PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


luni, 21 decembrie 2009

SA NU RAZI... DARIE !


 SA NU RAZI... DARIE!
Parafrazandu-l pe Zaharia , de fapt am parafrazat-o pe Excalibur (saru'mana sabiuto!), dar plecand de la o paralela intre zonele fierbinti si reci ale creierului si zonele fierbinti si reci ale Terrei am ajuns intr-un loc foaaaarte interesant. Sa vedem!


Planeta noastra, daca e sa te uiti la fasia cuprinsa intre tropice, are un brau de popoare care traiesc dupa ritmuri iuti. Canta, danseaza, iubesc cu frenezie, se bucura de ceea ce le da viata. Aceasta este zona sentimentelor puternice, zona instinctuala. Creuzetul tuturor religiilor importante se afla pe o banda imediat deasupra tropicului racului Apoi luand-o binisor catre poli, trecand prin zona temperata, cum treci de paralela 45, apar zonele reci, unde stiinta, tehnologia, filozofia, artele elaborate, intr-un cuvant gandirea rece si rationalitatea predomina.
Asa cum ne-am obisnuit sa intelegem ca filogenia repeta ontogenia, si ca tot ce este in mic este si in mare, tot asa, extrapoland, planeta poate fi privita ca un creier urias care se comporta ca si al omului, are zone reci si zone fiebinti, are zone specializate  cu  functii diverse are.... Eeeei de-aici incepe o alta poveste. Sa v-o spun?  

CATRALIOANE

Sase miliarde de neuroni umani - socotind un om = un neuron planetar, o fi putin pentru planeta aceasta? Convenim asadar ca fiecare creier uman ar reprezenta la scara micro un neuron planetar. Desigur fiecare dintre noi, cei  pe  care ii cotez ca pe un neuron al  creierului planetar are in componenta propriei materii cenusii circa o suta sau doua de miliarde de neuroni personali. Cam de cate zerouri avem acum nevoie daca inmultim sase miliarde de oameni macar cu 100 de miliarde de neuroni de caciula? Ia sa vedem ce iese! Sper sa-mi ajunga un rand.
6.000.000.000 (sase miliarde) de oameni ori 100.000.000.000 (o suta de miliarde) de neuroni in fiecare creier uman fac 600.000.000.000.000.000.000 de neuroni umani. Cum s-o citi cifra aceasta? Ma poate ajuta cineva? La aceasta zestre de materie cenusie trebuie adaugati neuronii animalelor. Un sobolan are cca. 100.000.000 de neuroni. Delfinii au mult  mai multi decat sobolanii. Luati in calcul orice  vietate care are cel putin un neuron si va asigur ca nu-mi va ajunge tot articolul ca sa inregistrez numarul de zerouri al  cifrei totale de neuroni umani si animali ai planetei. Imaginati-va acum aceasta plasa neuronala uriasa care circula prin cosmos. Mai imaginati-va  ca toata materia este inteligenta de la anorganic catre  organic in straturi din ce in ce mai complexe si incercati sa vedeti cu ochii mintii cum circula informatiile pe toate palierele, in toate directiile, atat cele specifice planetei cat  si cele venite din exterior. Mai incercati sa vedeti fenomenele acestea sub forma vibratorie, energetica, asa cum se prezinta ele de fapt. Ce obtinem? 
Cred ca nici catralioanele copilariei noastre nu ne vor ajuta la socotit. Totusi numarul de neuroni de pe Terra socotit la un anumit moment este un numar finit .


Campul ganditor al Terrei este desigur important privit prin prisma neuronilor umani. Urmarind descrierea  invelisurilor Terrei, ca pe foile de ceapa, asa cum am invatat la geografie, avem litosfera, hidrosfera, biosfera, atmosfera, etc, fiecare cu subinvelisurile caracteristice ei. In aceasta ordine de idei, putem sa intelegem acum ca, foarte de curand in istoria ei, prin noi oamenii, planeta a capatat un invelis foarte important, o noua sfera ganditoare, noosfera. Am denumit-o astfel dupa cuvantul grec "noesis". Noosfera reprezinta  suma campurilor noesice (denumire data de regretatul academician Eugen Macovschi), recte  campurile ganditoare ale omului. De-aici o sa va  explice Cristiana mai departe teoria campurilor, noesice si enesice sau mai bine intratati pe blogul ei.

Ce se spune despre folosirea a 10% din capacitatea neuronala a creierului? Va mai amintiti?  Ca asta ar fi cam tot ce putem, cu creierul nostru. Pai hai sa socotim: taiem un zero de la cifra aceea uriasa si ramanem doar cu 60.000.000.000.000.000.000 de neuroni activi. E  foarte mult, cifra este in continuare mare chiar daca reprezinta doar 10% dar  ce ne facem cu restul de 90 %, adica cu: 540.000.000.000.000.000.000 de neuroni inactivi. Nu-i cam mult? Eu cred ca aceasta uriasa cantitate de materie cenusie a planetei nu este inerta, ci cat se poate de activa. se leaga de ce o sa va povestesc mai departe in postul urmator.
Povestea merge mai departe.

36 de comentarii:

  1. salutare, din nou!
    :)
    SI?!
    aceasta este reactia mea in urma citirii articolului.
    Mai nou "stiintificii" ne spun ca e baliverna ideea conform careia folosim doar 10% din capacitatea creierului; despre noosfera ce sa zic... mai degraba teorica campurilor morfogenetice citita si nu un blog fara vreo acreditare stiintifica (sau cum am spune fara patalama).
    Sau pe Dulcan, sau pe nenea Brazdau sau alti neni care au in spate o autoritate.

    Sau si mai bine am citi pe nenea Daniel Goleman etc.
    In fine.. fiecare citeste ce doreste.
    Intrebarea, Dane, ramane
    SI???
    (adica si ce ai vrut sa spui cu articolul?)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare Andrei Radu,:)

    Procentul este discutabil si toata lumea stie asta. Si eu tot asta sustin ca Dumnezeu nu face nimic degeaba, ca nu arunca cu 'jdemilioane de miliarde de neuroni la intamplare, ca creierulmunceste la cu totul alata capacitate dar acest lucru urmeaza sa-l spun in felul meu in articolele urmatoare. Nu i-am citit pe acei domni(exceptie face Inteligenta Materiei), am dedus singur acum vreo treizeci si mai bine de ani, in urma unei intamplari, inainte de prima editie a "inteligentei materiei".
    E numai o bucata din ceva mai lung. Vezi ca se termina cu "va urma".

    Suntem pe taramaul unor ipoteze generate de niste evidente. Ai vrut concluzia inaintea demonstratiei, ca la geometrie? :)) Ti-am spus-o intr-o forma bruta.:) Consecintele acestei concluzii vor putea fi interesante sau nu, depinzand de interesul celui care va citi.

    Dar mai bine ar fi sa nu mai scriu. Vorba ta, SI?
    Tot o paradigma iese.

    Cat despre autoritate si patalamale sunt pline cimitirele de docti, academicieni, savanti, etc, care au avut dreptate pana la momentul urmatoarei descoperiri. De paradigme cu patalamale lumea stiintifica este plina si o sa mai fie. Oricum Pamantul nu mai este plat, cibernetica nu este daunatoare, cuantele nu sunt fictiune, soarele nu se mai invarteste in jurul Pamantului care sta pe spinarea unui elefant iar pisarea impotriva vantului nu da sifilis, asa cum sustineau patalamatii nu cu multe sute de ani in urma. Pe de alta parte piramidonul este toxic si vinul ba te omoara ba iti prelungeste viata.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Dan,

    primul paragraf e super..si chiar se poate scrie mult despre aceste similitudini creier/planeta. dupa aia de la catralioane..m-am pierdut:)

    RăspundețiȘtergere
  4. :)))
    nu mai pot de ras!
    :))
    In acelasi registru se inscriu si cei fara "patalamale", ba sunt mai multi decat cei cu patalamale.

    Daca e sa-mi stric neuronii pe o lectura, macar sa-i stric pe una care are in spate o patalama (este alegerea mea, nu? ca de-aia am lasat comunismul in urma cu 20 de ani - dreptul de a alege, tria, selecta etc.)
    Sunt destui nebuni ce tin seminarii acum, sunt destui nebuni care fac averi fabuloase din "painea" transcedentala, sunt destui dusi cu pluta care, din nevoia de a-si compensa sentimentele de inferioritate dezvolta toriile alora cu patalama si le prezinta ca fiind deja experimentate, traite, verificate, stampilate si ambalate numa bune de "daruit" celor intersati, deschisi si, evident, evoluati la un alt nivel.
    Cerere si oferta!
    Economie de piata.

    In fine...
    pana la urma eu nu am inteles (fi'mi'ar bostanul) ce ai vrut sa spui cu articolul de fata. Atata tot.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Camelia,

    Ai dreptate sunt prea miulte cifre cand lucrurile se puteau spune simplu. Am avut impresia ca acele calcule pot fi relevante pentru cantitatea de materie cenusie privita in trei aspecte:
    -Cat reprezinta materia cenusie umana.
    -Cat poate reprezenta materia cenusie animala(si nici nu am putut sa gasesc eu insumi un raspuns corect)
    -Cata materie cenusie umana s-ar pierde ca nefolositoare, daca s-ar folosi acel procent prezumtiv de 10%.
    Cifrele arata cantitatea si nu sunt atat de relevante in privinta calitatii materiei cenusii raspandite pe planeta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andrei Radu,

    Sa-l mai postez inca o data?:)

    ...N-am dat cu paru!:))

    RăspundețiȘtergere
  7. AR,
    Pai nu scrie clar in titlu cum ca sa nu razi Darie! E? :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Iar?Iar te legi de forme?Inca mai ai impresia ca gindesti cu creierul?Bunul simt spune ca acest minunat instrument este doar o suma de senzori,un procesor al simturilor si al functiilor fizice,nicidecum un organ spiritual al trairilor,sau al imaginatiei,sau la experientei,sau orice altceva de care suntem sau nu capabili sa beneficiem.gindurile,si tot cea ce generam vin din Eu,care nu are o locatie,mai degraba un nivel de vibratie,acum,cu totul si cu totul intimplator,intr o lume fizica???Si tot confundind forma cu fondul,inca ne mai legam de ce ne au invatat altii si ne spun batind cu pumnul in masa:asa e,domle,asa spune stiinta,stramosii,traditia,istoria,in realitate chestii cu care ne am obisnuit si le am acceptat,in primul rind le am acceptat.Nu mai dau 2 bani pe toata stiinta materialista cu traditiile si cultura ei,tributari fizicii newtoniene inca mai platim facuri de curent,de parca Energia,infinita si in infinite forme de manifestare ar apartine cuiva sau ar depinde de ceva.Si tot stiinta spune ca e normal sa ne imbolnavim din cauza micilor virusi,dar nu e ciudat ca pe masura ce au fost descopriti noi si noi virusi,s au inmultit si bolile?Companiile farmaceutice sa traisca si nota 10 pentru ei ca ne au dresat sa realizam ca efectul placebo nu e gratuit.Mina in mina cu acei banditi numiti medici care pentru un ban in plus sunt in stare sa ne scrie o reteta cit papirusul lui Aurelian cind a parasit Dacia,si iata cum parasim cabinetul nefericiti si bolnavi,deja programati pentru viitoarele boli si suferinte.Altfel cum si ar cistiga piinea,daca nu ar programa si propaga boala?Ce ar face politia fara infractori,se roaga sa existe infractiuni,altfel si ar pierde sensul.Ce ar face politica daca oamenii ar fii liberi si nu ar avea nevoie de lideri sa le spuna ce si cum,ci ar afirma cu tarie EU sunt,si in acest Eu SUNT incape toate universurile posibile,in aceasi tagma intrind si biserica.Un om spiritual,cea ce este neadecvat,spiritul fiind om si omul spirit,este activ si deschis,sincer si saritor,dispus sa ajute si sa colaboreze,dispus sa inteleaga si sa se faca inteles,incredintat ca totul are un sens iar sensul trece prin el si multe alte calitati care nu au nici o legatura cu politica,biserica sau fotbalul,dar cine vrea sa fim toti asa?Deci,noi eretici,feriti va sa mai acceptati totul pe tava,ascultati glasul inimii,ascultati intuitia,contemplati frumosul de pretutindeni si folositi utilul cel mai simplu,si astfel putem deschide noi ochii,in noi circumstante,cu noi perspective,Scuze Dan de acest rechizitoriu,cind mi am dat drumul nu m am mai putut oprii dupa o luuuunga perioada pe pauza.Ma ierti,da?

    RăspundețiȘtergere
  9. Hm!!i-auzi! si cand e sa iei o hotarire,cu asa o armata de neuronii in tine...simti ca pina si ultimul a luat-o razna!:))
    Mai sa fie! cum ne joaca feste neuronii astia,eu una,i-am lasat liberi sa zburde!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ady,
    Raspunsul este Da!
    Desi nu se pune problema sa te iert din moment ce tu ai simtit nevoia sa te racoresti! :)

    Cearta-ma, cearta-ma!
    Poate ca pana la urma se lipeste si de mine ceva! :)

    Bunule prieten, bine ai revenit! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ups!!..mi-a scapat un i in plus...ei,tocmai ce vorbeam de zbenguiala si iacata!tzusti un i in plus!:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Tasha!:)
    Si eu iau hotararile foarte greu. Mi-au ramas doar doi neuroni care nu se-nteleg prea bine... :)

    Pe de alta parte insa ia uite ce zice Ady! Pai cand e sa iei o hotarare, mai da-i in Doamne iarta-ma de neuroni! Noi doar suntem niste bieti purtatori ai lor. Hotararea se ia in alta parte.!

    RăspundețiȘtergere
  13. :)
    Da, posteaza-l, dar sub alta forma si un alt continut!
    :)

    Darie rade de ce-si aduce aminte(deh' neuronii astia!), pentru ca asta spunea Stancu Z. "sa nu uiti" nu sa "nu razi".
    parafrazarea la parafrazare e vinovata.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Hehehe!! stai mai bine decat mine,mie mi-a ramas doar unu' si vai! si ala ma lasa cand mi-elumea mai draga...dar ma iubesc asa zapacita cum sunt! :))

    RăspundețiȘtergere
  15. AR, :)
    IDEEA NU ESTE REA DELOC.:)
    Pastrez titlul si postez o tomografie cerebrala a lui Iurie Darie si-un prospect de lecitina sau un diagnostic de alzheimer. Pana la urma, totuna-i! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Tasha,
    Iti mai dau eu juma' de neuron... dai o palinca?

    RăspundețiȘtergere
  17. Aha,facem deci un troc!fie!de care palinca sa fie?ca deh!!!! la mine gasesti pe alese,:de pere,prune,pere,struguri(asta cica-i una la cei bolnavi de stomac....)asta stiam de la sotul meu, D-zeu sa-l ierte,el pe vremuri cand era tanar si ferice era ofiter la militia economica si raspundea de I.V.V.SM;el le stia bine gusturile ca mai facea controale si pe la cazanele de fiert tuica private,asa ca musai sa te hotarasti!sau daca iti dau eu intai,te aburesc de tot!:))) si ia neuronu' de unde nu-i!!! da' nu-i niciun bai..dau si de pomana ca tot ii placea si rasposatului,el avea o vorba cand aveam musafiri la masa"orice oshan(si noi deja am fost adoptati in Oas,ne-am facut si casa acolo) inainte de mancare bea un pahar de palinca"....:)

    RăspundețiȘtergere
  18. E posibil ca ,virgula, catralioanele tale sa prinda logica in urmatoarele postari. Eu am citit si repede mi-am imaginat o centrala energetica care condusa fara rost ar putea sa intre in suprasolicitare si sa faca bum. Adica ai o centrala de un megawat si tu conectezi la ea 10 megawati. Probabil ca atunci cand vom ajunge intr-o zona mai incarcata a universului vom mai putea alimenta cateva din circuitele nefolosite ale materiei cenusii. zic si eu si tac malc sa nu consum energia planetei.
    Apropos, ai vazut ca animalutele mici is mai poluante ca un selclas de cateva miute de euro? deci de acolo trebuie inceput la eliminat neuronii care fura energia planetei.
    E ampla tema si ai inceputo bine; original si plina de suspans!

    RăspundețiȘtergere
  19. Danule, bunule, tomografia nu ne poate vorbi si de noosfera lui Iurie - Darie cel care nu trebuie sa rada; prospectul de lecita este binevenit iar diagnosticarea alzaimarului ar anula titlul!

    Nu-i totuna. Sau e totuna.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca ai o suta de becuri intr-o camera nu trebuie sa le aprinzi pe toate sa se faca lumina. Ce s-ar fi facut plnaeta cu cateva miliarde de Einsteini gandind?

    RăspundețiȘtergere
  21. Sorin
    ar fi exilat soarele!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. Andreiule... hmm... desigur ca e totuna chiar si-atunci cand nu-i totuna. :) Sau din punctul tau de vedere pe care am inceput sa-l pricep mai bine: desigur ca nu-i totuna chiar cand e evident ca e totuna. :)

    Si pana la urma ce importanta are?
    Si daca are, de ce are?
    Si daca n-are, de ce n-are? :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Tasha,
    :)
    Marele nostru noroc cu fratele mai mare si rosu de la rasarit a fost ca ei beau vodca. Daca n-ar fi fost consecventi in apucaturile lor n-ar mai fi plecat din Ardeal. Ungurii au patit-o. Au intrat in Ardeal, le-a placut palinca si n-au putut merge mai departe. :)

    Daca oshenii beau un pahar inainte de masa inseamna ca la vremea pranzului soselele la voi sunt goale. Si nici seara nu circula masinile.:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Stimabile, uite-asa inca o noua paradigma, un nou subiect si-o noua zbatere de nuca!
    :)
    E totuna, nu-i totuna, Farfuridi sa traiasca! Si cum nu sunt mai papa decat papa, spui, stimabile, am putintica rabdare pana la postarea urmatoare.
    Noapte frumoasa si cu muza fabuloasa.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Sorin, :)
    Mi-ai deschis o poarta noua. Uite la aspectul cu functionarea la ralenti nu ma gandisem. Toate organele corpului sunt programate sa lucreze in doua feluri de sarcini exceptie facand creierul care pare ca este subsolicitat.

    RăspundețiȘtergere
  26. Interesanta ideea ta. Si demonstrabila teoretic, fiindca oricare celula genereaza prin functionare un camp magnetic de o anumita frecventa si intensitate. Cu atat mai mult neuronul, a carei activitate are specificul unui contact aflat pe un circuit serial (ma refer acum la sinapse).

    Postarea ta mi-a facut o mare bucurie fiindca ma indeamna sa rememorez cursurile de antropologie si regalul sustinut de prof. dr.Cornelia Guja. Si ma plimba putin si prin ograda lui Jung.
    Din ce imi mai amintesc,se admite ca exista un fel de retea info-energetica care infasoara Terra, constituita din totalitatea gandurilor umane. Noosfera,cum spun antropologii. Tu extinzi si introduci si "programele mentale" ale celorlalte vietuitoare si modelele informatice minerale, atribuindu-le un alt statut. Deosebit de interesant!
    Revenind la om, ramane de lamurit: noosfera contine gandurile si/sau elementele de natura inconstienta?
    Ele dispar odata cu disparitia sursei care le genereaza? (ma refer la moartea creierului in discutie)
    Acolo se afla numai ganduri sau gasim si emotii, stari, modele privind locomotia si functionarea viscerelor?
    Nu sunt la curent cu ceea ce s-a mai scris despre asta in ultima vreme. Din pacate. Continua-ti ideea, eu o sa te citesc cu interes, chiar daca nu comentez imediat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Fac se pare comentarii offtopic,dar, daca ma gandesc bine tot de la neuronul pricajit mi se trage deci,comit greseli in lant,dar vreau sa-ti spun ca vorba amintita functioneaza in cazul ospetiilor,asa, ca sa impulsionezi musafirul,neeeaaahh!!suntem gazde insistente,nu ne lasam musafirul pe uscat... daca ar fi zilnic vreme de bautura ,realizezi cate accidente ar fi?;)

    RăspundețiȘtergere
  28. Draga Excalibur,

    Mi s-a aprins o luminitza! :)
    Ce-ar fi sa construim impreuna cu toti cei interesati ceea ce urmeaza. Desigur ca ai anticipat ceea ce urma sa scriu. Dar asta a facut si Sorin. Si asta incerca si Andrei Radu, sa fle ce e mai incolo. Pai sa aflam impreuna.
    Am sa ridic niste intrebari in postarea urmatoare, care, prin dezbateri vor configura niste raspunsuri. Eu vad lucrurile intr-un fel dar nu sunt convins ca si adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  29. Tasha... :)
    Firescul are conotatii diferite de la un loc la altul. De-aia obiceiuriile si traditiile, atat de diverse sunt atat de frumoase si savuroase... :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Da, de ce nu?!
    (vezi ca ti-am trimis un mail disperat!!!!) :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Danule, vine mos craciun si mos gerila, iar la tine-n tinda facuram coada (nu la lopata) in asteptarea urmatorului episod.
    aho, aho,
    copii si frati
    ...

    RăspundețiȘtergere
  32. Lasa-l pe Darie sa rada, cat mai poate...

    RăspundețiȘtergere
  33. buna,
    http://shakuka.blogspot.com/2009/12/pentru-dragii-mei-bloggeri.html
    :-)

    RăspundețiȘtergere
  34. Azi la serviciu am avut net din trei in trei. Acum laptopul de-acasa a harait ca o rasnita de cafea vreo 15 minute, probabil ventilatorul. Sa-ncerc maine. :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Dan, cand rasnita da semne de cooperare, :)esti invitat sa ni te alaturi, prezentandu-ne si recomandarile tale de carte. :)

    camera-speciala.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  36. Dan,
    Iti doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: