PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


miercuri, 24 iunie 2009

TALIONUL MOALE


LEGEA TALIONULUI a fost data de Dumnezeu poporului Israel. Putem considera ca are valoare etica din moment ce evreii au aplicat-o bine-mersi vreme indelungata, pana la aparitia lui Isus si fiind venita de la Dumnezeu o practica in continuare. Latinii, mai inainte sa cunoasca credintele evreilor o spuneau succint: HOMO HOMINI LUPUS. Noi romanii o zicem astfel: DACA ESTI OAIE TE MANANCA LUPII.

LEGEA INTORCERII CELUILALT OBRAZ a fost data tot de Dumnezeu prin intermediul lui Isus si nu ca sa strice Legea, ci sa o-mplineasca.

Ambele asertiuni au valoare de adevar pentru ca emana de la Dumnezeu, asadar ambele cai sunt adevarate. Divinul nu greseste, nu se incurca in poale si nu se contrazice oferindu-ne doua variante. Sigur ca ambele cai iti ridica nivelul de adrenalina atunci cand trebuie sa ai o reactie, o atitudine fata de o agresiune, pentru ca in definitiv nimeni nu se naste masochist ca sa inghita o palma cu placere.

DACA AI TRECUT PRIN TAINA BOTEZULUI, INTELEPT AR FI SA NU TE COMPORTI CA UN CRESTIN DE OPERETA, CI SA ALEGI CALEA IUBIRII SI A SMERENIEI.
Daca iti dai seama de duplicitatea comportamentului tau, de fariseismul trambitarii convingerilor tale crestine atunci corect fata de tine ar fi sa iti supui constiinta unei analize in urma careia sa iti pui problema transant si sa alegi calea care se potriveste cel mai bine structurii si scopurilor tale. Si atunci ori va fi sa fie cea a asumarii imediate si irevocabile a lui Isus inauntrul tau, cu corolarul de consecinte neplacute privind mortificarea egoului, ori cea a delimitarii unui spatiu de manevra sociala, cat mai moral cu putinta, fara insa sa te mai socotesti bun crestin. Ori e alba, ori e gri in toate nuantele!

Si iata ca ma intreb: sunt eu gata sa Il urmez pe Isus?

Pai stai sa ne mai gandim oleaca, sa ne socotim....
Mie parca mi s-ar arata de poimaine, nu chiar de azi....
Parca Legea Talionului ar fi mai convenabila.... :-)

2 comentarii:

  1. cred ca postul e un raspuns la un alt post, pare o cheie, nu ceva individual, dar sper ca nu te deranjeaza venirea mea azi in vizita.

    nici n-am inteles prea bine daca am dat aici peste un alt sambure religios, asa cum vad ca se aduna pe la Oreste, sau un personaj pragmatic cum sunt eu. o sa mai cercetez :))

    ce vroiam sa spun? legea asta a talionului a fost utilizata in mai multe tari si nu stiu daca evreii au implementat-o primii. din stiinta mea, au fost otomanii.

    “Kanun” (datatorul de lege) a fost inspirat din vechea lege islamica numit Sharīʿah (Sharia – cunoscuta mie ca informatie generala in sensul ca era in fapt legea Coranului)! Teoretic, Kanun a armonizat Shari’ah cu noul sistem politic, economic, religios si administrativ condus de turci, oferindu-le “ulama” (inteleptii religiosi) dreptul de a anula orice regulament contrazis de Coran. Practic, ulama s-au organizat ierarhic sub comanda unui sultan ce avea puteri legislative. Primul kanun a fost emis de sultanul Mehmet al II-lea, in anul 1444 insa predecesorii sai Selim si Suleyman au emis cate un alt kanun, fiind cunoscuti pentru intelepciunea lor politica.

    La albanezi, Kanun reprezinta dreptul cutumiar cu sensul de “regula standard” , structurat in 12 carti (civil si penal) de către franciscanul cosovar Shtjefėn Gjegjovi, publicat in 1913. Kanun considera ca fiecare persoana raspunde pentru faptele sale.

    Kanun protejeaza 2 mari categorii de bunuri:
    a) proprietati ale corpului – ranirile si vatamarile provocate in urma unei lupte intre 2 persoane, in public sau auzita de public, mutilarea (cu sau fara intentie), mutilarea cu o arma – sanctionate conform principiului “rana pentru rana” si moarte pentru moarte, moartea sangeroasa condamnata pe acelasi principiu “sange pentru sange (cat sangele este cald)”;
    La fel se procedeaza si pentru furt: adica furt pentru furt.
    b) proprietati ale sufletului (violarea femeii – violatorul va plati cu sangele lui, adulterul – ambii vor plati cu sangele lor; furtul armelor – in public (reprezinta cea mai mare dezonoare) se sanctioneaza prin autobiciuire in public; furtul armei pe ascuns, injuraturile, onoarea personala – se platesc cu moartea). Onoarea fiind foarte importanta pentru albanezi si nimanui nu-i este permis a se atinge de onoarea altuia, fie in public fie in particular.
    Persoana raspunde pentru faptele sale functie de conditiile si modul in care a savarsit actiunile.

    Sper ca nu te-am agresat prea tare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant ce am aflat.
    Multumesc Shanti.

    Intr-adevar, postarea a fost initial un comentariu pe blogul lui Oreste si se vede ca e scoasa dintr-un context.

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: