot la pilda cu casa, ar mai fi de subliniat ca este greu de construit de unul singur, daca nu chiar imposibil. Arhitectul poate sa fie o somitate, un meserias perfect; daca nu stie sa comunice echipei viziunea sa, in loc de un palat se va construi o cocioaba jalnica. Si subreda. Iar darul sau nu va fi servit la nimic.

    RăspundețiȘtergere
  40. Draga Sorin, astfel de istorii precum aceea care se scrie aici, de o sapatamana, nu fac decat sa ma intareasca. Poate sunt diletanta, poate nu, cu siguranta nu ma supara pe mine asa ceva, si Dan stie bine acest lucru. Si nu numai Dan, dintre cititorii de pe aici. Si mai este ceva: eu sunt un arhitect in munca mea si echipa mea ma intelege extrem de bine. Dar cine nu este de meserie si nu intelege - ori invata, ori se preocupa de altceva, pana cand - sau daca - viata ii va cere sa stie si el. Daca ii va cere, eu sau altul de acelasi fel ii va fi in preajma sa l ajute. Neconditionat, nici de trecut, nici de atitudini. Si atunci se va dovedi ca omenia are multe fatete de explorat. Si de multe ori, oricat am explora, ajungem la concluzia ca tot la inceput de drum suntem...
    Cu drag, Cristiana

    RăspundețiȘtergere
  41. Dan ,

    ba ma lepad, ba nu ma lepad, ba ma leapad...

    pai, sunt exact ca vampirii aia, care, atunci cand vad un nod se napustesc asupra lui sa-l despleteceasca.
    De asta am aberat pe marginea subiectului.
    ***
    Concurs de tancuri:

    Belgia, rusia, america si romansky defilau in vazul juriului cu maretele lor tancuri.

    Desigur, Belgia, impresioneza pe toata lumea cu tehnologia sofisticata si futuristica comasata in tancul lor impunator. Socu fu' pe masura cand cu un singur proiectil demoleaza 4 din cele 10 blocuri expuse pentru tinta.

    Deloc descurajata, Rusia nu se lasa mai prejos si rade 6 blocuri dintr-o lovitura.
    America numaidecat, ajunsa cu tancul la setul de 10 blocuri aliniate pt proba si da jos 9 blocuri dintr-o lovitura.
    Aproape ca-i clar cine-i castigatorul.

    Cand toata lumea se pregatea sa plece, intra pe teren tanculetul romanesc, pe tunul careia flutura un mic stegulet tricolor din care era decupat fidel stema comunista.
    Lumea se aseaza din nou pe locurile lor de tihna si astepta intr-un suflet rezultatul romanesc.

    Trecusera deja 25 de minute si inca nu se intamplase nimic.
    Tancul rablagit ramasese intepenit la nu mai putin de 50 de metri de locul in care erau aliniate cele 10 blocuri pt proba.
    Lumea dadea semne de ingrijorare, iar gesturile lor parca cereau anumite explicatii.

    Degeaba, trecusera deja o ora! Lumea avea impresia ca e la camera ascunsa si totusi concursul e pe bune.
    Dupa inca o jumatate de ora, la capatul tzevii tancului se observa varful unui proiectil.
    Era chiar un proiectil de tanc si iesea foarte incet din teava groasa.
    Toti erau socati. Greutatea proiectilului ne mai sustinandu-se pe teava tancului,cazu greoi pe pamant.

    Lumea a izbugnit intr-un ras isteric.
    Tanchistul se da jos si isi aprinde tacticos o tzigara, in timp ce, cu un ochi incordat nu se dumerea ce-i de ras in toata treaba asta.

    - Bai, voi astia care radeti fara sens -zice tanchistul calculat, dupa ce insfarsit reuseste sa-si aprinda tigara...
    - Daca va tineti atata de meseriasi, veniti si suflati voi in tzeava, in puii mei !
    ***
    :)


    toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  42. Dragilor,

    Pai pana la urma descrierea mea a fost reductionista. Sunt convins ca in lumea EZO exista multi impostori, unii chiar pohtitori de foloase materiale, multi entuziasti dar si multi diletanti. Intre ei si maestrii se afla o masa de truditori intru spiritualitate, cautatori ezoteristi responsabili, asezati fiecare pe calea lui. Maestrii intotdeauna nu vor fi multi, socotesc eu... Pe Cristiana, cu toata smerenia ei nefalsificata eu asa o vad, ca pe un maestru.

    Sorin,
    Ai dreptate in privinta ideei cu arhitectul. In timp ce citeam cele scrise de tine, m-a dus gandul la Isus si la faptul ca si-a condus frumos lucrarea. Mare arhitect! :)

    Alexandru,
    Uite ce zicea zilele trecute un amic de-al meu, intr-o scisoare:

    ..."pornim cu convingerea ca neaparat trebuie sa intelegem Universul, in totalitatea lui, in perspectiva fie revelata (religioasa) fie dobindita (stiinta). Nu exista insa nici o justificare logica pentru asa un obiectiv maret. Pur si simplu, Universul poate fi neinteligibil noua. Punct si de la capat. Ne certam deci ca bezmeticii (religie versus stiinta). Eu zic ca Universul este rosu, tu zici ca este alb, dar el de fapt nu are culoare si noi ne injuram degeaba."

    Punctul acesta de vedere mi s-a parut relevant chiar si discutiile avute intre noi comentatorii. Pana la urma cred ca are dreptate.

    Mpeople,
    Ai un stil absolut surprinzator (de placut... ce credeai?) Bancul este relevant si definitoriu pentru Romania de-acum si cea din viitorul apropiat (care devine tot mi indepartat..:)))
    Fain bancul!

    RăspundețiȘtergere
  43. Fac parte dintre naivii care privesc incantati mirabilul spectacol al lumii. As fi mai mult decat ipocrita sa sustin ca-l inteleg mai mult decat secventional si pe firimituri, insuficiente pentru setea mea de a stii.
    O vreme, mintea ce o am, turnata fiind dupa matrita societatii noastre, s-a straduit sa taie ceata din ea in calupuri de teoreme, de legi si concepte. Si a putut o vreme. Apoi, n-a mai fost de ajuns. Abia atunci am acceptat ca ceea ce e in jurul meu si in mine, nu poate fi cunoscut doar pe o cale, cea rationalizata. (Repet, ma refer doar la mine!)
    Un prim pas l-am facut cand am renuntat sa teoretizez totul. Au fost adevaruri pe care "le-am primit" si le-am acceptat.
    Un alt pas (inainte pentru mine, sau inapoi - ati putea considera dvs.), a fost cand am incetat sa mai emit judecati de valoare asupra informatiilor: "asta e bine, asta e rau" s-a transformat in "asta este!" Sau in "asta asa decurge in mod natural".
    Fireste ca exista impostura si rea intentie. Si, da, sunt de acord ca uneori chiar impostorii ne pot oferi o informatie utila.
    In privinta cuvintelor sau frazelor cheie, ma gandesc ca este un program ajutator in ceea ce ma priveste. Pe principiul dominoului, cuvantul respectiv pare ca-mi faciliteaza accesul la niste informatii la care habar-n-aveam ca am acces. E un fel de "hocus-pocus, STIU!" si gata.
    Regret daca nu va pot da o formula magica si verificabila stiintific, dar... asta este!

    RăspundețiȘtergere
  44. Draga Iris,

    Desi confesiunea ta despre cunoasterea spirituala a fost adresata tuturor, simt nevoia sa vin catre tine cu o multumire. Recunosc ca nu am reusit inca sa sparg plafonul teoretizarii , sa las credintele de-o parte si sa ma implic. Intr-un fel, citindu-te... ma astept ca istoria pasilor tai sa devina repetabila si intelegand cum a fost sa fie pentru tine, sa stiu sa dansez cum se cuvine noul dans.

    Asadar... Sa-nceapa dansul! :)

    RăspundețiȘtergere
  45. Dane, ai asa un umor!
    Hihihihi, reusesti sa transformi intr-o gluma, lucrurile ce mie imi par tare grave, cateodata... (E de bine)m-ai facut sa rad!
    Ma gandeam... dupa ce ai aruncat zarurile acum vrei sa si dansezi?! :D
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  46. Esti amator de ezoterism,cabala,societati secrete etc.?Te invit pe blogul personal http://www.asaftei.blogspot.com sau in sectiunea Librarie Blog http://asaftei.blogspot.com/2010_05_01_archive.html de unde poti achizitiona carti rare in domeniu.Te astept!

    RăspundețiȘtergere
  47. Sorine,
    Am intrat, m-am uitat.
    E remarcabil demersul tau.
    Multumesc frumos,
    Te-am marcat.

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: