PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


sâmbătă, 5 iunie 2010

MAGIA MINTII

 Keith Barry executa magia mintii  

Putina circomagie serioasa si de buna caliatate nu strica nimanui. K.B. ne demonstreaza cum corpul poate fi pacalit de minte. Delectati-va!


TRANSCRIPT 
Magia mintii. In ce consta magia mintii? Magia mintii pentru mine consta in acea parte a magiei care se ocupa cu efectele psihologice si cititul mintii. Asadar, spre deosebire de magia traditionala, magia mintii foloseste puterea cuvintelor, inselaciunea lingvistica, comunicarea non-verbala si alte diverse tehnici utilizate pentru a crea iluzia celui de-al saselea simt.
Acum o sa va demonstrez cat de usor este sa manipulezi mintea omului daca stii cum. Si vreau de asemenea ca tot publicul sa mi se alature mie si celor de aici. In primul rand vreau ca toata lumea sa aseze mainile asa. In regula, aplaudati o data. In regula, inversati mainile. Acum faceti exact ceea ce fac eu. Aproximativ jumatate din audienta are mana stanga ridicata. De ce acest lucru? In regula, inversati mainile si ridicati mana dreapta. In regula, acum incrucisati mainile, astfel incat mana dreapta sa treaca pe deasupra, incrucisati degetele astfel, asigurati-va ca degetul mare drept este deasupra celui stang acest lucru este foarte important. Al vostru este invers, asa ca schimbati. Excelent. Intindeti degetele asa. In regula. Loviti usor o data. In regula, acum, daca nu mi-ati permis sa va induc in eroare, ar trebui sa puteti sa faceti asta.  Asa ca vedeti cat de usor este sa induci in eroare mintea umana, daca stii cum. 
Imi aduc aminte cand aveam aproximativ 15 ani, ca am citit in revista Life o poveste despre o femeie oarba, in varsta de 75 de ani din Rusia, care putea sa simta literele tiparite -- sunt oameni care incearca sa faca asta aici  -- care putea sa simta literele tiparite si de asemenea sa simta culorile, doar prin atingere. Si ea era complet oarba. Putea de asemenea sa citeasca numerele de cod de pe facturi cand erau asezate cu fata in jos pe o suprafata solida. Eram fascinat, dar in acelasi timp si sceptic. Cum ar putea cineva sa citeasca utilizandu-si doar varful degetelor? Daca va ganditi la acest lucru, daca cineva este orb - ieri un tip a facut o demonstratie intr-o camera si oamenii trebuiau sa inchida ochii ca sa auda niste lucruri. Si este un lucru ciudat sa incerci sa iti dai seama cum ar putea cineva sa citeasca folosind doar varful degetelor? Recent, in timp ce lucram la un spectacol TV care urmeaza sa fie difuzat pe MTV, am incercat sa demonstrez ceva similar, care acum este cunoscut sub numele de vedere secundara. Asa ca haideti sa vedem despre ce e vorba.
 Barbatul: Haide sa incepem. Te voi ajuta sa intri in masina.
Kathryn: 
Barbatul: E in regula, continua.
Kathryn: Ce mai faci?
Keith Barry: Kathryn, sunt Keith, te voi duce intr-o locatie secreta, bine?
KB: Acum, Kathryn, nu ai avut cum sa vezi legata la ochi.
Kathryn: Bine, dar nu imi pronunta numele asa.
KB: Nu, dar esti in regula, da?
Kathryn: Da.
KB: Nu a existat nici o posibilitate sa vezi legata asa la ochi, de acord ?
Kathryn: Da.
KB: In regula, te voi dezlega la ochi, esti in regula, esti in regula. Vrei sa scoti tu cealalta parte? Da-ti jos baticul, esti in regula. Vom face o pauza pentru cateva secunde.
Kathryn: Imi este frica de ce voi vedea.
KB: Nu, nu, esti bine, esti bine, da-l jos. Esti in regula, esti in siguranta. Ai auzit vreodata de vedere secundara?
Kathryn: Nu.
KB: Vederea secundara este modul prin care un expert in controlul mintii poate sa vada prin ochii altcuiva. Si voi incerca acest lucru chiar acum.
Kathryn: Dumnezeule.
KB: Esti pregatita? Unde este? Nu se poate ...
Kathryn:  O, Dumnezeule!
KB: Shh. Nu mai vorbi, Incerc sa vad prin ochii tai. Nu vad.
Kathryn: Este un zid, este un zid.
KB: Fii atenta la drum, uita-te la drum.
Kathryn: Bine, bine, bine. O, Dumnezeule!
KB: Zi-mi, urmeaza ceva?
Kathryn: Nu, nu, nu, nu.
KB: Esti sigura?
Kathryn: Da, da. Sunt inca atenta la drum. Ma uit la drum tot timpul. Nu imi dezlipesc ochii de la drum. (Beep) (Beep) (Beep) O, Dumnezeule!
KB: Unde suntem? Unde suntem? Urcam, urcam pe un deal?
Kathryn: Fii atent la drum -- (Beep) Inca sunt legat la ochi.
KB: Poftim?
Kathryn: Cum faci asta?
KB: Incearca sa nu imi distragi atentia. KB: Suntem bine, nu?
Kathryn: Da. Este asa ciudat. Aproape am ajuns. O, Dumnezule! O, Dumnezule!
KB: Si m-am oprit.
Kathryn: Este asa ciudat. Esti ca un ciudat al naturii. A fost cel mai inspaimantator lucru pe care l-am facut vreodata in viata mea.
Va multumesc. Apropo, acum doua zile urma sa filmam asta acolo, la traseul de curse, si am adus un tip in masina si am pus si un cameraman pe bancheta din spate, dar la jumatatea drumului, mi-a zis ca avea -- Cred ca era un pistol de 9mm sau ceva asemanator, legat de picior. Asa ca am oprit destul de repede si asta a fost totul.
Credeti ca este posibil sa vezi prin ochii altcuiva? Aceasta este intrebarea. Majoritatea oamenilor de aici ar spune nu. In regula, dar vreau sa va dati seama de cateva lucruri Nu puteam sa vad pentru ca eram legat la ochi. Masina nu era aranjata in nici un fel, fata -- nu o intalnisem pana in acel moment, da? Asa ca vreau sa va ganditi la acest lucru pentru o clipa. Multe persoane incerca sa vina cu o solutie logica pentru ceea ce s-a intamplat. In regula. Dar din cauza ca mintea voastra nu este antrenata in arta inselaciunii, solutiile pe care le gasiti vor fi in proportie de 99% mult departe de realitate.
Asta deoarce, in magie, totul se rezuma la distragerea atentiei. Daca, de exemplu, nu vroiam ca voi sa vedeti mana mea dreapta, ei bine, atunci, nu ma uitam la ea. Dar daca vroiam ca voi sa-mi vedeti mana dreapta, atunci m-as fi uitat la ea, vedeti? Este foarte, foarte simplu, odata ce stiti cum sa procedati, dar foarte complicat in alte cazuri.
Acum, o sa va ofer cateva demonstratii aici, in direct, in acest moment. Am nevoie rapid de doua persoane care sa ma ajute. Poti veni aici? Si sa vedem, acolo jos in capat, aici, poti sa urci si tu aici rapid? Te superi? Da, la capat. Bine, aplaudati-i in timp ce urca. Poate doresti sa folosesti scarile de acolo.  Este foarte important ca toata lumea de aici sa stie ca nu am aranjat nimic cu voi dinainte. Nu stiti ce urmeaza sa se intample. Sunteti de acord? Bine, va deranjeaza daca stati aici pentru o clipa? Numele tau este?
Nicole: Nicole.
KB: Nicole si? 
KB: Oh. Spune-le, fii atent care este treaba, raspunde, raspunde, raspunde. 
KB: Este o fata?
Barbat. Deja a inchis.
KB: Oh, au inchis, bine. Sa va zic ceva. Schimbati locurile. Poti sa stai aici, asa va fi mai usor. Bine, pacat, le-as fi spus ca este asul de pica. Bine, putin mai aproape. Putin mai aproape.  Bine, putin mai aproape, vino aici -- par asa de emotionati aici pe scena. Vino putin mai aproape.
Bine, credeti vre-un pic in vrajitorie?
Nicole: Nu.
KB: Voodoo?
Nicole: Nu.
KB: Lucruri care trosnesc sau cad in mijlocul noptii?
Nicole: Nu.
KB: In afara de cine urmeaza. Nu? Bine. Vreau sa stati exact asa, ridicati-va manecile, daca nu va deranjeaza. Bine, acum, vreau sa fiti constienti de toate senzatiile diferite din jurul vostru, deoarece vom incerca un experiment voodo chiar acum. Vreau sa fiti constienti de senzatiile din jur dar sa nu spuneti nimic, decat atunci cand va intreb eu, si sa nu deschideti ochii decat atunci cand va zic eu. Din acest moment, inchideti ochii, nu spuneti nimic, nu ii deschideti, fiti constienti de senzatiile din jur.
Ai simtiti ceva, da sau nu?
Nicole: Da.
KB: Ai simtit? Ce ai simtit?
Nicole: O atingere pe spate.
KB: De cate ori ai simtit-o?
Nicole: De doua ori.
KB: De doua ori. Bine, intinde bratul stang in fata ta. Indinte bratul stang, bine. Bine, acum tine-l asa. Sa fii constienta de senzatii, nu spune nimic, nu deschide ochii. Bine. Ai simtit ceva?
Nicole: Da.
KB: Ce ai simtit?
Nicole: De trei ori --
KB: O senzatie cum ca ceva te gadila?
Nicole: Da.
KB: Poti sa ne arati unde? Bine, excelent. Deschide ochii. Eu nu te-am atins deloc. Am atins spatele lui si i-am atins si bratul. Un experiment voodoo. Da, merg prin cluburi noaptea facand asta. Ia loc pe scaun aici pentru un moment. Te voi folosi din nou, intr-o clipa. Poti lua un loc aici, daca nu te deranjeaza. Aseaza-te exact aici.
Barbatul: Bine.
KB: Bine, ia un loc. Excelent, bine. Acum, ce vreau este ca tu sa te uiti direct la mine, bine. inspira adanc prin nas. lasa aerul sa iasa prin gura si relaxeaza-te. Permite ochilor tai sa se inchida, la cinci, patru, trei, doi, unu -- inchide ochii chiar acum. Bine, acum, nu te voi hipnotiza, Doar te pun intr-o stare avansata de sincronizare. astfel incat mintile noastre sa fie pozitionate pe aceeasi linie. Si in timp ce te adancesti, plutesti si te lasi purtat in aceasta stare de relaxare, iti voi lua mana stanga si o voi pune aici
Si vreau sa o tii asa, pentru o clipa si vreau sa permiti mainii tale sa se adanceasca si sa pluteasca inapoi spre masa cu aceeasi viteza cu care te-ai adancit si ai plutit spre aceasta stare relaxanta, si perminte-i sa se duca inapoi spre masa. Asa, pana jos, jos pana la capat, pana jos. si mai mult si mai mult si mai mult si mai mult si mai mult si mai mult Excelent. Vreau sa permiti mainii tale sa se lipeasca de masa. Bine, acum, tine-o asa. Bine, intr-o clipa vei simti o anumita presiune. In regula, si vreau ca tu sa fii constient de aceasta presiune. Te rog sa fii constient de presiune. Si vreau sa permiti mainii tale sa pluteasca incet inapoi in sus de pe masa in timp ce simti eliberarea de presiune, dar doar dupa ce simti eliberarea de presiune. Intelegi? Raspunde cu da sau nu. Intelegi?
Barbatul: Da.
KB: Tine-o acolo. Bine, si doar cand simti din nou presiunea, vreau sa permiti mainii sa coboare usor spre masa. dar doar cand simti presiunea.  In regula, ai facut foarte bine. Hai sa mai incercam inca o data.
Excelent. Acum ca ai inteles, sa incercam ceva mai interesant. Permite mainii tale sa se lipeasca de suprafata mesei, tine ochii inchisi. Poti sa te ridici? Bine, ridica-te si stai cu fata catre scena. Vreau sa indici direct catre fruntea lui. In regula. Imagineaza-ti o conexiune intre tine si el, si doar atunci cand vrei ca presiunea sa fie eliberata, fa o miscare ascendenta, asa. dar doar dupa ce vrei ca presiunea sa fie eliberata. Poti sa astepti cat de mult doresti, dar doar atunci cand vrei ca presiunea sa fie eliberata. Bine. Hai sa mai incercam inca o data. Bine, acum imagineaza-ti conexiunea. Bine. Indica direct spre fruntea lui, doar cand vrei ca presiunea sa fie eliberata, vom incerca din nou. Bine, a mers de data aceasta, excelent. Continuati sa tineti asa, tineti asa, amandoi, ramaneti asa, si numai cand vrei ca presiunea sa revina, fa o miscare descendenta. Poti astepta cat de mult doresti. Ai facut-o destul de repede, dar a coborat. Bine.
Acum, vreau sa fii constient ca intr-o clipa, cand voi pocni degetele, vei deschide ochii, din nou. Este normal sa iti aduci aminte sa uiti sau sa uiti sa iti aduci aminte de ce s-a intamplat. Majoritatea oamenilor te vor intreaba ce naiba s-a intamplat aici? Dar este normal ca, chiar daca nu esti hipnotizat, sa uiti tot ce s-a intamplat.  LA cinci, patru, trei, doi, unu -- deschide ochii, foarte treaz. Va rog sa ii oferiti un ropot de aplauze. in timp ce se intorc la locurile lor.  Bine, acum te poti intoarce.
Odata, am vazut un film care se numea "Zeii sunt nebuni." A vazut cineva filmul acela? Da, da, da.  Va mai aduceti aminte cand au aruncat sticla de cola din avion, si a cazut pe pamant dar nu s-a spart? Asta e din cauza ca sticlele de cola sunt rezistente. Este aproape imposibil sa spargi o sticla de cola. Vrei sa incerci? Foarte bine.  Nu vrea sa riste.
Vedeti, telechinezia este influenta paranormala a mintii asupra evenimentelor si proceselor fizice. Pentru unii magicieni sau iluzionisti uneori lingura se va indoi sau se va topi, iar uneori nu se va intampla asa. Uneori obiectul va aluneca de-a lungul mesei, uneori nu Totul depinde de energia pe care o ai in acea zi, si asa mai departe. Vom incerca un experiment in telechinezie, chiar acum. Vino chiar aici, langa mine. Excelent.
Acum, uita-te la sticla de cola. Asigura-te ca este rezistenta, are o singura gaura si este o sticla normal de cola. Poti sa o lovesti de masa, daca vrei Ai grija. Chiar daca e rezistenta, stau departe. Bine. Vreau sa prinzi aici cu doua degete si degetul cel mare. Excelent. Acum, eu am un ciob de sticla aici. Bine. Vreau sa verifici acest ciob de sticla. Ai grija, pentru ca e ascutit. Tine-l putin pentru moment. Acum, tine-l aici.
Vreau sa iti imaginei, chiar acum, o relatie esuata cu multi ani in urma. Vreau sa iti imaginezi toata energia negativa din acea relatie esuata, de la tipul ala, si atribui-o acestui ciob de sticla, care il reprezinta. Bine. Dar vreau sa iei asta foarte in serios. Priveste fix la sticla, ignora pe toata lumea de aici. Intr-o clipa vei simti o anumita senzatie. Bine. Si cand vei simti acea senzatie, vreau sa dai drumul la ciob in sticla de cola. Gandeste-te la tipul ala, la acel nem -- acel tip  Incerc sa ma comport cum trebuie. Bine. Acum cand vei avea acea senzatie -- s-ar putea sa ia ceva timp - da drumul la ciob in sticla. Bine. Da-i drumul.
Imagineaza-ti toata energia negativa de acolo. Imagineaza-ti numele lui, imaginea lui in interiorul sticlei. Si as vrea sa eliberezi energia negativa, scuturand sticla.  A fost multa energie negativa acumulata acolo.   Vreau de asemenea sa te gandesti la numele lui. Uita-te la mine si gandeste-te la numele lui. Te-ai gandit la numele lui? Bine. Gandeste-te cate litere are numele lui. Gandeste-te cate litere are numele lui. Este format din cinci litere numele lui. Nu ai reactionat la asta, deci are patru litere numele. Gandeste-te la una din litere. Gandeste-te la una din litere. Este un "K" in nume, este un "K" Stii cum am stiut asta? Pentru ca numele meu incepe tot cu "K", dar numele lui nu incepe cu "K", incepe cu "M" Spune-i lui Mike ca il salut, data viitoare cand il vezi. Asta era numele lui, nu?
Nicole: Mm-hmm. KB : Bine. Oferiti-i un ropot de aplauze. Va multumesc.  Mai am un lucru sa va arat. De fapt, Chris, aveam de gand sa te aleg pe tine pentru asta dar in loc sa te aleg pe tine, poti sa vi aici si sa alegi tu o victima pentru urmatorul experiment? Si trebuie sa fie un barbat, acesta este singurul lucru.
Chris Anderson: Aha. Bine.
KB: Aveam de gand sa te folosesc pe tine pentru asta, dar am decis ca poate o sa doresc sa revin si in alt an. 
CA: Ei bine, sa il recompensam pentru ca a zis: "evrika" si pentru ca l-a ales pe Michael Mercil sa vina si sa ne prezinte -- Steve Juvertson.
KB: Bine. Steve, vino sus pe scena. 
CA: Ai stiut!
KB: Bine. Steve, vreau sa iei loc, chiar aici. Excelent. Acum, Steve -- oh, poti sa verifici dedesubt. Te rog, nu am asistenti profesionisti dedesubt, pe acolo. Ei au insistat, au tot insistat ca pentru ca sunt iluzionist, sa pun o fata de masa neagra deasupra. Aici esti. Bine.  Steve, am patru plinte din lemn aici. Una, doua, trei si patru. Toate sunt exact la fel cu exceptia uneia care evident are un varf ascutit metalic pe ea. Vreau sa o verifici si sa te asiguri ca e rezistenta. Bucuros?
Steve Jurvetson: Mmm, da.
KB: Bine. Acum, Steve, voi sta in fata mesei. Bine. In timp ce eu stau in fata mesei, vreau sa pui paharele pe plinte, asa in orice ordine doresti si amesteca-le bine pe toate, astfel incat nimeni din public sa nu stie unde este varful ascutit, bine? SJ: Nimeni din public?
KB: Nimeni din public, si ca sa te ajut, nu ii voi lasa sa se uite, astfel incat nimeni sa nu vada ce faci. Si eu ma voi uita in alta parte, asa ca da-i drumul, amesteca-le acum. Bine. Spune-mi cand termini.  Ai terminat?
SJ: Mmm, aproape.
KB: Aproape, oh. Bine. Te asiguri ca sunt bine ascunse. Acum -- oh, avem unul aici, avem unul aici.  Deci, in regula, le vom lasa asa.  Eu voi fi insa cel din urma care o sa rada.  Acum, Steve, tu stii unde este varful ascutit, dar nimeni altcineva nu stie. Corect? Dar nu vreau sa sti nici tu, asa ca intoarce-te cu scaunul. Vor sta ei cu ochii pe mine sa se asigure ca nu fac nimic dubios, Stai aici. Bine. Acum, Steve, uita-te inapoi. Acum, nu stii nici tu unde este varful ascutit si nu stiu nici eu unde este. Bine. Exista vreo modalitate prin care sa vezi legat la ochi cu asta?
SJ: Sa imi pun asta?
KB: Nu, Zi-mi doar daca exista vreo modalitate prin care sa vezi prin asta?
SJ: Um-umm.
KB: Nu?
SJ: Nu, nu pot vedea prin el.
KB: Nu poti vedea prin asta. Excelent. Bine. Acum, ma voi lega la ochi. Nu le aseza unul peste altul. Bine. Mai amesteca-le inca o data. Nu misca paharele, deoarece nu vreau sa vada nimeni unde este asezat varful ascutit, dar mai amesteca plintele inca o data, si apoi aliniaza-le asa, bine? Ma voi lega la ochi. Mai amesteca-le inca o data. Fara glume de data asta. Bine. Te rog amesteca paharele. Mana mea este in viata aici, asa ca -- in joc.  Sa imi spui cand termini.
SJ: Gata.
KB: Bine. Unde esti? Intinde mana. Mana ta dreapta. Este asta -- nu? Bine. Sa imi spui cand sunt deasupra unui pahar.
SJ: Esti deasupra unui pahar.
KB: Sunt deasupra unui pahar acum?
SJ: Mm-hmm.
KB: Acum, Steve, crezi ca este aici? Da sau nu?
SJ: Oh! 
KB: Ti-am spus ca o sa rad ultimul.
SJ: Nu cred ca este acolo.
KB: Nu? Buna decizie.  Acum, daca ma duc in aceasta directie, este un pahar aici? SJ: Putem sa facem asta cu mana stanga?
KB: Oh, nu, nu, nu. El m-a intrebat daca poate sa foloseasca mana stanga. Absolut nu. 
KB: Acum, daca ma duc in directia asta, este alt pahar aici?
SJ: Da, este un pahar in directia asta.
KB: Bine. Spune-mi cand sa ma opresc.
SJ: Bine.
KB: Acolo?
SJ: Da, e unul aici.
KB: Bine. Crezi ca este aici, da sau nu? Aceasta este decizia ta, nu a mea. 
SJ: O sa spun nu.
KB: Buna decizie.  Bine. Da-mi ambele maini. Acum, pune ambele maini pe pahare. Crezi ca varful ascutit este sub mana stanga, sau sub mana dreapta?
SJ: Aa, nici una.
KB: Nici una, oh. Bine. Dar daca ar fi sa ghicesti.
SJ: Cred ca este sub mana mea dreapta. KB: Crezi ca este sub mana dreapta? Acum adu-ti aminte, tu ai luat toate deciziile. Dragi psihologilor, lamuriti lucrul asta. Ia uita-te.
SJ: Oh! Va multumesc.
Va multumesc. Daca cineva doreste sa vada cateva acte de dexteritate mai tarziu voi fi afara. Va multumesc!  Aplauze. Va multumesc
Va multumesc! Aplauze
Sursa video si transcript: Tedcom

2 comentarii:

  1. ia-uite,restul au ramas in totala hipnoza,de-i liniste pe aici?!:)..am spus si repet;nu cred in puterea gandului..daca ar fi asa,poate respectivii iluzionisti ar alunga si boala si raul de pe pamant..ca dilema personala legata de subiect..de ce puterea gandului unui popor nu reuseste sa dea jos un dictator?...de ce ptr.a schimba o conducere nefasta ce duce la saracia unor mase intregi de oameni,e necesar a se varsa sange...nu ar fi mai simplu folosirea puterii gandului?....intreb si eu,desigur ca simplu cetatean!:)...

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: