PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


miercuri, 3 februarie 2010

GANDESTE CU INIMA !

Da repede clic aici ca avem treaba! 
Am schimbat cateva opinii cu bunul meu prieten Elvis si m-am gandit ca nu ar fi rau sa analizam putin lucrurile impreuna. Socoteam pana nu demult ca frica de Dumnezeu nu se-mpaca bine cu iubirea de Dumnezeu si faptul ca El ne-a lasat ca sa ne infricoseze de maretia si putere Lui si in acelasi timp sa ne iubeasca in aceeasi masura, mi se parea un nonsens.
Pe un plan mai mic, convenind ca Dumnezeu ar putea fi personificat si religia spune ca poate, caci s-a aratat sub chipul lui Isus, si ramand in acceptiunea ei, prin extrapolare, relatia Dumnezeu-om ar fi aidoma dresajului pe care il face un tata cu copiii lui prin educatie, ca sa poata sa ii domine. Sau cel putin asa arata (si din pacate mai arata si astazi) conceptia gresita despre educatie "eu te-am facut eu te omor".
Deunazi am stat de vorba cu o buna prietena, o bioenergica, excelent practician si de asemenea foarte avansata si evoluata in ale spiritualitatii si am  ridicat aceasta chestiune, cum ca ar trebui sa inlocuim ideea fricii fata de Dumnezeu cu ideea respectului pentru El.
Iata ce povesteste ea:
"Gresesti - mi-a zis - caci si eu gandeam la fel, cum ca mie nu trebuie sa-mi fie frica  de El dar a venit un moment cand mi s-a intamplat sa ma apropii si teama care te cuprinde in apropierea Lui, fata de acel Ceva cu o putere greu de descris, nu poate fi stapanita. Teama este si se manifesta independent de vointa si credinta omului "- mi-a  mai marturisit. Tot ea mi-a mai zis ca sfintii si ascetii cunosteau bine acest simtamant pentru ca, prin practica rugaciunii au ajuns comunice cu El si ca din punctul ei de vedere teama trebuie sa ramana bine infipta in mintea noastra. Reteta pare sa fie pe cat de simpla pe atat de incomoda: rugaciune, rugaciune si iar rugaciune. Dupa care evident urmeaza rugaciune. Nu discut aici moraliatatea Celui care te iubeste, de care trebuie sa te rogi cu Cerul si cu Pamnatul ca sa binevoiasca sa ti se arate, ci la faptul ca prin actul rugaciunii se induce, acceseaza banuiesc, o stare modificata a constiintei, care iti permite comuniunea cu El. Presupun, nu sunt sigur.
Personal, neavand experienta ei mistica ar trebui sa-i dau crezare. Ratiunea imi zice insa sa-mi vad de treaba si sa nu ma tem.  Dar  tot ea, prietena mea bioenergica a specificat:
"Mintea in fata lui Dumnezeu nu valoreaza nimic. Prima grija cand ne indreptam catre El este ca prin rugaciune sa lasam mintea  sa coboare in inima si-atunci lucrurile devin mult mai simple".
Acum ce se intelege prin coboratul mintii in inima eu numai intuiesc dar nu stiu sa explic, pentru ca sintagma "gandeste cu inima"  luata ca atare, devine cel putin ciudata  si de neinteles. Probabil ca sunt persoane evoluate care ar putea explica bine aceasta chestiune. Nu o data mi s-a spus sa gandesc cu inima. Cum este sa gandesti cu inima? Ca poetii? Ca artistii? Ca muzicienii? Ca dansatorii? Pe arhitecti nu-i aduc in discutie ca ne-ar cadea casele in cap. Din dialogul purtat de curand cu buna noastra prietena Camelia reiesea ca sufletul are discernamant. Daca asa stau lucrurile atunci sintagma capata sens daca si numai daca sufletul isi are sediul in inima si maicuseama daca totul este real si nu o metafora. Din ceea ce stiam pana acum sufletul cam tot prin cap isi are salasul, desi multa lume sustine ca locuieste in inima. Sau sunt in eroare?  Gandirea, fie ea si a  sufletului,  este pana la urma o rezultanta a unui anumit tip de chimie. Cum adica sa gandesti cu inima? Cate functii poate sa aiba un singur organ? Inima in cazul de fata ar avea vreo trei functii: pompeaza sangele, adaposteste  sufletul si...gandeste. Si culmea, independent de creier! (asta cel putin pana la momentul cand mintea coboara in inima:)) Poate ca putina teorie despre corpurile energetice ale omului nu ne-ar strica. Aici poate s-ar afla singurele explicatii plauzibile despre gandirea  cu inima.
PS: Intampinarea a fost o gluma pe care am s-o sterg.
Sursa foto

122 de comentarii:

  1. Am să fac un comentariu ajutat de viziunea unui om pe care îl respect foarte mult, Eckhart Tolle ! El spunea că oamenii moderni, cum suntem noi, rămân deseori captivi gândurilor, imaginilor şi consecinţelor (gânduri sau imagini,asociate cu gândurile de bază şi nu mai pot vedea adevărul celuilalt, într-un dialog, pentru că identificându-se cu propriile gânduri sau imagini, în acel moment, au impresia că nu mai sunt ei, nu mai există, sunt spulberaţi, dacă acceptă şi adevărul celuilalt, ca o variantă la fel de probabilă, chiar dacă pentru început, doar la nivel teoretic, mental sau ideologic şi nu neapărat ca un adevăr sau o realitate care o cuprinde şi pe a sa !

    Isus, încă de acum 2000 de ani, a scos acest lucru în evidenţă, în versetele din Ioan 9:39-41, Apoi Isus a zis: "Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd să vadă, şi cei ce văd să ajungă orbi." 9:40 Unii din fariseii care erau lângă El, când au auzit aceste vorbe, I-au zis: "Doar n-om fi şi noi orbi!"
    9:41 "Dacă aţi fi orbi", le-a răspuns Isus, "n-aţi avea păcat; dar acum ziceţi: "Vedem." Tocmai de aceea, păcatul vostru rămâne.

    Şi să mă întorc la tema ta, cred că aici se referă toţi oamenii profunzi spirituali, când spun „să gândeşti cu inima", şi anume, să ieşi din capcana gândurilor tale, să nu te mai identifici cu ele şi să cobori în realitatea celuilalt, devenind, poate vulnerabil, dar având şansa să-ţi îmbunătăţeşti astfel viziunea sau să ţi-o reduci, dacă cealaltă nu este de inspiraţie divină superioară celei ale tale !

    RăspundețiȘtergere
  2. in ce ma priveste,desi se spune cum ca unul singur este dumnezeu,parerea mea ar fi ca de fapt ori fiecare dintre noi este guvernat de cate un d-zeu,si evident logica in expresia ptr.care-mi cer scuze"d-zeii ma-tii":),sau suntem niste roboti ai unei lumi nevazute comandati prin teleghidare pe un plan de care doar facem presupuneri,insa nu stim nimic...inima,sufletul,creierul sunt simple organe,precum motorul,bujiile,rotile etc.unei masini..starile ce le traim(frica,bucuria,iubirea)sunt de fapt ale entitatii ce ne domina si nicidecum ale noastre..citeam o carte de curand deosebit de interesanta ca tema analitica si m-am amuzat copios la experimentul prin care un maestru isi pune discipolul in fata unei confruntari cu eu-l sau cu spiritul sau daca vrei..deci,cand personajul intra in camera lui,gaseste pe masa un bilet,pe care scria"mai ai o ora de trait"..nedumerit da sa iasa din camera sa-si intrebe gazda ce este cu acel bilet..insa stupoare usa incuiata..merge la fereastra,si vede in gradina pe prof.da sa deschida geamul,dar nici pomeneala..era etansat..atunci,panica pune stapanire pe om,incepe sa se agite,priveste la ceas...bate in geam si urla sa i se deschida..in gradina maestrul cu inca cineva,pas de a-l baga in seama..acesta din urma trece prin cele mai cumplite stari de disperare..si dupa aproape o ora de astfel de chin,maestrul descuie usa si intra linistit la el in camera tinand piept furiei respectivului ce deja se credea mort(ca de frica era,sigur)si ii spune..”vezi tu,greseala pe care ai facut-o nu era legata de citirea amenintarii,ci credinta in ea..si nu ai facut altceva decat sa asculti de una din marile legi care guverneaza mintea umana..atunci cand imaginatia si logica sunt in conflict deschis,cea care invinge invariabil este imaginatia....daca acest bilet era scris intr-o alta limba pe care nu o cunosteai,l-ai fi privit si ti-ai fi vazut de treaba,citind o carte sau privind la tv.insa asa ai trecut prin ce ai trecut”…..am incheiat citatul;prin urmare"minge la fileu"..constient,subconstient,gand,ratiune sentiment ce sunt toate acestea?....un om mort este o masina moarta..un om batran este un model desuet..ca o concluzie..suntem supusi unei credinte personale..de aceea afirmam mai sus ca am avea cate un d-zeu in noi,lasand deoparte gluma…nimeni inca nu stie nimic..suntem doar roboti,ce simtim stapanul in grija caruia suntem si traim precum el...mai ingrijit sau mai neingrijit..notita mea este o gandire empirica a persoanei mele deci nu o luati in seama..e urmare a cartilor ce le citesc in ultimul timp pe tema cautarii de sine,si despre puterea care este in interiorul nostru..multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Dan,

    O sa scriu un raspuns rational.
    Mesajele care vin din inconstient ca sa zic termenul unanim acceptat vin prin intermediul senzatiilor, simbolurilor, pe care cu ajutorul gandirii rationale le dam sens; dar in multe cazuri mintea nu ajunge sa le interpreteze ;In functie de frecventa pe care suntem beta, alha,dela mesajele primite difera.
    cand suntem in starea theta mesajele nu mai sunt interpretate ci pur si simplu facem anumite actiuni pentru ca asa simtim.
    trebuie doar redus zgomotul mintii si inteles ca suntem un sistem unitar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Dan
    Am stat mult in cumpana pentru a scrie aceste rinduri.Sensul practic pe care il vad eu acum,este un grup de prieteni cit mai putin dependenti de sistem,undeva in natura cu free energy daca se poate si multa,multa autogospodarire.
    Noi numim asta tabara de creatie,un loc al pacii in care oricine vrea sa stea,sa contibuie la autogospodarire si sa creeze orice ii trece prin cap,sa o poata face fara restrictii, limite,dogme,concepte etc.
    Am luat legatura cu firma star dome,care ma incinta enorm,cu casele sferice construite pe baza numarului de aur,cu posibilitatile modulare de creatie si constructie extraordinare pe care le ofera_http://www.stardome.ro/,insa greseala mea,un alt fel de ego cred,a fost ideea ca pica caramida de bani din cer si realizam acest proiect singuri, cu o cladire centrala milet,si bilute de 44 mp adugate pe masura ce prietenii aleg sa imapraseasca acestt mod de viata si tot ce decurge din asta.
    Vad viitorul cu oameni risipiti in natura,ajutind la armonizare,creiind in toate domeniile,iar in orase si metropole multa automatizare,locuri de adunare cind necesitatea o cere,si oamenii care aleg sa locuiasca in comunitati mai mari,administrind o oarecare productie generala,si cu aceasi masa de oameni mai putini pregatiti ajutati la propriu sa a inteleaga,sa mearga inainte,avind conditii de baza,si mult mai mult de atit in functie de alegere,dar excluzind din start ideea lipsurilor de orice fel.
    Aceasta este o viziune foarte idealista avind in vedere conditiile de acum,insa merita incercat,aceste mici comunitati de prieteni cu un sens comun,care sa reuseasca sa isi intretina libertatea si sa evolueze impreuna.
    Nu vad gruparea cu o tenta spiritualista,discutii spirituale sau de orice fel,vin de la sine.nu riscam sa crrem o noua dogma sau o noua secta,nici un mod de viata specific,acest lucru sa mai incercat si a fost un esec in timp,prin crearea indirecta de ierahii.Consider spirituala viata insasi si orice dinamica in creatie,orice om lucid, senin si sincer,care face pasi in cunoasterea de Sine,si in cunoastere in general.Noi nu vrem ierahizare,nu impunem nici o regula in afara de munca impreuna in folosul tuturor,prin libera alegere si convingere,iar cei care spera la delasare si ciupeala,vin si pleaca in virtutea rezonantei,urmind ca prin experiente sa alegem cel mai bun sens pentru noi.Vom lua decizii impreuna cind e vorba de cea ce ne priveste ca si grup,iar in rest fiecare decide pentru el atita timp cit nu deranjeaza sau nu limiteaza pe ceilalti.Cei care aleg sa traiasca permanent acolo,e o alegere,cei care penduleaza intre "civilizatie" si noi,e si mai bine,aduc un plus de vibratie dinamic printre noi.
    Acest ideal nu e infaibil,nu e o solutie universal valabila,e un punct de plecare,si in general nu ai ce pierde si nici ce cistiga,important este sa nu te opresti,si sa iti permiti sa zbori atunci cind poti.
    Lansind acest mesaj,am dat friu liber imaginatiei,interpretarilor,dar cred eu,si prieteniei si sinceritatii,si renunt la ideea de a mai face totul singur,incercind sa va "corup" pe toti cei ce citesc aceste rinduri,si chiar daac nu rezolv nimic cu asta,ma bucur sa va simt aproape,si cred ca voi fii sustinut in inima si gind de cei atit de apropiati,dar inca departe,fizic vorbind.
    Am ales sa scriu asta pe blogul tau,habar nu am de ce,asa am simtit,si va multumesc tuturor ca sunteti si ca puteti fii,dincolo de aparente.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos subiect Dane...ca mai toate ale tale.

    pentru subiectul asta nu trebuie sa rationezi prea profund,prea dogamtic sau prea ezoteric.

    Dumnezeu este Tatal a tot si toate ce sunt vii pe pamant. la ora creatiei ne-am nascut ca niste bebelusi--Puri. Vietuind intre cele lumesti am devenit impuri. Creeatorul a stiut de schimbarea noastra la fel cum eu stiu ca nu sunt ce si-au dorit parintii mei si la fel cum copii nostrii vor ajunge la vorbele parintilor. Eu sincer nu m-as apropia cu teama de Dumnezeu ci doar cu rusine,cu parere de rau ca nu i-am urmat calea; pentru ca stiu ca El are puterea sa ierte si atunci trebuie sa-ti fie teama ca totusi te-a iertat pentru ca canoanele vor fi mai mari. Dumnezeu nu ne-a daruit puterea sa ne complicam existenta;noi am dobandit-o. Uite cu rugaciunea. Tot se bate apa in piua ca trebuie multa rugagciune. dar de ce sa-l rogi pe Dumnezeu cand El ti-a daruit tot darul. Nu ti-a dat o roata la masina si ti-a zis ca daca stii sa te rogi pe parcurs ai sa o primesti toata.Lui Dumnezeu nu trebuie sa te rogi,lui Dumnezeu trebuie sa-i aduci laude si sa-i multumesti pentru ceea ce esti. Fii tu rugaciunea catre El si nu lasa cuvintele sa fie in locul lor.
    De ce sa-ti fie teama de Tatal si Mama care ti-au dat viata? cel mai mult poate fi rusine...Daca am fi curati am fi vorbit azi doar despre iubire.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun gasit, tuturor!

    Din nou... cate capete, atatea pareri!
    :)
    "Gandeste cu inima" este doar o sintagma frumoasa.
    Inima...
    ce inseamna inima?
    In afara faptului ca este un organ vital, ce mai este ea in viziunea omului?
    Sufletul!
    Inima (sufletul) este independent de creier. Fara creier... inimii ii spunem pa!

    Coboara mintea in inima, adica gandeste mai putin si simte mai mult.
    Insa aici intervin doua "esantioane":
    Inimi rele; inimi bune.
    Sa te tii ... poveste!

    Unui om care nu a beneficiat de educatie sociala, religioasa etc. poti sa-i spui sa-si coboare mintea in inima muuult si bine, pentru ca nu are in minte reprezentarile propriilor organe, functiile lor etc. (din pt. de vedere biologic) dupa cum nu are in minte nici concepte de Dumnezeu, suflet etc.
    Unde si ce anume sa coboare acel om?!
    Alfabetul conceptelor lipseste...

    "Gandeste cu inima" inseamna de fapt nu mai calcula,rationa, interpreta, diseca, analiza, extrapola etc. ci empatizeaza!
    Subiectul e vast si am putea sa-l dezvoltam la nesfarsit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gandeste cu inima inseamna sa Il cunoastem pe Tatal care ne-a creat,sa ii sfiintim numele,sa cunoastem foarte bine Cuvantul Sau, sa ii dam ascultare Cuvantului Adevarat al Tatalui si sa aplicam in viata zilnica.

      Ștergere
  7. In privinta "fricii de Dumnezeu" sunt convins ca este doar o "gogoritza" a capilor (i)luminati pentru a tine in frau multimile (prostimea).
    Cred ca FRICA este "diavolul"!
    Si ea a tot fost sadita in constiinta omului mai abitir decat orice alt concept.
    Turnam frica in copii nostri, inca de cand sunt in stadiul de embrion... apoi ii "obezim" cu tot felul de frici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi place enorm ce a scris Sorin:

    "Fii tu rugaciunea catre El si nu lasa cuvintele ..."
    Nu numai ca-mi place, dar asta cred si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. p.s. Dumnezeu nu are nicio treaba cu respectul ci cu IUBIREA!
    Respectul este o subdiviziune care nici nu mai trebuie luata in calcul in cazul in care exista iubirea, decurge de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Elvis,
    foarte frumos ai povestit cum vin de se petrec lucrurile in cunoastere si cum Isus indreapta privirile de la tot ce sclipeste in aparenta adevarului catre esenta lui.

    Plonjarea deliberata in adevarurile celuilalt mi se pare o idee foarte buna, si-mi dau seama ca de fapt asta facem cu totii aici, dar mai mult la modul intuitiv si poate doar pentru scurta vreme, fiecare revenind ulterior in propria-si matca.

    "Sa iesi din capcana gandurilor tale!"
    Foarte frumos dar aproape imposibil de realizat pentru ca GANDURILE MELE SUNT CHIAR EU. Dinclo de ele nu exist. Si-atunci cand ies din capcana si gandesc cu inima cine este cel care gandeste cu inima Eu sau Altcineva?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ryana,
    "Unul este Dumnezeu" dar arata diferit in capul fiecaruia.:) si lucrurile se leaga cu ce ziceai tu ca "suntem supusi unei credinte personale..."
    Concluzia trista dar hazlie este: cate bordeie tot atatea "chipuri" ale Domnului.:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan,

    "GANDURILE MELE SUNT CHIAR EU" cand nu gandesti( macar o fractiune de sec cred ca ai experimentat asta) unde esti?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cami draga,
    Pai nu conduci tu workshopul cum am convenit? Salveaza-ma te rog! :)))

    Din modul in care ai tratat chestiunea rezulta ca Inconstientul in mod clar este mai destept decat Constientul si asta pentru ca simte nevoia sa-l indrume si sa-l atentioneze.

    "Cine" se afla in spatele Inconstientului? Si ce scopuri are? Si de ce simte nevoia sa il indrume si sa-l atentioneze pe Constient? Este el Inconstientul cel care face jocurile neintelese, cel care ne manevreaza destinul sau este doar o unealta in mana altei entitati ganditoare?

    RăspundețiȘtergere
  14. Adi,
    Ma bucur ca ti-ai scos igrecul:)
    Si ma mai bucur ca esti mult mai idealist decat mine:) pentru ca ideea ta desi este minunata si eu as fi primul care m-as bucura sa fiu vecinul tau, trebuie si finantata. Esenienii o rezolvasera cu pesterile. Falansterul de la Scaeni n-a avut finantare. Ca sa-ti intretii libertatea trebuie sa produci... si-aici vom avea o problema: avem familii mai mult sau mai putin numeroase, suntem pregatiti divers in meserii diverse care nu pot practicate oriunde si-atunci trebuie gasit ceva comun care sa produca bani. Un chibutz? :))) Astea sunt motive care ar arata de ce NU se poate. Dar cred ca daca suntem foarte determinati si ne taiem toate radacinile, se poate. Se poate muta toata ideea afara din Romania. Vindem tot si plecam. Sunt multe tari exotice in care costul vietii este insignifiant. :)

    Eu unul nu sunt foarte dependent de sistem. Gasisem la un moment dat o casa la tara, de caramida cu 7 camere, cu curte de 3.000 de metri,undeva prin Teleorman, pe care un cunoscut de-al meu o vindea cu 3.000 de euro. Casa fusese locuita de un scriitor si mai comporta unele investitii dar merita o fuga din lumea "civilizata" intr-un sat romanesc.
    "-Sa locuiesti tu acolo ca eu nu plec de-aici" mi-a zis prietena mea.
    Mi-a trecut! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Camelia,

    Nu esti!
    Am experimentat asta asa cum a experimentat-o oricine.
    Daca citesti un roman, daca pentru un moment te concentrezi asupra unei idei, in momentul acela nu mai esti. Eul dispare si esti doar acel gand.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dam numai rolul de Salvator nu mi doresc ..
    daca l citesti pe Jung , Inconstientul e alcatuit din : cel personal, cel familiar, de tara/grup, colectiv, arhetipurile radacina miturilor.
    si se pierde in constiinta cosmica din care e "bucatica"/sa mergi mai departe acum ce sens ar avea? ca sa stii mai mult trebuie sa "afli" din tine si sa interpretezi tu singur:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Unde dispare "Eul" Dan? ce simti atunci cand dispare?

    RăspundețiȘtergere
  18. "Inconstientul in mod clar este mai destept decat Constientul si asta pentru ca simte nevoia sa-l indrume si sa-l atentioneze."

    Constientul nu este separat de inconstient , ci partea din inconstient de care suntem constienti, cam 10%; de asta se vb despre extinderea constiintei nu?

    RăspundețiȘtergere
  19. Chestia cu autofinatarea odata existind LOcul(aas ma gindeam sa i spun ,LOCUL)nu e o problema.Deja avem experienta in prezenta artistica neconventionala,respectiv strada,tirguri,zile de oras etc.In plus,un nucleu de prieteni are fel de fel de idei care de care mai productive,asta atit cit mai este necesar sa dai bani ca sa primesti.
    Eu cel putin ma pricep atit la chestii tehnice cit si artistice,si sper ca totul sa fie asa.
    Dar acum observ ca am fost neinspirat nerespectind tema postarii tale si imi cer scuze.Si cum dealtfel foarte putin feedback exista chiar si de la prieteni de aici,din jur,care greu concep sa iese din carapace,si de fapt le e greu chiar si sa munceasca,mai mult in prima faza si apoi deloc mai mult decit necesarul,o las asa.
    Raspunsul la postarea de pe blogul meu pare pesimista si oarecum limitata,tocmai din cauza ca aceea minte bazata pe obisnuinta si instinct controleaza aceasta lume,trebuie sa ne pun a serios pe ginduri,pe un altfel de ginduri,mai degraba reflexii si contemplari.TE asigur ca nici eul profund,nici mintea universala nu ne uitat,ne asteapta sa epuizam limitele undeva dincolo de conceptul de timp,nefiind nici o graba,nici o necesitate imediata,nici o cerinta ca brusc sa schimbam ceva.NUmai ca sunt oameni in cursa contracronometru ca ei iinsisi,care lupta pentru iluminare,pentru intelepciune.E o lupta blinda,a recunoasterii si intelegerii, o cerinta naturala zic eu,insa apare de unde nu te astepti la oameni dintre cei mai diversi,chiar materialisti,care incep sa inteleaga iluzia realitatii,felul cum proiectam lumea si acceptam regulile,si treptat se rup de paradigmA veche.
    In cea ce priveste postarea ta,ma string ca un arici cind e vorba de discutii cu si despre dumnezeu,cel care da si cel care ia.Si repet,in atemporal,sau in Total,nu exista preferinte,cerinte,restictii,somatii,reguli,rasplati si pedepse,anumite tipare de gindire simtita sau nu,toate astea ne apartin si trebuie sa ne spalam pe cap cu ele,nu le pasati divinitatii,percepeti starea de seninnatate si neutralitate ca fiind universala.Oscilatiile sunt bune ca si experienta,insa detasarea ne ajuta sa nu ne confundam cu ele.Iar seninatatea si efortul constant in bine,in a actiona fara a astepta sa se intimple neparat ceva ne aduce cu dumnezeu de mina pe un drum de tara prafuit.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sorine, :)
    Cu tine e mai greu de scos la capat pentru ca discursul tau este intotdeauna diferit. Tu esti profund si abisal' iar in discursul tau se afla omul, poetul si scriitorul in proportii diferite dar ingemanate. Asa ca sa pot sa-ti raspund intr-un fel, desi recunosc ca as vrut sa o vad pe Camelia pe metereze, astfel incat sa nu lezez pe vreunul dintre cei trei care te coabiteaza a trebuit sa citesc textul de doua ori si cu mare atentie.

    Iubire si rusine.
    Am inteles logica dar nu ai dat o rezolvare sentimentului de rusine. Rusine pur si simplu fara alta urmare sau rusine si (po)cainta?

    Rugaciunea
    se afla intre porunca si talharie. Este un "da-mi te rog" asezat intre "da-mi!" sau "iti iau cu forta".

    Parerea ta este ca nu trebuie sa ceri nimic, pentru ca Dumnezeu ti-a daruit tot ce-ti trebuie. Asa este, mai ales daca adunam la aceasta afirmatie si pe aceea ca ne-am arogat "puterea de a ne complica existenta". Darurile le avem dar nu mai suntem constienti de ele. Iar existenta complicata ne-a complicat si cererile catre Dumnezeu.

    Daca cineva ar putea sa adune cererile oamenilor catre Dumnezeu, dincolo de sanatate, fericire, etc, cred ca ar innebuni de ras. Sau de plans. Oamenii se roaga la Dumnezeu sa moara capra vecinului, sa astupe cu pamant gura clevetitorilor, sa le dea lor lozul castigator, sa piarda procesul dusmanul lui, chiar daca el este vinovatul, sa ii ajute sa talhareasca pe altul fara sa fie prinsi, sa-i moara soacra, si cate si mai cate. Exista intr-o biserica dintr-un sat mexican statuia unui sfant la care se roaga talharii, hotii si criminalii, ca sfantul acela sa le puna o proptea la Dumnezeu, ca sa-i ajute sa izbandeasca in nelegiuirile lor. Statuia este mutilata caci, daca sfantul nu i-a ajutat, acestia se-ntorc care c-un patent, care c-un ciocan si se razbuna pe el.

    Eu cred ca rugaciunea este un fel de cheie, te-ajuta sa intri intr-o stare de constiinta modificata, in ritmul (starea) teta de care vorbea Camelia si de-aici probabil (vorbesc in necunostinta de cauza - unde esti Cami?) sa-l "simti" pe Dumnezeu. Indiferent de religie toate popoarele fac la fel: se inchina si se roaga.

    RăspundețiȘtergere
  21. Când spunem că noi suntem gândurile noastre, acest gând este capcana ! Noi ne putem identifica cu gândurile noastre, în special cu cele frumoase, ne putem pierde în ele sau uita de noi în ele ! Putem să ne păcălim că gândim cu inima, când ne uităm sau pierdem sau delecta în sentimente sau emoţii, de preferat ar fi să fie cele frumoase, de iubire pentru ceilalţi ! Când Isus ne îndreaptă privirile spre adevărurile Lui, de fapt, ne îndreaptă spre Adevărurile din noi, din sufletul nostru, din mintea sau memoria noastră, din ce ne place, din ce iubim sau ce preferăm ! De aceea El spune că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul nostru, că este mintea sau sufletul nostru e mai puţin important, amândouă sunt create de Dumnezeu spre binele nostru ! Cu ajutorul adevărurilor Sale putem distinge între ce este Împărăţie a lui Dumnezeu, a frumosului, a iubirii, a compasiunii, a milei, a dreptăţii şi justiţiei şi ce este Împărăţia Răului, pentru că mulţi dintre noi avem şi Bine şi Rău în noi şi nu întotdeauna distingem clar tot ce e Bine şi ce e rău în noi, în memoria, în sufletul sau mintea noastră ! Când cu mintea sau sufletul nostru ne îndreptăm atenţia spre Împărăţia interioară a celuilalt , în funcţie de compatibilitate, empatie, intuiţie divină etc., putem să ne îmbogăţim cu sensuri noi, dacă celălalt are în mintea, sufletul şi memoria sa crâmpeie din Împărăţia divină ! Vom simţi asta cu sufletul şi mintea va zâmbi pentru că recunoaşte un prieten ! Nici mintea, nici sufletul nu sunt de lepădat, amândouă sunt importante şi când aparţin lui Dumnezeu putem să interacţionăm fără frică cu Împărăţiile celorlalţi, dacă sunt stăpânite de acelaşi Stăpân, Dumnezeu cel Bun şi nu de Cel Rău !

    RăspundețiȘtergere
  22. Cami,

    Corect, toate sunt in tine. Dar cum ajungi la ele? Isus zice: "eu sunt poarta, eu sunt cheia" sau marog poate zice usa dar tot aia este. Deci o cale ar fi rugaciunea si cu asta ma apropii si de discutia cu Sorin. Dar desigur ca sunt si alte cai.

    Din pacate nu l-am citit pe Jung ci am citit despre Jung, dar chiar si-asa, esenta teoriei lui o cunosc si jaloanele lui ma ajuta. Desigur ca toate categoriile de constient, subconstient, inconstient si supraconstient - in sens divin, asa cum il foloseste Adi, sunt una-ntr-una. Noi le-am separat ca sa putem opera cu ele.

    Cand dispare eul nu simt absolut nimic. Cum ma intorc ca observator ca sa ma aplec asupra acestei "disparitii", hop si Eul. Apare fir-ar mama lui, :) si-atunci nu mai pot analiza nimic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sorin si Adi va raspund imediat!

    Andreiule,

    Corect pana la inimi rele si bune, pentru ca dupa parerea mea sunt doar figuri de stil. Uite si altele:
    inima de tiganca, inima de mama, inima de piatra, "inima de leu", inima albastra, etc. Este adevarat ca aceste expresii incearca sa redea niste trasaturi de carcter sau sa exprime un complex de sentimente.

    Definitia coborarii mintii in inima mi se pare corecta, dar cum trebuie procedat, asta este nelamurirea mea. Elvis, si nu numai el, zicea sa calmam mintea.

    Probabil ca este un proces fiziologic complex, ca mintea intra intr-o anume stare, de constiinta modificata zic unii, care este asimilat acestei expresii de coborare in inima. Nu stiu. Empatizarea ar trebui sa se realizeze cu divinitatea, nu cu un om, nu? Empatizarea presupune totusi ca sa cunosti obiectul empatizarii insa cine Il cunoaste pe Dumnezeu, ca sa poata empatiza?

    Sau am interpretat gresit!?

    La chestiunile religioase, respectiv frica de Dumnezeu, cred ca Elvis te-ar descurca mai bine.

    Chestia cu respectul.... este destul de interpretabila. Daca la tara o femeie nu ia o palma de la sotul ei, intra la bauieli ca nu este iubita. :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Adi,

    Chestiunea cu LOCUL merita o atentie speciala. Este un Proiect si nu unul foarte simplu, caci implica foarte multe necunoscute si probabilitati. Ce-ar fi sa faci o dezbatere pe blog pe tema aceasta? Mai multe capete, sanse mai mari. :)

    In postarea mea am abordat o viziune religioasa asupra lui Dumnezeu pentru ca sfatul dat de prietena mea pornea de la o abordare religioasa a chestiunii. Spiritualist si ezoteric privind lucrurile chestiunea se pune diferit. De aceea am si ales o astfel de tema, pentru ca m-am asteptat sa participe oameni cu pozitii si vederi diverse asupra acestei chestiuni. O singura abordare nu este suficienta, stiu bine.

    RăspundețiȘtergere
  25. :))))
    Bunule, figuri de stil zici?
    "inimi bune; inimi rele"
    Pai nu sunt deloc.

    Ia'n exemplu:
    un criminal in serie se presupune a avea o "inima rea" - ce s-o intampla cand isi mai coboara si mintea in inima?!!!
    In timpul ispasirii pedepsei, in penitenciar, da de Doamne-Doamne sub forma unui popa-n negru povestindu-i despre bine si rau/pedeapsa/rasplata etc.

    Criminalul (intelectual, nu fitescine) se "spaseste" si in fata popii si in fata legiuitorilor terestrii.. si iese din cusca mult mai devreme decat termenul decis de instanta.
    :)
    Isi revine de la aerul puternic al libertatii si... ucide din nou!
    Si-a coborat mintea in inima, prin rugaciune si cereri de miluire ...
    mintea-i rea sau inima?!
    (acesta este un caz banal si exagerat).

    Putem lua exemple mii si mii de oameni ce-si coboara minte-n inima pentru o secunda, doua, cinci, doar pentru a se simti "curatati", apoi isi vad de cele lumesti de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

    Parca vad ca venti si-mi spuneti:
    "nu a coborat destul"!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  26. Uite cum te iau Dane, pentru ca suntem facuti dupa fiinta lui Dumnezeu. Sa spuenm ca esti stapan peste o tara,ca vechii regi. tu esti cel care tine destinele tuturor in mana. Ce te-ar multumi mai mult o tara plina de robi care sa se roage si sa se supuna tie sau o curte plina de fii? Cine iti va fi mai aproape de suflet fiul sau robul care ti se inchina zilnic? Cam asta doreste si Dumnezeu nu robi cu rugaciuni ci intoarcerea fiului risipitor,a omului la divinitate!
    e firesc sa te inchini,sa.ti aduci aminte mereu in cine crezi sa aduci lauda Tatalui(Dumnezeu) si Mamei(Pamantului) care te-au zamislit,dar... in a te pune in genunchi si a incepe a boci si a conjura toti zei sa te scape de pacatul pe care nu trebuia sa-l facisi ce ti-am zis mai sus,... e o mare diferenta. Pentru tine nu poti cere nimic in afara de iertare.Rugaciunea inimii e suficienta dupa cele lasate de IISUS ;Tatal Nostru si Crezul.
    restul ce spunem sunt doar speranta ca vom reusi sa pacatuim din nou si ca vom fi ierati. E daca vrei incercarea noastra de a ne uni cu Dumnezeu prin rugaciune si nu sufleteste.
    Ai zis de mexicani,eu am vazut hoti de buzunare la mine in oras facandu-si cruce dupa ce numarau bani din portofelul furat.
    de ce crezi ca un om curat in fata lui Dumnezeu si un f.rau-pacatos ii simt prezenta lui Dumnezeu diferit chiar daca se roaga in acelasi mod si in aceeasi biserica?Pentru ca Dumnezeu ne alege dupa fapte si nu dupa vorbe! "celor slabi le e frica"...si au de ce sa le fie frica!:)
    Daca ai un trup plin de pacat izbavirea nu e calea rugaciunii ci a curatirii trupului de pacat.Putini sunt cei care constientizeaza cand se roaga cat sunt de pacatosi si probabil ca datorita lor inca se amana "the last day"!

    RăspundețiȘtergere
  27. "Calmarea mintii" este o solutie pentru oamenii care vor sa stea pe tusa sau sa se inscrie in maratonul antrenorilor.

    Fara minte... omul este o leguma.
    Inima va intretine viata, insa starile modificate de constiinta nu vor putea fi accesate, mintea "nevietuind" nu va putea fi coborata niciunde... iar conceptul divinitate va disparea in neant.


    E frumos, inaltator, insa adevarul este ca MINTEA este cea prin care ne manifestam credinta, iubirea, trairea, cautarea etc.
    Divinul este dependent de MINTE, nu de inima.


    "Chestia cu respectul.... este destul de interpretabila. Daca la tara o femeie nu ia o palma de la sotul ei, intra la bauieli ca nu este iubita. :))"

    :))) E doar un mit, Bunule!
    Femeile de la tara isi accepta soarta pentru ca asa au fost invatate, nu pentru ca se simt iubite.
    Daca lucrurile ar fi stat asa, cele mai multe si-ar fi snopit copii in bataie din prea multa iubire.

    RăspundețiȘtergere
  28. Despre sentimentul de frică în relaţia cu Dumnezeu este un subiect care trebuie nuanţat ! Iniţial, în vremurile de mult apuse ale istoriei, era preferabil ca oamenii să aibă măcar frică de Lege, DECÂT să fie sălbatici, criminali sau răi cu aproapele lor ! E ca şi cum ai alege între două rele ! Ceva de genul, ce alegi: să-ţi fie frică de Dumnezeu şi să-i respecţi pe cei din jur, să fii bun şi drept sau să nu-ţi fie frică şi să fii rău cu cei din jur, să-i dispreţuieşti şi să cauţi să profiţi cât mai mult de pe urma lor ? Orice om normal ar răspunde la punerea acestui sentiment, în această paradigmă, că preferă ca oamenilor să le fie frică de Dumnezeu şi să-i respecte pe ceilalţi, să facă ce pot pentru binele lor şi să îndrepte răul prin bine dacă pot ! De ce totuşi astăzi este văzută frica şi de creştini şi de oamenii raţionali ca un sentiment nepotrivit în relaţia cu Dumnezeu ? Creştinii care îl iubesc pe Dumnezeu şi pe Iisus spun acest lucru pentru că nu doresc să aibă în sufletul şi mintea lor sentimente pe care Dumnezeu nu le are ! Pentru că toţi intuim că Dumnezeu nu are cum să-i fie frică de cineva fiind Atotputernic, acest sentiment nu există în Esenţa Lui ! De aceea, când creştinii practicanţi spun că frica nu este un sentiment potrivit în relaţia cu Dumnezeu, ei spun că în sufletul şi mintea lor, aceste locuri unde Dumnezeu poate sălăşlui, nu are ce căuta acest sentiment, pe care pe Dumnezeu nu-L caracterizează ! Nici noi faţă de copii noştri nu vrem să fim asculaţi de frică, ci din convingere că ce le dorim şi ce îi învăţăm este corect ! Un om raţional nu va accepta frica ca sentiment în relaţia sa cu Dumnezeu pentru că el ştie că Fiinţa de care îţi este frică, în timp poţi s-o urăşti, dacă nu-i satisfaci cerinţele sau Legile sau ai impresia că nu te iubeşte aşa cum ai dori ! Aşa că acest sentiment e acceptabil, dacă nu este altă alternativă, ca frica de Lege, Legea care este unul din atributele lui Dumnezeu, în cazul celor care nu ascultă de Raţiune sau de Bunul Simţ (Duhul Sfânt), dar nu trebuie să fie sentimentul celor normali, când se raportează, interacţionează, se adresează sau îşi îndreaptă inima sau mintea către Dumnezeu ! În cazul acestor persoane iubirea, admiraţia, respectul, smerenia, veselia, bucuria şi mulţumirea sunt sentimente mult mai potrivite, după părerea tuturor sfinţilor părinţi şi a lui Isus ! Dumnezeu este Dragoste şi dacă ne apropiem de El, trebuie să o facem prin acest sentiment !

    RăspundețiȘtergere
  29. Mi-a placut:

    "Mintea in fata lui Dumnezeu nu valoreaza nimic."
    Suuper tare!
    De unde are pontul?
    Sa ni-l dea si noua.
    In virtutea acestei afirmatii, cei mai valorosi oameni sunt cei ce au suferit in spitalele de boli psihice.
    :)))
    Faptele, actiunile noastre cui le datoram?

    RăspundețiȘtergere
  30. despre inima iti raspund din umila mea inima si Andrei are dreptate cu inimile rele si bune. Mintea rationeaza,coborand-o in inima inseamna sa lasi judecata pe seama instinctelor primare gravate in gena ta si dobandite din generatie in generatie. Daca esti animal de prada vei prada,daca esti un iubitor de oameni vei iubi. Fara rationamentul intelectual suntem niste masini conduse de instinct. Unele construite de Dumnezeu altele construite de oameni. E cam periculos sa probeze orisicine lasatul in voia inimii. Daca nu reusesti sa-ti cunosti subconstientul,animalul din tine,mai bine pentru cei din jur nu te bagi la experiente din astea. ::))

    RăspundețiȘtergere
  31. Elvis,

    Ai foarte mare dreptate. Nenumarate sunt caile Domnului dar numai una duce in Împărăţia lui Dumnezeu. Si Isus azis ca Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Si tot el : "Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla."

    Toate teoriile despre cunoastere converg in ideea ca adevarurile sunt inauntrul nostru, nu inafara noastra. De aceea si Camelia si toti ceilalti descriu cu alte vorbe aceeasi esnta. Si eu tot asta cred.
    E adevarat ca religia crestina este usor exclusivista afirmand ca Cheile Imparatiei sunt doar in Biserica si credinta lor.

    Mi-a placut asta si eu tot astfel cred:
    "Când cu mintea sau sufletul nostru ne îndreptăm atenţia spre Împărăţia interioară a celuilalt , în funcţie de compatibilitate, empatie, intuiţie divină etc., putem să ne îmbogăţim cu sensuri noi, dacă celălalt are în mintea, sufletul şi memoria sa crâmpeie din Împărăţia divină ! Vom simţi asta cu sufletul şi mintea va zâmbi pentru că recunoaşte un prieten!"

    RăspundețiȘtergere
  32. Andreiule, :))
    Am inteles ca trebuie sa-ti cobori mintea in inima pentru a ajunge la Dumnezeu nu pentru a baga shishul in beregata primului venit cu portofelul plin.
    Ar fi bun exemplul tau daca s-ar pune problema ca indiferent pe ce cale o iei, rea sau buna, iar in speta ta evident rea, daca-ti cobori mintea in inima poti hacui mai departe ca Dumnezeu este cu tine.
    Numai daca rasucim intelesul poti avea dreptate. Si-atunci pentru ca n-a specificat nimeni, sa-ncercam niste variante in sensul celor propuse de tine sa vedem care si daca se potrivesc:

    1/ Daca iti cobori cu inima buna mintea in inima poti sa-l atingi pe Dumnezeu.
    2/ Daca iti cobori mintea in inima buna, poti sa-l atingi pe Dumnezeu.
    3/ Daca iti cobori cu inma rea mintea in inima, poti sa-l atingi pe Dumnezeu.
    4/ Daca iti cobori mintea in inima rea, poti sa-l atingi pe Dumnezeu.

    Si-acum cu care din aceste patru variante poti sa-l atingi pe Dumnezeu? Parca 1?

    Pai pentru o secunda-doua daca o cobori si tot e ceva! Doar nu te poti duce la munca cu mintea in alta parte, nu? :)) Realitatea te cere cu capul pe umeri si cu mintile adunate si la locul lor!:)) Anahoretii, calugari crestini, budisti, yoghini, pusnici mancatori de radacini de orice fel, reusesc sa stea in comuniune cu Dumnezeu/Universul, timp mai indelungat, ca alta treaba oricum nu au toata ziua!:)

    RăspundețiȘtergere
  33. Fara minte... omul este o leguma.
    foate adevarat tzgulea. suntem corp/minte/spirit un intreg.

    Cand actionam ca un intreg partile se aliniaza, devin congruente/

    RăspundețiȘtergere
  34. Sorine,
    Nu am a te contrazice, ci numai a-ti confirma ca asa este cum zici. Si zici bine. Si daca am mai facut un pas in modul cum putem cobora mintea in inima (sintagma care pana la urma se pare ca este tot o figura de stil) este "Rugaciunea Inimii" pe care ai mentionat-o. Cel putin metoda crestina o cunoastem acum. Mie mi-ar fi placut sa stiu si alte cai, pentru ca presupun ca nu este singura.
    De ce presupun? Pentru ca istoria relatiei omului cu divinitatea este cu mult, mult mai veche decat este exercitiul crestin cu tehnica Rugaciunii Inimii.

    RăspundețiȘtergere
  35. Tugulea prietene te inseli,majoritatea oamenilor confunda mintea cu prezenta,cu viata,in genul gindesc, deci exist.
    Dar nu este deloc asa,iti spun din propria experienta,cu cit gindesti mai putin,sau mai bine zis,mai controlat,cu atit existi mai tare.
    Logica,ratiunea,sinteza,coerenta,isi au rostul lor pina la un punct,dupa care urmeaza intelepciunea,care nu este niciuna din toate astea,sau e toate la un loc .In cea ce priveste gindul din inima,cind esti senin,blind,intelegator,amabil,atent,toate gindurile sunt din inima,si decit sa cautam idei si cuvinte care sa defineasca stari,mai bine cautam chiar starile in sine,e mai benefic,mai productiv,zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  36. In cea ce priveste ideea sau idealul meu Dane,renunt si astept un cerc prielnic.Dialogul este doar intre noi doi,vad.Deci nu are nici un sens sa mai insist,nici nu mai am puterea sa exteriorizez inca odata cea ce deja... a plecat.Am intuit o sustinere,un gind bun,tocami de aceea am comentat pe blogul tau si nu pe al meu,dar se pare ca m am inselat.

    RăspundețiȘtergere
  37. :) Danule, bunule, m-ai facut sa rad!
    Si omul cre baga shisu in beregata omului are o inima, unde-si poate cobori mintea... :)))

    Variantele sunt emanate tot de mintea umana... din nefericire sau fericire!

    Nici nu mai conteaza care dintre ele este cea convenabila societatii, noua, implicit.

    Conteaza faptul ca niciuna nu duce la atingerea lui Dumnezeu, ci doar la iluzia atingerii... tot mintii sa-i multumim.
    :)
    Mi-am amintit de "maestrul" Omraam Aivanhov (in voga pe plaiurile ezoterice), care ne spune ca pana la Dumnezeu avem a trece armate de ingeri, slujitori si alti lucratori...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  38. Adi, salutare!
    Ma bucur ca esti alaturi de noi.
    Nu contest ca ma insel.

    Dar noi, cei ce despicam fire, aici, acum... gandim, procesam, delimitam, analizam etc.
    Cei ce au trait o "revelatie", ulterior au disecat-o, analizat-o si au incercat sa o impacheteze in cuvinte persuasive.

    Un lucru de care ma delimitez clar este:
    "majoritatea oamenilor confunda mintea cu prezenta,cu viata,in genul gindesc, deci exist..."

    Oamenii gandesc si-si desfasoara existenta dincolo de aparenta aidoma noua. Cei carora nu vrem sa le aratam cealalata latura a noastra ne catalogheaza exact cum ai catalogat tu "majoritatea".

    Cand esti senin, bland, intelegator, tolerant ... atribute pozitive ale omului social nu inseamna ca ai coborat mintea in inima, ci ca doar exersezi componente umane firesti... pana cand iti sare mustarul din n motive, de la sociale pana la chimice. Nu uita ca vorbim de un organism complex dominat mai mult de materie, nu de spiritual.
    Tu trebuie sa te-mparti cand o cantitate mare de testosteron iti inunda creierul din varii motive si autocontrol... pana la spirit e cale lunga!

    RăspundețiȘtergere
  39. Andreiule,
    "Calmarea mintii" este o solutie pentru oamenii care vor sa se relaxeze. O minte calma nu inseamna neaparat un EEG in linie dreapta. :)))

    De acord cu tine, tocmai raspunsesem lui Sorin ca "mintea-n inima "este pana la urma dupa parerea mea tot o figura de stil si ca probabil ar vrea sa zica, completez eu acum, ca vibratiile emotiilor, ale sufletului, te apropie mai tare de divin.

    Cu filozofia ne-am lamurit demult... ajungi fix in partea cealalta! :))

    Cu snopitul in bataie si Biserica are partea ei de vina, pentru ca la slujba religioasa de la casatorie femeia este invatata sa asculte intotdeauna de barbatul ei.
    Ma rog e mult de povestit... de cum se strunesc muierile pe la tara, de cum isi bate olteanul nevasta-n gura ca pe coasa...:))

    RăspundețiȘtergere
  40. SE poate,obsevatia este directa,cu alte cuvinte,una cu pamintul.Si nu ma refer la o majoritate stricta sau la o minoritate majora,incerca sa vezi si la modul general lucrurile,am spus si repet,mereu oscilam de la general la personal si ni se pare firesc asta ,dar nu e.
    O astfel de discutie nu poate fii decit generala,altfel intram la capitolul destainuiri,respectiv sinceritate.Chestile gen parerea mea,am impresia ca,sau chiar eu cred ca,sunt cea ce eu numesc un alt fel de ego.
    Si chestia cu saritul mustarului,vine numai din ignoranta,din necunoastere,si mai ales nerecunoastere,condimentat cu o alimentatie asa cum stim,si cu o viata erotica vai de mama ei.
    Pina descoperi sexul subtil,e stare de armonie nediferentiata,ceva gen" EU si cu Tatal una suntem",insa nu afirmata,traita la propriu.
    Nu mai intru in amanunte,spun doar ca toate cauzele sunt psihologice,iar psihologia este stiinta sufletului,nu stiinta mintii.
    Poate gresesc si eu,poate m am autosugestionat,dar nu ma mai confun cu forma,cu corpul fizic,si chestiile cu testosteronu,cu chimia,cu variile motive externe,sunt ceva mai jos si nu ma mai impresioneaza,decit atunci cind aleg sa ma las impresionat.
    Acum am trecut eu la modul personal:)Sic

    RăspundețiȘtergere
  41. Adi, iata de ce omul cade prada ... "feluritelor feluri" de ezoterisme, idealisme, si alte isme: pentru ca nu se cunoaste ca si organism.

    Testosteronul ca multi alti hormoni secretati de glande afecteaza creierul (tu te-ai referit la partea strict sexuala).
    O cantitate peste masura dezechilibreaza parti importante din creier.
    Gandurile omului sunt influentate si de hormoni ca de pilda DHEA, Crotizolul, vasopresina etc.
    La toata chimia acestui complex organism se adauga educatia, lecturile, anturajul etc.

    "saritul mustarului" poate avea N cauze, printre care se numara si ignoranta, cum ai spus tu.

    RăspundețiȘtergere
  42. Elvis,
    Sunt absolut de acord cu tine.
    Ma gandesc de ce a fost nevoie totusi de inocularea in mintea oamenilor a sentimentului de teama si pedeapsa divina si cred pana la urma ca inducerea fricii fata de Dumnezeu a fost o necesitate.
    Vremurile acelea in care oamenii trebuiau sa se teama de Dumnezeu erau vremuri sangeroase. Sa iei gatul unei gaini sau al unui dusman fie el din tribul tau sau de aiurea nu presupunea nici un proces de constiinta. Frica pazeste bostanaria. Si-atunci daca de nimic nu le era teama, oarece lege pentru oprirea omorurilor trebuia sa apara si mai trebuia sa se stie ca Cineva sta cu ochii pe tine, te urmareste si te pedepseste. Cu cele 10 porunci, s-a incercat oprirea omorurilor, violurilor, talhariilor intre oamenii de acelasi sange, in orice caz toate in scopul armonizarii intereselor de grup. Din 10 porunci patru se refera la divin ca Autoritate suprema de necontestat si sase la relatiile dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  43. O noapte frumoasa, tuturor!
    Inchei citand din frumoasa poezie a lui Sorin:

    "Lumea e fugita-n vis
    nimeni nu te stie
    fa un pas spre paradis
    stai aici o vesnicie... "

    RăspundețiȘtergere
  44. Andrei,

    Sa nu ne grabim...
    Reducand si schematizand lucrurile si abordand fenomenul mecanicist ca sa ne vina mai usor, eu as evidentia ca:

    Mintea omului este un bun fabricat de Dumnezeu odata cu omul(asta desigur daca nu a fost invers:)). Luate prin comparatie si nestiind ce fel de minte i-a pus Dumnezeu omului in cap, cat de puternica, cat de patrunzatoare este a omului fata de Domnului, presupune probabil ca nu exista termen de comparatie intre ele. Eu asa cred ca a gandit.

    RăspundețiȘtergere
  45. Draga Sorine,

    Cu ce notiuni operam si in ce sens?
    E limpede ca nu poti avea in acelasi timp si inima rea si inima buna. Iarasi e limpede ca expresia "dupa pofta inimii" nu se leaga de faptul ca ai sau nu inima rea sau buna, ci ca iti satisaci o placere.
    Expresia "dupa pofta inimii" are corespondent argotic astazi "dupa cat a vrut muschii lui"

    "Inima rea" si "inima buna" sunt niste denumiri populare aplicabile ca niste etichete pe profilul psihologic al unor indivizi, asa cum bine ai sesizat.
    Adu-ti aminte de Caragiale si Titirca Inima Rea! Cu aceasta porecla el a pregatit pentru spectator asteptarile faptelor lui ulterioare.
    Daca in popor se zice despre cineva ca are inima buna sau suflet bun, asta inseanmna ca are un caracter frumos, este generos, milos, altruist, cu alte cuvinte nu este un ticalos. Este o expresie sintetica. Daca un doctor iti spune ca ai inima buna alta este conotatia.:)

    Daca suntem intelesi asupra acestor sintagme sa mergem mai departe.
    In popor ca sa ramanem in sfera de inima, nu exista ideea sa-ti cobori mintea in inma. Asta o spun azi spiritualistii ca sa usureze intelegerea necesitatii eliberarii de ganduri, rationamente, etc... care presupune atingerea unui anumit ritm cerebral pentru a putea accesa vibratiile specifice accederii catre revelatie, iluminare etc...
    Atentie!
    Vorbind acum de numeroasele corpuri subtile ale omului, nu stiu sa-ti spun cate sunt relationate mintii dar dupa denumire multe dintre ele par sa fie. Exista mai multe acceptiuni ale impartiri ale corpurilor subtile. Uite una:

    1/Corpul fizic care cuprinde:
    corpul emotional
    corpul intelectual
    constiinta
    2/sufletul care cuprinde:
    corpul eteric
    corpul astral
    corpul mental
    constiinta de sine
    3/spiritul care cuprinde:
    corpul atmic
    corpul budic
    corpul cauzal
    supraconstiinta
    3/spiritul
    Ei bine, un spritualist competent ar putea sa-ti explice de ce ei urmaresc coborarea mintii in inima si ce inseamna asta.

    Explicatia pe care ai dat-o tu cu instinctele primare este valabila DOAR DACA reusesti sa cobori mintea in inima. O cale pe care o propune crestinismul ar fi Rugaciunea lui Isus, mentionata chiar de tine si m-as mira ca dupa aceasta practica sa ajungi sa ti se dezlantuie instuinctele primare, caci scopul ei si rezultatul scontat este tocmai pe dos. Pentru instincte primare dezlantuite exista alte metode: droguri, alcool.. etc., nicidecum Rugaciunea lui Isus.

    Poate ca exista si altfel de metode pentru coborarea mintii in inima iar eu pe acelea vreau sa le aflu. Daca exista si alte cai iar oricare dintre acestea poate avea dublu efect, adica sa conduca pe de o parte la inaltarea individului, iar pe de alta parte la doborarea lui in mocirla, atunci voi fi de acord cu tine in ceea ce ai afirmat.

    RăspundețiȘtergere
  46. Dane, si daca rugagciunea inimii este practicata tocmai pentru a elimina aceste instincte primare, dea-i face loc doar lui Dumnezeu in fiinta ta? Stiai ca Atonitii cand ajung la desavarsirea acestei rugaciunii reusesc sa planga fara vreo motivatie sentimentala obisnuita,sa zicem pamanteana? Ei prin rugaciunea inimii isi curata inima sau sufletul.dar inaninte de rugaciunea inimii si-au pus in cui toate mofturile,placerile si viciile lumesti sau mirene cum le zic ei.

    RăspundețiȘtergere
  47. Sorine,
    Nu stiam despre acest lucru care se intampla calugarilor atoniti.

    Despre scopul si binefacerile rugaciunii am aflat chiar de la prietena bioenergeticiana, care m-a invatat rugaciunea si mi-a daruit cartea "pelerinul rus". O vreme am spus-o dar trebuie spusa neincetat pana isi produce efectul. In alt mod de intelegere seamana foarte bine cu o mantra, ceea ce probabil si este.

    Acum, dupa cele ce mi-ai povestit, imi amintesc ca in urma cu trei ani, in timpul unui tratament bioenergetic, facut de data aceasta de o alta bioenergeticiana, stand cu ochii inchisi am "vazut" ingeri. Apoi au inceput sa-mi curga lacrimi. Nu mi s-a mai intamplat inainte si nici de-atunci incolo dar dupa cele istorisite de tine se pare ca s-a intamplat din acelasi motiv.

    RăspundețiȘtergere
  48. Ei bine, un spritualist competent ar putea sa-ti explice de ce ei urmaresc coborarea mintii in inima si ce inseamna asta.

    referitor la cele scrise cred ca ar trebui fiecare sa se intrebe ce ar insemna pentru el insusi nu pentru altii..

    RăspundețiȘtergere
  49. bun regasit, tuturor!
    :)
    Camelia, un spiritualist poate raspunde orice, argumentand in stil politicianist, diferenta constand doar in "doctrina".
    Pentru mine "coborarea mintii in inima" inseamna o alta sintagma adaugata in biblioteca cuvintelor frumoase.
    Fac fapte bune cu mintea, nu cu inima; fac fapte rele cu mintea nu cu inima.
    Inima ar putea fi propria constiinta.
    Constiinta este sufletul omului?!

    RăspundețiȘtergere
  50. tzugulea si cand faci fapte bune cu minte, ce simti?

    RăspundețiȘtergere
  51. Camelia, nu simt nimic semnificativ.
    Ce ar trebui sa simt?
    Tu ce simti?

    RăspundețiȘtergere
  52. uite iti dau un exemplu concret ca nu e nimic mambo jumbo in treaba asta..doar asa scriu unii despre.

    de exemplu imi propun sa merg sa fac un curs, ma gandesc la asta. In timp ce ma gandesc observ si ce simt in interior referitor la ce gandesc in momentul ala/ Daca simt in mine asa un fel de" strangere de inima", o agitatie interiora ( dar senzatiile sunt diferite de la om la om) atunci ma iau dupa ce simt nu dupa ce gandesc, si nu ma duc.
    intr-o zi a fost invers. Am primit seara pe mess un info despre un seminar de visare activa, si gandeam: no way o sa dau atatia bani..mai bine ma odihnesc in wkd.
    Dar verificand in interior prin atentie la ce simteam era multa liniste acolo. Si atunci mi-am zis..o sa vad eu dimineata.
    Dimineata a doua zi ma imbracam sa plec desi gandeam cu totul altceva.A fost absolut deosebit pentru mine seminarul n am regretat o clipa.
    asta inseamna pt mine a gandi cu inima; Sufletul ne vorbeste prin senzatii si noi le interpretam. E alegere daca ascultam vocea interioara sau o ignoram.

    RăspundețiȘtergere
  53. ...asadar, tu actionezi functie de ceea ce simti!
    Dar cu ce simti?
    De unde vin semnalele? De la inima zici tu?
    Inima este organul care ne transmite semnale de bine sau de rau fata de lucruri exterioare ei?
    (in loc sa ne anunte daca are ceva probleme in tic-tac, ea este ocupata cu feedbackul)?!
    Despre ce mi-ai povestit tu?
    Nu cumva despre intuitie?!

    RăspundețiȘtergere
  54. intuitie nunmesc cand imi vine o idee care sigur nu e produsa de rational/ un fel de ahhh asta era.

    inima fizica se ocupa cu tic tac dar pe langa asta acolo este centrul simtirii. Este pt toti acolo trebuie doar acordat atentie.
    ce eticheta ii punem prea putin conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  55. Tzugulea si Camela,

    Iata ca discutiile voastre incep sa prinda roade in mine. Inteleg mai bine, va multumesc mai mult.

    Ma gandesc totusi ca orice fel de informatie care pica peste un gand mai vechi "uitat", care la un moment dat ne-a entuziasmat sau ne-a cotrariat, recte exemplul dat de Camelia cu visarea, vine si reactiveaza o dorinta mai veche si percutam cu gandul ca inima ne-a impins.

    Mai sunt anumite cuvinte cheie care declaseaza dorinte si actiuni. De pilda in exemplul lui Cami, "visare" sau in cazul meu "zbor"... Tot ce se leaga de aceste cuvinte devine interesant si atractiv. Daca de exemplu ar fi fost un seminar despre tractoare cu siguranta nu m-as fi dus.

    Pana la urma cred ca toate conexiunile care se produc sunt accesate din memorie, acolo se afla sursa dorintelor neimplinite. Memoria are sediul evident in creier. Dovada ca alzheimerul care deterioreaza functiile creierului, iti blocheaza in primul rand memoria.

    RăspundețiȘtergere
  56. te invarti in cerc bag de seama draga Dan. Iti reamintesc de trio emotii-ganduri-actiuni.

    RăspundețiȘtergere
  57. Camelia, centrul simtirii se afla in inima, mai nou?!
    Unde ai citit asta?
    Iti recomand sa citesti despre: cortexul prefrontal, despre amigdala, insula, cortexul cingulat anterior, hipotalamusul, sistemul nervos etc.
    Astfel vei intelege de ce ai zile pline de tristete, zile pline de bucurie; de ce in anumite momente intuiesti si cu ce intuiesti, cine te ajuta sa gandesti cum gandesti etc.
    Daca tu, Doamne fereste, vei suferi de o anume afectiune in centrul memoriei emotionale... inima ta va sucomba din functia pe care i-ai atribuit-o "centrul simtirii", isi va vedea linistita de rolul sau dat de doamne-doamne sa faca tic-tac intr-un ritm muzical extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  58. ce vrei sa spui despre emotii-ganduri-actiuni?!
    Dan nu se invarte deloc, a puctat concis ce era de punctat.

    RăspundețiȘtergere
  59. draga Tzugulea,
    amigdala e responsabila cu senzatiile, dar emotia se simte intr un loc central, chakra a inimii care nu tb confundata cu organul fizic.

    RăspundețiȘtergere
  60. ce vei face tu cu chakra inimii daca creirul tau va fi sucombat?
    :))

    RăspundețiȘtergere
  61. ps. de ce te-ai oprit la amigdala?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  62. cortexul prefrontal este cel care dirijeaza amigdala...

    RăspundețiȘtergere
  63. tugulea daca urasti/iubesti pe cineva unde simti in cortexul prefrontal?

    RăspundețiȘtergere
  64. nu pot localiza un punct/loc anume.
    Ar fi ridicol sa poti localiza iubirea sau ura ca pe o durere/afectiune!
    Tu unde simti? Sau crezi ca simti acolo pentru ca asa ti s-a spus?

    Starea de rau/depresie/anxietate/nervozitate etc; starea de bine fericire/iubire unde le simti? ai un loc anume pentru fiecare in parte?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  65. Problema "spiritualistilor" orientali moderni ce au navalit pe piata occidentala consta in faptul ca nu "predau" ceea ce stiu din punct de vedere holistic, pentru ca "flamandul" de cunoastere sa aiba o privire de ansamblu.
    Ei predau cateva notiuni si apoi... cursantul zice ca aia e tot! Cursantul plateste, "maestrul" huzureste.
    Informatia este cea care sufera cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  66. Amigdala se afla in interiorul creierului emotional de asta m am oprit la ea.
    si uite cateva info care se pare ca ti scapa.

    In interiorul creierului se afla un creier emotional, un adevarat "creier inauntrul creierului". Structura, organizarea celualara si chiar proprietatile lui biochimice sunt diferite de restul "neocortexului"- adica de partea cea mai evoluata a creierului, care este sediul limbajului si al gandirii. De fapt creierul emotional functioneaza intr-o oarecare masura independent de neocortex. Limbajul si cunoasterea au o influenta limitata asupra lui. Nu putem impune unei emotii sa se intensifice sau sa dispara, asa cum ne-am putea impune sa vorbim sau sa nu spunem nimic.
    Coerenta dintre inima si creierul emotional stabilizeaza sistemul nervos autonom, echilibrul dintre simpatic si parasimpatic.

    Avem de fapt, doua minti, una care gandeste si una care simte. Aceste doua moduri fundamental diferite de cunoastere interactioneaza pentru a crea viata noastra mintala.

    RăspundețiȘtergere
  67. daca googalesti un pic o sa vezi ca nu s info de la spirituali.

    RăspundețiȘtergere
  68. Camelia, draguta de tine, pana la inima, ai spus cu alte cuvinte (copiate desigur de pe undeva, tu stii de unde) ceea ce ti-am spus eu pe scurt in mesajul anterior.
    :)
    Din acest pasaj tu ai subinteles ca tu cu inima simti?!
    Adica inima este un senzor?

    RăspundețiȘtergere
  69. chakra era de la spirituali.
    Sau tu ai inteles ca chakra este organul numit inima?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  70. ai zis pe naiba tugulea n o mai intoarce ca habar n ai.
    vorbesti intr una de parca ar exista doar abstractul gandirii ..lol

    sunt sigura ca ai auzit despre inteligenta emotionala dar tu care nu simti nicaieri ce sa faci cu ea..

    RăspundețiȘtergere
  71. pana in prezent, stiinta (la nivelul la care a putut ajunge azi) ne spune un lucru de bun simt, in opinia mea:
    gandim, traim psihic si simtim numai prin creier.
    Sentimentele, gandurile pornesc din creier ,care este un laborator de toata frumusetea nu numai fizic, dar si chimic.
    Cand te enervezi (datorita unui gand negativ, datorita unui cuvant ce ti-a molestat egoul) reactii chimice au loc in tot organismul tau... ajungand si la inima, care, saracuta, in loc sa-si vada de tic-tac-ul ei frumos, incepe sa alerge spunandu-ti ca vrea sa-ti sparga pieptul.

    Un gand pozitiv, un cuvant frumos ce-ti linguseste egoul sau iti realizeaza o anume asteptare... declanseaza iar un val de substante chimice... de data aceasta pozitive, inundandu-ti organismul in mod benefic.

    RăspundețiȘtergere
  72. BRAVO!
    Evrika.
    Inteligenta emotionala te invata sa-ti stapanesti gandurile, sa stunesti cuvintele si sa le modelezi astfel incat sa-ti fie benefice!
    Spune-mi acum, te rog, unde se mai afla inima????
    Iar ai cazut in propria-ti capcana.

    RăspundețiȘtergere
  73. Camelia, am zis pe naiba???

    copy/paste din mesajul meu anterior:

    "Iti recomand sa citesti despre: cortexul prefrontal, despre amigdala, insula, cortexul cingulat anterior, hipotalamusul, sistemul nervos etc.
    Astfel vei intelege de ce ai zile pline de tristete, zile pline de bucurie; de ce in anumite momente intuiesti si cu ce intuiesti, cine te ajuta sa gandesti cum gandesti etc."

    RăspundețiȘtergere
  74. despre ce "abstract" al gandirii vorbesti??? ce legatura are cu inima?

    RăspundețiȘtergere
  75. mai tugulea n am zis nicaieri ca simti cu inima ci ca acolo se simte. e o diferenta nu o mai tot sucii.

    RăspundețiȘtergere
  76. si uiti iara de legatura intre inima si creier.
    daca ai doar emotii negative cine se imbolnaveste creierul sau inima?

    RăspundețiȘtergere
  77. explica-mi te rog,ca nu inteleg:
    "mai tugulea n am zis nicaieri ca simti cu inima ci ca acolo se simte. e o diferenta nu o mai tot sucii."
    nu simti cu inima, dar acolo se simte?!
    adica cum?!

    RăspundețiȘtergere
  78. Camelia, daca ai doar emotii negative, se imbolnaveste intreg organismul.
    Inima poate ceda ultima, functie de bagajul genetic pe care il are organismul respectiv.
    Fiecare celula are un "creier" (adica un numar de informatii)

    RăspundețiȘtergere
  79. tugulea prin legatura dintre creier si inima , acolo e sediul simtirii, acolo simti tristete, iubire etc. in lipsa emotiilor (de iubire mai exact) inima se imbolnaveste prima.

    RăspundețiȘtergere
  80. Camelia, probabil tu simti acest lucru, pentru ca asa ai fost invatata.
    Intreg organismul simte si starile de bine si starile de rau.
    Nu inima sufera prima data, ci creierul.
    O eliberare in exces de glucocorticoizi fac ravagii, in primul rand, la nivelul creierului.
    Inima, dupa cum am spus, poate ceda ultima... functie de bagajul genetic al organismului in cauza.

    Priveste holistic problema si nu o mai parcela, pentru ca vei ajunge sa faci un sviter de toata frumusetea.

    RăspundețiȘtergere
  81. daca inima ar fi fost ceea ce spui tu, imageria mentala nu ar mai fi dat rezultate atat de extraordinare in vindecarea unor afectiuni.
    Si tu folosesti aceiasi tehnica, probabil fara sa constientizezi.
    NLP-ul este micul "magician" ce-ti poate regla dezechilibrele psihice, cu conditia sa stii ce sa faci si cum sa faci.
    Pentru ca si aici au intervenit diletantii ... predand cuvinte cu iteratie pe post de formule magice.

    RăspundețiȘtergere
  82. tugulea eu nu asa am fost invatata la mine e nativ. Eu doar am constientizat diverse.
    In ceea ce priveste Nlp ma duc la cel mai bun trainer de la noi Daniel Bichis ,scoala Competent Consulting daca te uiti la ei pe site un rol aparte il are inteligenta emotionala.

    RăspundețiȘtergere
  83. si inca ceva, eu la cursuri nu invat cat constientizez ceea ce la mine e proces inconstient .adica invat sa desfac pe bucati ceea ce deja stiu sistemic/holistic.

    RăspundețiȘtergere
  84. Camelia, o fi cum spui tu... dar se intampla ori ca nu pricepi tu nimic din ceea ce spun oamenii aceia, ori pricepi dar nu tocmai bine.
    Inteligenta emotionala nu se afla in inima, ci tot in creier.
    Daca tu inveti acum cum sa-ti folosesti inteligenta emotionala e de bine, insa asta dovedeste inca odata, ca nu gandesti si nu simti cu inima ci cu creierul.
    Sistemul limbic nu se afla in inima,ci in creier.
    Fiecarui tip de emotie ii corespunde o zona anume din creier, nu din inima, prelucrarea facandu-se de o retea neuronala, chimie proprie.
    Ce legatura au toate acestea cu inima si cu chakra???

    RăspundețiȘtergere
  85. daca tie iti distruge ceva sau cineva creierul mic emotional (amigdala), inseamna ca tu vei simti mai departe iubire fata de un semen al tau cu inima, nu?
    :))

    RăspundețiȘtergere
  86. tzugulea tu esti turc:)) ti am mai zis isi au sediul in creierul emotional( unde se produc) dar acesta are legatura directa cu inima ( unde se simt)
    have a nice day..am incheiat discutia..daca tot nu intelegi eu n am de ce sa te mai contrazic..ramane cum vrei tu pt tine bineinteles..

    RăspundețiȘtergere
  87. ca sa fac sinteza ultima de aici vine metafora a gandi cu inima:

    "Avem de fapt, doua minti, una care gandeste si una care simte."

    RăspundețiȘtergere
  88. Camelia, probabil eu sunt turc...
    Dar pana la urma nu ai raspuns intrebarii: fara amigdala mai simti????

    Cercetologii (cum imi place mie sa-i alint) ne spun ca "ambele creiere" se afla in creier.
    Marea lor enigma, inca neelucidata de ei este cea privitoare la constiinta.
    Apropos' constiinta din care creier face parte???
    :)

    RăspundețiȘtergere
  89. p.s. nu ramane cum vrem noi, pentru ca nu vorbim despre filme, paine si castraveti, vorbim despre niste lucruri dovedite stiintific.
    Daca tu poti sa simti cu inima, in lipsa amigdalei, atunci ar trebui sa fii impaiata expusa intr-un muzeu de "curiozitati"!

    RăspundețiȘtergere
  90. ps. in opinia ta cel de-al doilea creier este inima nu sistemul libic cum ne spun neurologii?!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  91. tzugulea amigdala e responsabila mai exact cu emotia furiei.:))
    nu mai stiu acum ce se intampla in lipsa ei sincer.

    pentru constiinta nu s a dat inca nici o definitie stiintifica , exista doar interpretari.
    iar punctul meu de vedere n are sens sa ti l expun..

    RăspundețiȘtergere
  92. draga tzugulea,

    chiar acum, in timp ce scriu,in zona inimii mele am multa compasiune pentru tine..
    pentru ca nu simti nimic in zona asta.. dar..si multa speranta.. caci chiar acum sau dupa ce vei termina de citit acest mesaj,in zona inimii tale v
    ei simti cele mai pozitive emotii produse in creierul tau..declansate pur si simplu..fara motiv..fara gandire..in timp ce vei fi foarte amuzat de acest mesaj :P

    RăspundețiȘtergere
  93. Hehe,vad ca ati continuat la greu,nu va lasati,nu va lasati,cineva tot trebuie sa aiba dreptate.Tugulea prietene,te ai gindit ca toata avalansa de procese chimice demonstrata "stiintific" sunt de fapt efecte,nu cauze?ca tot cea ce poate fii observat,analizat,catalogat si batut in cuie in tratate,este de fapt partea vizibila a unei manifestari pe care inca nu o cunoastem nici pe departe si pe care o numim viata?Daca configuratia ta ca si fiinta este intelectuala,fii sigur ca multi simt ce gindesc si invers.Si eu am avut impresia ca sunt lucid si lipsit de emotii mult timp,totusi ma enervam des si atunci inclinam sa cred cea ce spui tu,reactii chimice in creier,faptul ca sunt supaincarcat cumva electric,si alte justificari efective,pentru ca altfel nu pot sa le spun.In realitate intreaga stiinta materialista este o justificare a ignorantei,muta forme de colo colo,le imparte,le atribuie,le catalogheaza fara sa tina cont de cea mai imrortanta parte din intreg,plina si ia de parti,eu. Se simte la tine un profund dispret fata de cea ce nu se vede si nu poate fii constatat,de fapt o inversunare impotiva propriei prezente pentru ca nu te simti complet si inca te cauti,si de fapt nu trebuie sa fii spiritual sau sensibil ca se intelegi ca diversitatea de orientari ale omului,are un rost ca si intreg,invatind sa respecti intreaga experienta umana,cu tot cea ce implica ea,practic fuzionezi cu aceasta experienta si o poti trai la orice nivel.Din punctul lui de vedere fiecare are dreptate,si omul de stiinta,si yoghinul,chiar si popa,numai ca fiecare este limitat de propriile convingeri,insa luati ca un intreg,sunt minunati cu totii.Atunci cind spun eu,nu ma refer la o parte din mine numita creier,sunt eu cu peisaj cu tot,cu toate simturile,cu toate oscilatiile pe care sunt focalizat in momentul eu,cu toti cei cu care comunic in momentul respectiv,si bineinteles,cu intreaga gama de reactii chimice in corpul fizic de care nu sunt constient.In schimb sunt foarte constient de schimbul energetic prezent intr un zimbet daruit din suflet,de fiorii care ma trec cind ascult o melodie care ma misca,de frumusetea mereu schimbatoare a cerului,de plenitudinea care o simt cind urc la munte,si degeaba imi vei spune ca astea sunt reactii chimice de placere in organism,eu cred ce simt.Daca multi prefera sa se creada niste automate inteligente,e mai comod asa,eu cred in suflet si in spirit,si poate nu fac nimic in plus fata de altii,insa cred ca traiesc mult mai intens,chiar vizibil prin simturi,dar mai ales prin fapte.

    RăspundețiȘtergere
  94. Bun gasit, tuturor!

    Intre timp am vizionat filmul "My Sisters Keeper", vi-l recomand, merita vazut.

    Camelia, un neurochirurg spune ca amigdala atribuie semnificatie afectiva evenimentelor si le imparte in placute/neplacute... periculoase/nepericuloase sau neutre.
    Daca cineva iti distruge amigdala vei deveni indiferenta din punct de vedere afectiv. Nu vei mai putea simti iubire/ura. Vei fi precum cei din eqhilibrum (daca ai vazut filmul, daca nu ti-l recomand).

    schema este ceva de genul: amigdala - hipotalamus- trunchi cerebral - arii corticale.
    Ba mai mult, asta ca sa-ti dai seama de importanta amigdalei (ce face parte din sistemul limbic)de buna functionare a amigdalei si hipocampusului depinde si procesul de memorare (memoria).
    Amigdala este responsabila memoriei afective inconstiente, pe cand hipocampul de memoria constienta.

    Si ca sa inchei subiectul, de vei avea un implat de cord ARTIFICIAL(este deja in faza de prototip), cu ce Dumnezeu vei mai simti tu?
    :))

    Te-ai gandit vreodata de ce ai nevoie sa manifesti compasiune?!

    RăspundețiȘtergere
  95. Adi, bun gasit!
    EVIDENT ca unele procese chimice din organismul nostru sunt efecte, nu cauze!
    Cum definesti tu emotiile?
    Nervii ii defineai ca si reactii chimice, insa negai ca sunt emotii?
    Ca nu inteleg ce vrei sa spui.
    Ce iti starnea nervii?
    Veneau din senin?
    Sau ce?

    Cu ce parte a corpului tau ai interpretat cuvintele mele ca fiind "dispret"?
    Cu inima? Cu creierul?
    Ce ai simtit in fata cuvintelor mele scrise pe aceasta pagina virtuala?

    Adi, nu dispretuiesc ceea ce nu se vede, dispretuiesc ceea ce se vede.
    Prostia fudula o dispretuiesc.
    Camelia daca va urma o formula nlp tip de 3 luni in care-si va spune ca simte cu ficatul, se va ajuta si de imagerie, iti spun sigur ca dupa 3 luni de zile va ajunge sa spuna ca simte cu ficatul... si chiar va simti cu ficatul.

    Da, ai dreptate, tu in interactiune cu un stimul de placere sau neplacere... reactionezi ca un tot, nu numai o parte a creierului tau, nu numai chimia ce decurge din acea interactiune, ci si personalitatea ta, educatia, cultura, informatiile etc. Adica vei reactiona ca un TOT!

    Subiectul "polemicii" dintre Camelia si mine era: simti cu inima sau cu mintea, pornind de la titlul "gandeste cu inima".

    Reciteste cele scrise, pentru ca ai inteles gresit.
    Emotiile sunt un alt cadou MINUNAT de care ne bucuram, in masura in care le si intelegem, gestionam etc.

    RăspundețiȘtergere
  96. tzugulea ai vazut inimioare peste tot? se apropie valentine's..:))
    ah am uitat tu nu simti decat cu creierul..

    RăspundețiȘtergere
  97. by the way tzugulea nu tb sa faci nlp ca sa stii ca ce e produs in creier e trimis in corp si simtit in diverse zone.
    dar ti am zis ca sa simti tre sa apesi butonul.. e ca la tonomat.

    RăspundețiȘtergere
  98. Carmelita, esti precum un robotel teleghidat.
    Este suficient sa vezi inimioarele importate din usa cu tot cu "sarbatoare" pe tarabe si deja umectatia este profunda la nivelul... inimii, desigur!
    :)
    Butonul "simtirii" tale are, se pare, si o iesire spre exterior!
    :))
    Sambata frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  99. ce drag imi esti tzugulis..I mean it..
    de la inmioara:))

    RăspundețiȘtergere
  100. Camelia

    De ce te tot chinui tu sa-l convingi pe tzugulea de lucruri care nu se pot intelege pe cale exclusiv rationala. Camelia, daca tu vezi si simti, te rog sa intelegi ca Tzugulea nu vede si nu simte....prin urmare, nu mai incerca sa-i explici inexplicabilul sa il faci sa inteleaga lucruri care nu se pot explica in cuvinte. Tzugulea este "erudit"...lasa-l ca poate o veni si vremea lui.
    Camelia, tipul de cunoastere pe care l-ai dobandit tu vine sau vine se primeste sau nu....renunta sa dai celor care nu sunt pregatiti sa primeasca.
    Toate cele bune tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  101. bun gasit, tuturor!

    @Anonim - dulce anonima autocrucificata, Camelia se chinuie sa-mi explice lucruri rationale apeland la irational.
    Are cateva informatii, dar nu stie sa le ansambleze, insa are tot timpul din "lume", daca nu in aceasta viata, in alta viata.
    :)
    Tipul de cunoastere pe care l-a dobandit Camelia, il poate dobandi orice individ/a ce detine niste banisori in buzunar.
    Cateva workshopuri si... "elevarea spirituala" este garantata.

    Inimioarele de pe tarabe vor impulsiona chakrele si vor simti iubire profunda in inima, atat de tare incat se vor crede deja de-a dreapta Tatalui.

    Ipocrizia a atins cote alarmante in "bucuria cunoasterii", astfel incat rationalul e tabula rasa. Dar ce conteaza, nu?!

    Se pare ca toata bunatatea, intelepciunea si intelegerea spirituala se desfasoara in lumea virtuala, iar pe strazi, in lumea reala, oamenii elevati, spirituali, posesori ai unei intelegeri profunde, isi trimit doar avatarurile (adica doar animalul).
    Filmul surrogate explica de minune fenomenul!

    Camelia, mai ai inca un pic si devii deja "apostol"
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  102. Uite ce este domnule cap tuguiat sau patrat sau cum vrei tu......mai lasa-i si pe altii sa traiasca.....inteleg ca esti destept, logic si elevat dar vad ca tot ataci doamne si domnisoare...n-am observat ca ai avea aceeleasi porniri fata de domni....oare sa fie niscai lasitate la mijloc?!

    RăspundețiȘtergere
  103. :)
    @anonima draga,
    patrat, nepatrat... ti-a cam alterat starea de spirit "evoluat", forma-mi! :))

    Simti ca nu poti trai din cauza mea?
    Prinde un pic de distanta (cat un brat - spatiul vital), si vei vedea ca poti trai in deplina armonie cu tine, cu mine si cu altii, cu conditia sa nu mai plonjezi intr-un dialog, care nu te vizeaza direct, si in care iti exerciti rolul de avocat din oficiu submediocru.
    ...

    Inteleg foarte bine nevoia manifestarii prieteniei tale, insa acum chiar nu era cazul.
    Carmelita este dotata cu tot ceea ce-i trebuie pentru a-si sustine opiniile versatile, nu trebuie sa aduci carjele, pentru a-i reliefa handicapuri inexistente.
    :)
    Ce aderenta a avut asupra “gloatei” actiunea doamnei/domnisoarei Urdea erijandu-se in “fan-ul” ei pe un post tv!

    RăspundețiȘtergere
  104. Tema de meditatie pentru unii comentatori ilustri pe acest blog si aiurea, in cyberspatiu:

    "Prostul pana nu e si fudul nu-i prost destul" (zicala romaneasca....neaosha).

    RăspundețiȘtergere
  105. Draga Anonim,

    E frumos spiritul cavaleresc, ]insa in cazul Cameliei si al lui Tzugulea pe care ii stimez foarte mult si de a caror prietenie ma bucur sincer, imixtiunile nu sunt necesare. Din ceea ce am observat, fara sa-mi doresc sa intervin, sunt doi oameni care desi in aparenta se lupta in virtual, se simpatizeaza. Amandoi sunt luptatori prin excelenta iar Camelia desi formal este zadarata de Tzugulea, nu face altceva decat sa-si verifice convingerile si sa si le intareasca. Pana la urma fiecare dintre cei doi are un castig din aceasta "lupta".
    Ma bucur sincer ca esti participant si afectiv in disputa lor, ma bucur de interesul pe care il manifesti si ca iti pasa si de aceea te rog sa retragi ultima remarca si sa incerci sa depasesti momentul. :) Toleranta face bine. Eu te astept in coninuare cu placere, caci observ la tine un spirit de observatie foarte ascutit si un bun simt al gandirii care face bine oricand oricaruia dintre noi...
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  106. Domnule Ioanitescu,
    Am luat aminte despre faptul ca ti-ai propus sa ma pui la punct (sau in banca mea); este OK din moment ce domnia ta este gazda acestui blog. Ar fi fost insa de preferat sa procedezi in mod echidistant....adica sa ai cam acelasi tip de reactie si fata de mesajele din mijloc sau mesaje in care un invitat al domniei voastre ii spunea Cameliei ca este gasca si ca se bucura nespus ca are ocazia sa o jumuleasca si alte situatii similare.
    Cat despre nevoia Cameliei de a avea sau nu aparatori din oficiu, cred ca ar fi interesant sa aud parerea ei (nu a ta si a lui Tzugulea)
    Domnule Ioanitescu, eu nu am chestiuni personale cu domnul Tzugulea; eu sunt insa genul de cetatean care nu trec cu indiferenta (ca sa nu zic cu nesimtire) pe langa o femeie care este atacata (indiferent care ar fi forma/natura atacului). Ma deranjeaza mitocania, mediocritatea ascunsa sub tone de aroganta si tupeul (+mojicia) ascuns de multe ori sub anonimat (vezi atacurile de pe blog-ul Cristianei de acum o sapt. pe care, cu riscul de a gresi enorm, le atribui distinsului dumitale musafir). Si, apropo de Cristiana si atacurile marsave impotriva ei, domnia voastra, ca prieten vechi de 30 ani ce va aflati, ati fi putut avea tot o interventie de tipul celei pe care ati avut-o azi impotriva mea.
    Anyway......nu pretind oamenilor sa fie ca mine. Incercarea mea nu este alta decat sa sugerez ca ar trebui sa avem limite autoimpuse, respect pentru semeni (chiar daca ne par mai putin intelectuali decat noi) si alte valori care inteleg ca nu va intereseaza (astfel ca, o sa-mi cam vad de treaba, am destula).
    Si inca ceva...sa nu confundam toleranta cu acceptarea plina de complicitate.
    D'Artagnan
    (ca sa nu mai fiu anonim)

    RăspundețiȘtergere
  107. Draga D'Artagnan, oricum ma bate un gand periculos sa nu mai intru pe blogurile prietenior mei, este chiar obositor sa ma vad atacata cu furie peste tot.
    Si nu doresc decat sa ofer din ce pot si eu...
    La fel ca si Cami...
    Ca si Cornelia...
    Totusi inca nu am luat de tot aceasta hotarare si, pentru ca ma bate si pe mine un gand, mai ales de cand si despre Cornelia s-a vorbit urat pe aici, sa-mi inchei eu seara spunand urmatoarele, pe care le las sa se involbureze tumultos in continuare!!
    (..sau poate ca nu... Doamne ajuta!!)
    Corpurile noastre fluidice ne cuprind trupul, imbratisandu-l din toate partile.
    Senzorii corpurilor fluidice se afla peste tot, inconjurand intregul nostru trup, astfel incat dupa un timp de concentrare cercetatorul nu va "vedea" cu ficatul, ci cu regiunea in care se afla ficatul... ceea ce este cu totul altceva.

    Este drept ca nu circula cunoasterea in lume pentru ca lumea sa nu se destepte prea tare, asa cum vor structurile de putere (ori spunem Illuminati, referindu-ne la structura cunoscuta, ori structurile de conducere, si nu iluminatii lumii, chiar daca eu nu-i mai numesc asa nici pe acesti din urma, dar este o exprimare de referinta, asa cum spunea bine Cami).
    Dar si cand circula cunoasterea prin lume ne-o taiem ca nu cumva sa se destepte unul mai mult decat ar vrea altul... Chiar daca intentia este asa, sa fie raspandita cu drag, sa se lumineze tot omul...

    TOT AŞE SI CU INIMA ME..
    CHIAR DE N-O FO' LA DOFTOR CU IE...

    Aici am vrut sa ajung - de fapt...
    DE FAPT SI DE DREPT (adevaratul "drept") asa ar trebui sa se puna problema inimii - la fel ca si problema ficatului !!!
    No, ase !!
    Vorba ta, Dan, vorba ta de inceput...

    TOATE CELE BUNE!!

    RăspundețiȘtergere
  108. Bun gasit, tuturor!

    Incep prin a-l cita pe Valeriu Butulescu (pentru ca m-am indragostit de mintea lui):

    "Exista o limita inferioara a naivitatii, sub care aceasta devine irevocabil prostie."

    Cristiana, furia la tine s-a transformat in ura si te-a determinat sa cazi in ... ridicol.

    Nu era necesar sa scrii sub anonimat, dupa cum nu era necesar nici anonimatul Cameliei.
    Scriitura va dezgoleste mintea (cuvintele spun despre noi mai mult decat am vrea).

    Cunoasterea despre care vorbesti nu a adjudecat-o nimeni, ea se afla pretutindeni, indiferent daca tu sau altcineva dintre noi o "imprastie" sau nu!

    Cine doreste sa cunoasca, cauta, cerceteaza, citeste, afla, cu sau fara tine! Bibliotecile, librariile abunda de informatie! Documentare, filme, seminarii, studii... se gasesc, doar dorinta de cunoastere sa fie!

    "Anonimul muschietar" iti este un prieten intim de nadejde astfel incat ne-a dezvaluit faptul ca il obliga pe Dan prietenia de 30 de ani cu tine la REDEVENTA!
    Etic, moral, sublim!

    Bine ca niciunul dintre cei ce-ti sunt aproape nu a cazut prada sagetii lui Eros, petrecand o noapte cu tine, cine stie ce fel de obligatiuni ar fi trebuit sa plateasca de-a lungul timpului.
    Odios!

    In privinta fluidelor, ai dreptate. De altfel asta se si caznea sa explice Camelia cu chakrele, insa s-a opintit.

    Daca i-ai fi fost prietena (cum pretinzi) acesta era ajutorul pe care trebuia sa il dai, insa tu ai asteptat momentul pentru "salvare", pentru a te elibera de resentimente.

    "Evoluat spiritual" in opinia mea este omul detasat de lumea materiala, echilibrat si armonios.
    Pana cand nu vei dovedi detasare, intelepciune, inteligenta (fie ea emotionala), echilibru, armonie, pentru mine esti un om ce are nevoie disperata de un sens in viata!
    Te hranesti cu multumirile celorlalti.
    Te erijezi in orice, doar pentu a mai smulge de la cineva o multumire. Nevoia ta se vede din satelit, important este ca ochiul care te percepe sa nu fie suferind.

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  109. Doamne Dumnezeule
    Mare e gradina cu....si tot mai des isi muta gardul (unii stiu cu siguranta ce este in spatiu cu puncte). Sa-i spuna cineva domnului Tzugulea ca intuitia domniei sale este la nivel de piciorul broastei si ca functioneaza ceva mai prost decat Trabantul lui tata (care Trabant este de multa vreme la fiare vechi).
    Sau s-o fi defectat din cauza ca l-am demascat. Ah, ca bine am mai ras in asta seara.

    RăspundețiȘtergere
  110. Dan, draga Dan, :)

    Ti-am spus mereu ca cine apuca de paseste macar o data in sufrageria ta este "contaminat" pentru totdeauna: va reveni.:) Mereu si mereu, chiar daca, asemenea mie, prefera sa ramana, de regula, in..."nevazut":))

    Mare belea si cu lumea asta a nevazutelor vad eu, Dane :)) Ca te face sa vezi mai ales ce chiar n-ai vrea chiar deloc sa ti se arate vreodata :(

    Ti-amintesti? Prin vara discutam pe-aici despre existentialisti si viziunea lor spaimoasa despre absurdul existentei umane. Despre nevoia disperata, clamata de ei, de a evada din mijlocul tuturor celor ce ne prind in mocirla repetitivitatii alienante, dezumanizante.

    Ei bine, toti cei care au avut curiozitatea de a vedea si care a fost urmarea in timp a acestui curent de gandire (si mai ales de simtire) au putut constata stupefiati cum marea majoritate a "adeptilor" lor, a existentialistilor, au ajuns sa sara din lac in putz...ca au fugit de dracu' si au dat peste tat-su :)) Altfel spus, ca de la absurdul existentei materialiste au sarit cu mare aplomb in absurdul existentei spiritualiste. Dintr-o extrema in cealalta, adica, dintr-o mlastina in alta, dintr-un tip de alienare in altul...

    Hai sa facem frumusel ochii roata si privim in jur: dom'ne, e pandemie de spiritualism, nu alta! Cea mai ingrijoratoare! De la care se abate sistematic atentia prin celelalte pandemii si crize...

    AZI, e limpede, esti o gioarsa de om, un barbar, un gunoi etc, daca nu dai fugutza, in fishtecare weekend sa te integrezi in fluxul divin, sa slobozesti din rarunchi incantatii bolborosite mistic si sa alergi zglobiu (de preferat in poponetzul gol, sa scapi naibii odata de cele materiale, nu?!) prin zonele cele mai energetice ale scumpei, metafizicei noastre patrii...

    Cum??? NU ai facut la viata ta macar un curs de oareshce spiritual??? N-ai trecut pe la nici o "sala"? pe la nici un guru? nici macar pe la unul mai ieftin, de cartier?! nici n-ai degustat macar un strop de pipi bun?!? Oooooh, esti pierdut!!! Te va matura tzunami-ul apocaliptic al Spiritului, venit sa-i cearna pe alesi de pleava scarbavnica a rudimentarilor, incat mii si mii de vieti de-acu' in colo n-ai sa mai capeti drept la existenta...

    CUM??? Nu numai ca nu faci toate aceste gesturi deja elementare pentru "salvarea" ta, dar mai si indraznesti acum, taman ACUM, sa acorzi credit ratiunii, studiilor stiintifice, sa privesti in alta parte si sa vezi altceva decat multimea cufundata in mlastina spiritualismului?!? Ooooooh, esti deja un caz disperat!!!

    Doar gratia divina...ba nu! doar banutul acela al tau pus deoparte pentru zile negre te mai poate salva! Ca ete ce zile negre-catran bat la usa ta, vezi?! Da-i-l repejor unui guru sa te mantuiasca pana nu e prea tarziu!...

    RăspundețiȘtergere
  111. Dane,

    Vreau sa te asigur ca ceea ce am zugravit eu mai la deal nu e o simpla perceptie subiectiva, individuala. Cele mai active, mai patrunzatoare si mai echilibrate minti realmente ganditoare ale umanitatii contemporane au inceput sa se ingrijoreze de "pandemia" aceasta spiritualista din zilele noastre.

    Iar ingrijorarea lor este atat de serioasa, incat aceasta problema se pune deja in congrese/seminarii/conferinte internationale de un inalt nivel...

    Se vorbeste tot mai des despre proliferarea galopanta si aproape de nestapanit a unei hermeneutici stupefiante, mai ales de factura spiritualiata, care distorsioneaza orice discurs pana la a-l face de nerecunoscut. Mai ales Umberto Eco trage semnale peste semnale de alarma in acest sens. El tot "striga" ca interpretarea textelor, inclusiv a celor sacre, a virat spre o supra-interpretare, care poate fi deja catalogata drept "periculoasa". Ca fel si fel de intelectuali spiritualisti (manati de un interes sau altul) au depasit deja orice limita a onestitatii, ba chiar a bunului simt, in acest sens. Ca, da, oricare dintre noi interpretam ceea ce citim, vedem, auzim etc, dar ca si interpretarea asta trebuie sa aiba o limita, ca nu ii este permis nimanui sa abereze pur si simplu, introducand printre cuvintele existente in mod real ale unor discursuri fel si fel de presupozitii personale cu iz ocult...

    In fine, celor cu adevarat interesati de discutiile pe acesta tema de mare actualitate in gandirea contemporana le sta la dispozitie, printre altele, o lucrare a lui Eco care a aparut si la noi: "Interpretare si suprainterpretare" (Editura Pontica, Constanta, 2004).
    Sunt consemnate acolo amplele discutii care au avut loc nu demult la Cambridge pe tema "valorilor si criteriilor de estimare umane", discutii care l-au avut ca "staroste" chiar pe Umberto Eco - unul dintre cei mai celebri ganditori ai timpului noastru...

    Asa ca, draga Dan, problema spiritualitatii versus spiritualism este stiuta si pritocita efervescent la nivel mondial. Nici o mirare, asadar, ca si aste meleaguri ale noastre nasc astfel de specimene. Iar ca unii au patruns chiar pana in sufrageria ta, pare a fi iarasi in sensul "normal" al proliferarii acestui fenomen. Vezi insa, rogu-te, sa nu uiti de..."vaccin" :))

    RăspundețiȘtergere
  112. Mamaaaa... Ilie Nastase! :))
    Bine ai venit draga Cornelia1

    Draga Anonim unisex! :)

    Nu am vrut sa te pun la punct. Acest lucru l-am lasat la latitudinea ta sa o faci.
    Ti-am raspuns printr-un articol. era prea mult de comentat.
    Am simtit nevoia totusi sa intervin, nu pentru ca doresc sa ma erijez in aparatorul fiintelor fara aparare, ci pentru ca Tzugulea a alunecat, in mod deliberat sau nu, iar demersul sau poate fi distrugator pentru Cristiana.

    RăspundețiȘtergere
  113. Cristiana draga,
    Uita, iarta, treci mai departe. Te rog!

    RăspundețiȘtergere
  114. Anonim,
    Trebuie sa te dezamagesc. N-ai demascat nimic! Tzugulea este o carte deschisa. Aduna-i comentariile de pe unde poti si compara-le intre ele si ai sa vezi ca este egal cu el insusi si se conduce dupa niste principii.

    RăspundețiȘtergere
  115. Draga Cornelia,
    Iubita prietena,
    Unde (moash'ta) umbli, soro? :)

    Daca cineva ma va obliga vreodata sa umblu pe sarma cu o prajina in mana, dupa toata echlibristica pe care am facut-o de un an incoace, intre materialism si idealism, sunt convins ca cel putin pana la jumatatea distantei voi reusi sa ajung. Am convingerea interioara si ma conduc in continuare dupa ea, ca nevazutul este o iluzie mult mai reala, decat iluzia realitatii. Iata de ce nu ma dau jos de pe metereze, cel putin deocamdata. :)

    Chestiunea absurdului spiritualist nu este totusi atat de drastica, pentru ca tot timpul se amana criza de azi, pentru maine sau poimaine si se asteapta o "rezolvare" in vietile viitoare. Asa ca pentru viata aceasta cel putin, stam mult mai bine. In cea viitoare... Dumnezeu cu mila! Absurdul spiritualist seamana cu cel materialist, e ca un cancer despre care stii, deosebirea dintre ele fiind ca cel spiritualist nu este iminent. Pare sa aiba limita terminala foarte lunga. :)

    RăspundețiȘtergere
  116. Draga Cornelia,

    Am postat un articol pentru Anonim si nu numai, apoi am citit comentariul tau. Foarte interesant! Am scris articolul ca si cum deja as fi citit comentariul. Oricum un egregor pentru prieteni exista. Iata dovada!

    RăspundețiȘtergere
  117. e da cate am pierdut.
    dragilor:
    nu am nevoie de aparatori, nu m am simtit atacata de tzugulea in nici un fel. Tupeul lui nesimtit si grosolan de cartier si om fara scrupule de a vorbi m a ajutat sa mi scot si eu limbajul de sub pres si sa i raspund cu aceeasi moneda.De fap mi a aratat latura/aspectul negat, + cateva indoieli care le mai aveam.

    nu mi ascund diverse chestii imi place transparenta .

    Deci pt cum ma simt si ce apare in viata mea doar eu sunt responsabila.

    Nu am nici aversiune fata de tzugulea nici simpatie.
    dar am oprit discutiile, pt ca gata transferul e realizat:))
    thanks :)

    RăspundețiȘtergere
  118. tzugulea un singur lucru : un om cand e sa priceapa ceva nici nu conteaza in ce ordine pun cuvintele, n are a face cu capacitatea celuilalt de a se exprima prea mult:))ci cu propria inteligenta intelectuala si emotionala.

    tay tay..

    RăspundețiȘtergere
  119. Moash-ta pe gheatza de prieten drag ce-mi esti tu!:))

    Pai cum isi face oare treaba pardalnicul :) ala de egregor pentru prieteni de poti crede tu, fie si un minutzel, eu as putea umbla prea departe de tine si sufrageria ta, a?! Mai ales ca m-am naravit si la vinishorul tau spaniolesc! :)))

    Cred ca se cuvine o clarificare. Desigur, nu pentru tine, caci tu ma cunosti poate mai bine decat ma cunosc eu insami, ci pentru cei aflati mai de curand pe aici. Sau, mai ales, pentru vechi prieteni, precum draga de Cristiana, dar care, suparati rau fiind, percep distorsionat mesajele mele. SI ale mele...Mai ales cele de azi...:(

    Departe de mine gandul de a nega ori minimaliza importanta spiritualului/idealismului/celor nevazute in viata noastra. Departe de mine gandul de a-i desconsidera cumva, cat de putin macar, pe cei care depun eforturi, uneori considerabile, spre a evolua in acesta sfera. Ba dimpotriva, ei sunt niste repere, niste adevarate modele pentru mine.

    Dar tu stii, Dane, ca ceea ce ma scoate din minti, pur si simplu, este impostura, mistificarea, rastalmacirea. Si nu cele de acest gen cauzate de ignorantza, ci cele perfect gandite, planificate, bine tzintite spre un obiectiv monstruos de clar si de gregar!

    Sunt aspecte pe care le-am mai discutat pe aici si care, stii, am tot promis ca le vom mai dezvolta. Poate o vom face intr-o zi! :) Mai ales ca sunt multe de discutat in aceasta zona, in care, cum ziceam si mai devreme, deja spiritele sunt incinse rau...

    Am citit noul post adresat Anonimului si sunt alaturi de tine in FIECARE asertiune! Ba mai mult, cu acest articol m-ai facut mai mandra ca niciodata de tine, de faptul ca am avut norocul sa am un prieten ca tine mereu alaturi de mine!:)

    Te imbratisez cu nesfarsit drag!:)

    RăspundețiȘtergere
  120. Si eu va iau pe toti la rand la pupat si la imbratisat, si pe Anonim desigur, caci trebuie sa plec! Dar... revin maine!

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: