PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


vineri, 19 iunie 2009

TANGO

DOI PASI INAINTE, UNUL INAPOI.

Uite-asa ne joaca noua mintea feste, nedorind cu nici un chip sa stea ancorata in prezent cum ne invata unchiu' Tolle, ci alearga ca tuta, ba in trecut, ba in viitor. Da, o fi bine.... dar tocmai capacitatea de anticipare si imaginatie proprii numai omului ne diferentiaza de animale. Iar aceste defecte mentale ne-a impins mereu inainte. Daca incercam sa ne autospalam mintea, s-o tinem in buiestru si sa traim numai in prezent, putem deveni oricand masa de manevra a oricaror feluri de intentii, bune sau rele, izvorate din mintile anticipatorilor.

CARPE DIEM, DACA POTI!

13 comentarii:

  1. Bun gasit,

    eheee... bunul meu prieten, ai incercat sa cuprinzi o lume-ntreaga in cateva unitati lexicale! Grea incercare, precum ruleta ruseasca. Tentatia e mare: mai incearca.

    Cel mai bine ne-ar putea lamuri domnul Duncan cum sta cu mintea umana (mai sunt si alti oameni competenti in domeniu, insa am facut referire la el pentru ca este roman).
    :)
    Nenea Edward de Bono spunea: ""mintea omului este ca un bloc de gelatina pe care experienta cade ca apa fierbinte". L-am adus in discutie pentru ca abordarea ta este unidirectionala, ori nenea Bono ne spune parinteste ca ar fi bine ca o problema sa fie abordata din mai multe perspective.

    Subscriu tangoului lingvistic, insa nu continutului, tema ramane:
    "Eu am in primire un creier sau creierul ma are in primire pe mine?!"

    Prin ce ne diferentiem de animale?
    Prin vicii!
    :)
    mi-a placut ideea-ti provocatoare

    RăspundețiȘtergere
  2. Tema am dezbatut-o deja pe blogul rodulpamantului la postarea cu "mintea si sorcova".
    Concluzia a fost ca, creierul ma are pe mine in primire.:-)Si chiar cred acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. ADY
    Pai tocmai asta incercam sa zic si eu... Golind mintea ramanem la cheremul manipulatorilor de orice fel, dar nu acesta ar fi cel mai mare rau.
    Socialmente vorbind ne vom transforma in momai si vom pieri foarte repede ancorati in prezent.
    Metoda de stergere a trecutului si viitorului este buna atata timp cat nu ai nici un fel de responsabilitati, caz ideal de altfel. Caci daca ai macar o responsabilitate va trebui sa o indeplinesti, ceea ce-ti va tine mintea ocupata in regim de lucru obisnuit... tango.

    RăspundețiȘtergere
  4. iti spun din proprie experienta,linistea mentala nu numai ca te goleste de ginduri,te face mai puternic,mai atent la detalii,mai constient,mai modest,cu acces la intuitii si cauzalitate,aparent ramii la fel,insa in lumea interioara este tu insuti.si nu poate sa te influebteze nimic,nici un fel de manipulare,pentru ca pastrezi acel zimbet interior care are vibratii mult mai inalte decit cotcariile si tentativele de deformare puerile ale acestor intirziati care au impresia ca stiu si pot,insa este doar o impresie.In linistea iubirii mele,cum spune saint exupery,trec dincolo de forme de tot felul,iar cei care influenteaza apeleaza tocmai la forme, la iluzie in iluzie,fiindca prea mult timp am fost prizonierii gindirii si ne am confundat cu ea.Si nu trebuie sa stregem nici un trecut sau viitor,ele realmente nu exista decit in mintea noastra,iar experiente din trecut reactualizate,cu un plus de vibratie al trairii reale,din prezent,pot fii foarte constructive si dinamice,cu un singur amendament,sa nu ne confundam cu ele,pentru ca viata noastra reala este Aici si Acum,restul sunt jocuri ale mintii,care tinde sa creeze un personaj stabil si integru,insa este acea maya de care vorbea Buddha.Asa cum am mai spus si repet,nimic din cea ce vine si pleaca,nu ne apartine,singurele elemente reale sunt Viata noastra,faptele noastre,si cu ce mergem mai departe,experienta,respectiv Spiritul,Fiul si Tatal,in aceasta ordine de mai sus.Esti un om minunat,de fapt toti suntem minunati dincolo de orice limite,iar procesul trezirii implica bulversare si un oarecare efort,putini au sansa de a fii iluminati spontan ca si Tolle,si a avut si el partea lui de frustrare si suferinta,insa daca el a depasit o si ne spune si cum,toti putem asta.Asta nu inseamna ca cea ce el ofera este o cale universal valabila,ci este doar confirmarea ca se poate si e voie,fiindca dincolo de aparente,toti Una suntem.Acel tango este legea ritmului,totul are o crestere si o descrestere,pe dinauntru si pe dinafara,oscilatia sta la baza evolutiei,insa nivelul creste constant prin lege vibratiei,iar pendulul urca spiralat si armonic in sus.Curaj si intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
  5. ady, impartasesc aceiasi viziune, per ansamblu si incerc sa completez cu: mintea umana este precum "templul la distanta" al chinezilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite,
    Nu sunt chiar atat de obtuz si mecanicist in privinta abordarii mintii. Eu insumi am trecut in tinerete printr-o experienta psihica neasteptata care m-a contrariat si care mi-a influentat "vederea" asupra realitatii de atunci incoace. Am scris ceva despre ea. Stati un pic s-o caut!...

    Iaca textul dintr-uncomentariu mai vechi:
    " Revelatia a venit pe nepregatite, intr-o seara de primavara asteptand un troleibuz. Eul m-a parasit brusc pentru cateva clipe. Cu mirare si stupefactie m-am regasit(impropriu spus, mai degraba eram ) oriunde primprejurul meu dar si aiurea. Eram tot, in tot, peste tot. Nu, nici asa! Verbul ,,eram" presupune eul. Totul era si in mine. Si nici asa nu e corect caci notiunea de ,,mine" nu mai exista.
    Oricum presupun ca intelegi ca s-a intamplat dizolvarea. M-am trezit intr-un soi de vibratie, eram acea vibratie, una cu chistocul din fata mea, cu aerul, cu asfaltul, cu pomii si cu oamenii care asteptau in statie.
    Pornind de la acea intamplare si incercand sa inteleg ce mi s-a intamplat si sa imbrac in cuvinte fenomenul, am tras atunci niste concluzii privitoare la realitate. De-abia acum, dupa mult timp trait in ,,normalul" cotidian s-au validat a fi fost corecte concluziile mele. Acum de-abia am reusit sa-l impaca pe Dumnezeu cu Universul. Ca la pliculetele cu ness: 2 in 1."
    Am incheiat autocitatul.
    Exista o carte, "Stiinta mintii" pe care am citit-o inainte sa plec in Tibetul indian. Acolo, in acea carte, Dalai Lama are un dialog pe tema expicarii mintii cu cativa eminenti oameni de stiinta occidentali. Atunci am inteles si ce plan al mintii am atins in tinerete. Cat despre Tolle...Uite, citesc din el din cand in cand si am ambitia sa si termin cartea pentru ca este corect cu cititorii in ceea ce afirma.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonimule, draga anonimulepamantean.... :-)

    L-am citit pe Constantin Dulcan si in tinerete, si mai apoi. Si inca l-as mai citi... Am avut "Inteligenta materiei" in biblioteca de mai multe ori, pentru ca de fiecare data cand o mai gaseam pe undeva de cumparat, neaparat se ivea si ocazia de a o face cadou. Acum o am in format electronic pe un CD.

    Nu numai de Bono (despre care nu stiu nimic, dar uite ca m-ai facut curios) face aceasta atentionare asupra mintii. Ai vazut zeitatile hinduse cu zeci de brate presupun... Ele sunt nu tocmai niste zeitati, ci de fapt sunt reprezentari grafice ale nenumaratelor forme de abordare a studiului mintii. Surprinzator, poti aborda mintea plecand de la o premiza pe care ulterior poti s-o infirmi abordand alta premiza, care o contrazice flagrant pe prima, ceea ce poate parea un nonsens, dar in fond, sustin budistii tibetani, doar astfel o poti aprofunda si intelege deplin... Sunt mai multe pareri si scoli budiste de studiu al mintii in India. Catre cea tibetana s-au aplecat mai mult cercetatorii occidentali.

    Nu cunosteam sintagma "templu la distanta", dar intre timp m-am informat si am inteles. Ai dreptate, poate fi o abordare mai explicita. Budistii spun... he,he!..., spun ca mintea este pe un anumit plan, separabila si independenta de corp.

    Ady,
    Daca ma puneai pe mine sa scriu comentariul tau, cred ca o faceam mai sarac si mai frust. Dar chiar nu gandesc diferit de cele scrise de tine. Ca si cale de a deschide usa catre "dincolo" si a arunca un ochi inauntru mi se pare una dintre cele mai bune. Poate chiar sa treci cu totul, daca te absoarbe.:-)

    Tolle nu si-a premeditat iluminarea. I s-a intamplat, ca atator altora inaintea lui si a descoperit calea. Dar de fapt a descoperit apa calda. Ceea ce este minunat la el, genial as zice mai degraba, este modul de prezentare si interpretare simple, firesti si pe intelesul nostru, pe structura mentala a noastra, de oameni ai acestui mileniu. Il iubesc pe Tolle pentru claritatea lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. am completat si eu pe blogul meu imaginea,dar totusi,sarac si frust,pentru ca sunt doar cuvinte si asa vrea sa impartasesc stari,trairi,si mai ales zimbete.

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi place la nebunie chestia cu m am nascut in Romania,o fii bine?,o fii rau?,o fii neutru?.Eu zic ca da,pentru ca oriunde ai fii,tot peste tine dai.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ady....
    :-) :-) :-) he, he, he! :-) :-) :-)

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: