PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


miercuri, 2 septembrie 2009

MEDITATIE cu KARMAPA





















Articolul care urmeaza reprezinta un raspuns mai detaliat la comentariile prietenilor mei Camelia, Sorin si Elvis la postarea anterioara, MEDITATIA.


Am ales articolul despre meditatie datorita temei si mai ales a fotografiei. Am avut onoarea in toamna anului trecut, sa-l cunosc pe omul din fotografie, pe Karmapa, aflat la a saptesprezecea reincarnare. El, ca si Dalai Lama este Buddha in viata. Onoarea desigur a fost numai de partea mea pentru ca nu sunt convins ca-si aminteste chipurile celor cateva mii de turisti care i se inclina anual prin fata. Karmapa merita gugalit, are o istorie a reincarnarilor succesive foarte interesanta, el fiind unul dintre cei patru stalpi spirituali in viata, mai precis al compasiunii - Bodhisattva Compasiunii, pe care se sprijina budismul tibetan. Dalai Lama aflat la paisprezecea reincarnare a lui Buddha este principalul, supremul in rang. El e cu capu':)))(mentalul).

"Karmapa se remarca prin calitatile sale deosebite si mai ales prin activitatea sa vasta si continua. Foarte putini maestri s-au manifestat ca activitate a lui Buddha in aceasta lume. Numele de Gyalwa Karmapa indica tocmai faptul ca nu este vorba despre o fiinta obisnuita. Gyalwa inseamna "Buddha", o fiinta trezita deplin, iar in linia Kagyu exista doar doi maestri care au fost numiti astfel, Karmapa insusi si cea de-a doua sa manifestare, Shamarpa. Karmapa inseamna "maestrul activitatii iluminate" sau "maestrul karmei", karma insemnand aici activitate. Karmapa este un asa-numit tulku, incarnarea constienta a unei fiinte, care a ajuns deja la realizare. Dar Karmapa se deosebeste de alti tulku: el este deja total iluminat si este considerat o manifestare a lui Buddha compasiunii iluminate, Ochi Iubitori (in tibetana Cenresi, in sanskrita Avalokiteshvara) si prin urmare cinstit ca un Buddha viu. Aceasta inseamna ca Karmapa nu mai parcurge un drum personal al eliberarii. El vine in aceasta lume din compasiune pura, pentru ca exista fiinte care au nevoie de sprijin si ajutor." http://www.karmapa.ro/

De fapt sunt doi Karmapa in India, cel despre care va vorbesc cunoscut sub unul dintre numele Gyalwang Karmapa sau Karmapa Lama sau Ogyen Trinley Dorje si un anume Trinlay Thaye Dorje Karmapa, reincarnati la simultan, amandoi tineri, amandoi indeplinind aceeasi functie spirituala, dar recunoscuti separat de catre calugarii budisti, amandoi dovedind inca din copilarie semnele de recunoastere ale aceleiasi entitati spirituale. O parte a calugarilor initiati tibetani de rang inalt, inclusiv Dalai Lama l-au recunoscut pe Gyalwang Karmapa, o alta parte, guvernul chinez inclus, pe celalalt. Situatia pare destul de ambarasanta asa cum am privi-o noi, paradoxala chiar, dar cat se poate de normala in viziunea lor, cu toata implicarea partinitoare a chinezilor.Aveam la plecarea cu grupul din Romania o prezumtiva intalnire cu Dalai Lama care din pacate nu s-a mai consumat, caci Dalai Lama inca se mai resimtea in urma interventiei chirurgicale suportate de curand in Statele Unite. Si pentru ca toata lumea stie ca in viata nimic nu este intamplator, conducatorul grupului de romani, maestrul Lucian Kenchock (pe care il puteti gasi pe http://infinityspirit.ro/fondator.htm) a schimbat obiectivul si asa l-am intalnit pe Karmapa Lama, unul dintre principalii demnitari ai guvernului din Tibet aflat in exil.
In manastirea Gyoto Tantric de la poalele Dharamshallei unde isi avea resedinta, potrivit rangului si importantei pozitiei sale, Karmapa Lama la fel ca si superiorul sau Dalai Lama, era foarte bine pazit de armata. Verificarea pasapoartelor si abandonarea in custodie a camerelor si obiectelor personale in vederea intalnirii au fost obligatorie. In timp ce asteptam dupa un grup de americani, Lucian ne-a instruit asupra protocolului de intalnire. Nu intru in detalii, nici nu ar fi prea multe, esenta era ca manifestarea respectului sa se petreaca conform traditiei budiste. Desi eram pregatiti sa nu ne aratam surprinderea asupra varstei lui Karmapa, am ramas imresionat de aspectul fizic placut, statura inalta si tinuta demna a tanarului, frumos si armonios alcatuit, a carui pace si echilibru interioare dublate de o voce cu timbru vital placut, de un discurs calm dar totodata ferm, m-au fermecat. Nu pot sa spun daca educatia si antrenamentul la care fusese supus din copilarie, amprenta scolii engleze sau divinitatea fiintei sale sau toate la un loc creau aceasta impresie puternica.
Dupa cuvantarea plina de miez a lui Karmapa au fost puse trei intrebari de catre Gabriela, prietena lui Lucian . V-o redau pe cea mai indrazneata:
-Anul 2012 va aduce modificari esentiale pe Terra?
Raspunsul lui Karmapa a fost intelept de echivoc.
-Omenirea a avut parte de dezastre si suferinta si inca va mai avea.
A urmat apoi o cerere din partea gabrielei care a surprins pe toata lumea, inclusiv pe Karmapa. Pentru el nu era o cerere obisnuita:
-Va rugam sa acceptati sa facem o scurta meditatie impreuna.

Putin descumpanit de aceasta cerere Karmapa a acceptat. Si am facut-o. Nu sunt foarte familiarizat cu tehnica meditatiei, singurele lectii fiind luate de la Lucian, la un curs preliminar de Yoga de numai trei zile, dar am izbutit cred sa meditez pret de cateva minute, asa cum am crezut eu de cuviinta. Imi amintesc ca imi imaginam o lumina alba venind de sus pe care o indreptam cu iubire asupra fiecarui membru al familiei mele pe rand si a prietenilor. Desigur as fi facut-o si pentru voi daca ne-am fi intalnit mai din timp. :) Oricum erati acolo pentru ca dorinta "fie ca toate fiintele din univers sa fie fericite" am spus-o in gand asa cum fusesem invatat. :) Odata acoperirea cu lumina terminata am avut o viziune, de data aceasta neprovocata de gandul meu, in care mi-a aparut un chip de femeie in semiprofil, careia ii siroiau lacrimile pe obraz. Asa s-a incheiat meditatia. La plecare Karmapa ne-a daruit fiecaruia dintre noi cate un plic sigilat care continea cate trei bilute colorate diferit. La ce foloseau bilutele este insa alt subiect.
Pe coridor, la iesire entuziasmat de viziune si cu gandul ca a fost indusa de Karmapa dau sa povestesc uneia din noile amice cunoscute in calatorie, si-o intreb:
-Tu ai avut vreo viziune?
-Da ce crezi ca numai tu ai viziuni ? Si pan'la urma nu e treaba ta! mi-a retezat-o pe un ton oribil si-atunci am observat ca avea figura ravasita si ochii rosii de plans. M-am retras complet uluit de reactia ei nepotrivita, baiguind scuze si m-am adresat lui Lucian si Gabrielei:
-Uite, am avut o viziune in timpul meditatiei si vreau sa stiu daca si voi ati avut.
-Nu ne spune, mi s-a raspuns. Asteapta zece zile si hotarasti apoi daca ar mai trebui sa povestesti.

Dupa zece zile nu am mai deschis discutia cu nici un alt om al grupului si nici in clipa de fata nu stiu daca ceilalti au "vazut" acelasi lucru. Aceasta a fost prima lectie despre implicarea in meditatie si consecintele ei. Cine a pus femeia aceea in viziunea mea, ca am pus-o eu, ca mi-a trimis-o Karmapa sau ca a venit singurica din sala sau de aiurea, nu stiu sa spun. Voi ce parere aveti?

14 comentarii:

  1. Draga Dan,

    Tu singur vei intelege atunci cand va fi momentul.
    In calatoria samanica, ni se spunea acelasi lucru: daca 2 oameni au aceeasi viziune, pentru fiecare va simboliza ceva diferit , personal.

    RăspundețiȘtergere
  2. Saru'mana Camelia,

    Inclin sa cred ca ai dreptate.
    Uite ce-am facut: am trimis acum o jumatate de ora un e-mail cu povestea asta tuturor celor 30 de membri ai grupului si i-am intrebat pe ei.
    Bineinteles ca nu m-astept sa-mi raspunda decat trei-patru... dar e bine si-asa.

    Ma gandeam insa ca personalitatea puternica a lui Karmapa si fiinta superioara care este(vb lui Vanghelie) ar fi putut duce la o viziune comuna. Categoric ca interpretarea viziunii ramane un factor subiectiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant si coplesitor subiectul tau de azi Dane. Mai ca-mi vine sa-mi fac bagajele si sa ma duc sa vad si eu cu ochi mei pe Budha.:)
    Acuma am sa te intreb fara rusine,si sper sa nu te superi,pentru ca Budhismul pentru mine e o carte mare inchisa sau poate ca doar rasfoita superficial. E posibil sa existe trei reincarnari a lui Budha in acelasi timp,sau de fapt nu ca e posibil,are vreo logica?
    Ce stiu eu despre Budha e ca undeva candva de demult,un OM a luat calea ascezei devenind un sfant pentru natia si biserica lui. Ce a facut Budha atunci poate face si se pare ca a facut orice om care a avut ambitie si incredere in inaltarea sa spirituala pana la portile Dumnezeiri. Departe de mine gandul sa merg pana acolo sa te contrazic,sunt doar intrebari intrebatoare.
    Daca eu sau tu renunt la viata asta lumeasca,ne retragem cu un brat de carti cu invataturile lui Budha,cu putina ambitie,ptr.ca nu trebuie multa,totul e sa intri in ritm sa faci abstractie de dorintele trupesti,putem ajunge ca maestrul Karmapa in scurt timp. Eu daca as ajunge la nivelul lui Karmapa nu m-as declara reincarnarea lui Budha. Daca as fi fost reincarnarea constienta a lui Budha nu ar fi trebuit sa fiu gasit de K.S.Rinpoce. M-as fi dus singur acolo unde imi este locul,pe scaunul lui Budha.
    Zic si eu fara sa vreau sa supar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan,
    Totusi ca sa iti dau un raspuns, profilul femeii cu lacrimi vazuta, este un aspect de al tau.
    afli tu care..

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorine,

    Nu sunt budist, desi intr-o seara, in Dharamshalla dupa o slujba de purificare la o lamaserie cu dondaneala lor polifonica minunata, dupa ce am fost omeniti cu mere si-apoi cu un fel de lapte cald, cred ca de bivolita, ca de vaci nu se ating decat cu ciomagul cand darama tarabele de portocale prin oras sau formeaza cirezi ordonate in mijlocul drumului, dupa cele ce se petreceau in stomacul meu aveam toate sansele ca peste noapte sa devin "budist". :)))))) N-a fost sa fie pentru ca stomacul meu de cal nu m-a lasat la greu.

    Nu am devenit budist nici macar dupa seminarul unui Rinpoche celebru (l-am vazut apoi si pe Discovery) care pregateste indieni indigeni si occidentali cu invatatura lui Buddha. Ca sa ne dea un nume spiritual in tibetana, chiar daca unii dintre noi nu-i urmaseram tot cursul, printre care ma numaram si eu bineinteles, Rinpochele nostru ne-a zis pe un ton ritos-rinpochos, ca desi venim din religii si credinte diferite, chestiunea aceasta nu are nici o relevanta, caci budismul nu este o religie (poate in esenta, pentru ca in aparenta este taman invers) el totusi ne da tuturor cate un nume spiritual nou (asaaaa, ca un fel de nou botez) DAAAAAR.... si-aici a-nceput sa vorbeasca foarte grav si apasat, sa nu carecumva sa credem ca budismul este o joaca, pentru ca atunci n-o sa se-ntample nimic in evolutia noastra spirituala, ba din contra o sa ne faca rau!

    Io-te-teeee!!!... In secunda doi eram in picioare iar in secunda trei afara din sala. In secundele urmatoare au mai iesit 17.
    Pai nu eram prea bine lamurit nici macar cu credinta mea ortodoxa, daramite sa ma arunc in ceva pe care nu-l cunosteam, cu pleiada lui de monstri pictati pe toti peretii manastirilor budiste.

    Asa ca cele doua sanse pe care le-am avut, mdeh... le-am ratat.
    Am venit insa acasa si lucrurile intre timp par ca s-au mai asezat oleaca. In continuare nu sunt budist, cel putin nu practic, dar in ceea ce priveste stiinta mintii, caci cu asta se indeletnicesc de fapt,le dau tot mai mare crezare.
    Cat priveste Buddha replicat de cate ori considera el ca este necesar, exita un punct de la care eu nu pot sa mai emit pareri. Punctul se numeste iluminare. De-aici campul adevarurilor, sau cum ii place lui Oreste si spiritualistilor sa-l boteze, al Adevarului, este atat de vast, posibil, probabil sau cert incat s-ar putea sa nu fie chiar o nerozie esenta divina "pa de trei". Zic si eu ca taranu': "O fi!" :))))
    Iti promit ca voi posta curand comentariul acesta. :)
    Cat despre Karmapa el a trebuit sa se supuna evidentei pe care ceilalti au descoperit-o.
    Oricine, daca ar fi proclamat maine in ziare zeu, si-ar face presupun o socoteala simpla: "daca trei oameni iti spun ca esti beat, te duci si te culci". Dar daca o intreaga natiune i-o spune nici nu s-ar mai scula din pat. :))))
    Pe de alta parte cred ca l-au zapacit cu reguli si cu invatatura si i-au furat copilaria. Dar oricum, o avusese Buddha fericita in prima lui viata pe cand era printisor la parinti. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Camelia!

    La asta am sa ma gandesc serios... Chiar nu mi-am pus problema asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Comentariul Luizei, transmis pe e-mail

    Buna Dan,

    ma bucur ca ai avut o asa experienta :). Eu una n-am trait nimic mai special, nici viziuni, nici ganduri, eram doar bucuroasa ca ma aflu acolo. Cred ca Gyalwa Karmapa e un canal prin care se manifesta energia divina ( sau ce-o fi ) si da fiecaruia ce are nevoie in acel moment. Foarte frumos faptul ca te-ai gandit la cei dragi si le-ai transmis lumina si iubire, cat si gandul de bine pentru toate fiintele din Univers. A fost un act de daruire, si atunci cand daruiesti ti se da. Cat despre ce inseamna viziunea ta, nu stiu...trebuie sa ai rabdare si timpul poate o sa-ti arate. Ma gandesc ca astfel de lucruri se pot intampla doar ca sa-ti atraga atentia si sa te faca sa gandesti in directia aia, si nu neaparat ca ar avea in sine vreo explicatie...dar na, e doar o parere, n-am de unde sa stiu io.

    cu drag,

    Luize

    RăspundețiȘtergere
  8. Am sa va spun o povestioara pe cat am sa pot eu de mica...
    Am avut posibilitatea si eu sa ajung axact pe acolo unde ati fost voi, Dan, Luise... Daca chiar simteam nevoia sa ma duc, as fi putut fara doar si poate sa o fac, daca as fi simtit ca este calatoria vietii mele... Deocamdata simt ca o astfel de calatorie, daca ar fi peste hotare, ar fi undeva prin Mexic... dar nu stiu ce voi simti mai departe...
    Nu am plecat, am simtit un gol in stomac atunci cand am fost rugata, insistent, sa merg, cu doua prietene, dintre care una din copilarie. Le/am spus insa sa priveasca excursia ca pe o excursie turistica, sa nu se astepte la spiritualitate din partea celor de acolo. Nu neaparat pt. ca mi-ai fi povestit un picut din cele de mai sus tu, Dan. Pur si simplu asa simteam. Am stat pana la 3 dimineata si a doua zi, cand erau in asteptare pe aeroport am stat cu ele o ora la telefon. Aveam experiente ciudate (pentru mine adevarate revelatii negative) cu chinezii superspiritualizati-de-fapt-nu-chiar-asa... pe care vi le voi povesti cu alta ocazie.
    Cand m-au sunat din Dharampshala (cam asa sau nu asa se scrie... nu prea stiu!!) nu am dormit in noaptea aceea. Simteam ca sunt intr-un mare puhoi de chestii grele, grave, dar mai stiam, simteam ca sunt exact asa cum le dascalisem: sa fie, sa se simta si sa se arate puternice.
    Au avut nevoie de puterea asta. Au produs adevarate cutremure spirittuale pe acolo, pana cand amicul Lucian le-a cerut sa nu ... se mai impotriveasca!! Ceea ce a atras toata puterea lor de impotrivire. Iar cand mi-au povestit intalnirea cu Karmapa am simtit... si ele mi-au spus ca ma lasa pe mine sa spun mai intai ce simt... m-a zdruncinat atat de tare incat m-am resimtit mult timp dupa acea seara.
    Sa fiu iertata... nu bine... Voi ma stiti ca sunt o fiinta pozitiva, imi sare si mie tandara, cum a fost azi la Oreste, dar ceea ce am simtit atunci nu am mai simtit decat o data in viata, cu o femeie romanca, Doamne iarta-ma!!
    Iar la sfarsit cand am putut doar un singur lucru sa spun: "Nu m-am inselat asupra faptului ca v-am spus sa mergeti acolo ca turiste, sa nu cautati spiritualitatea acolo unde nu e ..." ele, intr-un glas, exact asta mi-au spus: KARMAPA A SPUS CU AGRESIVITATE CA NU EXISTA SPIRITUALITATE, NU EXISTA SPIRIT, EXISTA NUMAI ACUM SI AICI !!!
    Gata, nu mai am nimic de comentat...

    P.S. Spuneti-mi voi ce parere aveti... De ce a spus el asa?
    P.S. 2 In pauza viitoare va povestec ce spun vindecatorii sud americani despre romani.

    RăspundețiȘtergere
  9. P.S.
    Cristina,eu zic sa treci la P.S.2 ca e mai interesant. P.S.unu e doar alegerea unora de a incerca trairi noi,sau poate chiar de a vedea fetze noi. Karmapa e posibil sa le fi simtit ca au venit cu inima indoita. Mari maestri(de orice religie culoare si sex) simt chestia asta. Orice religie incearca sa se impuna prin tot felul de metode inclusiv marketing turistic. Nici una nu e mai rea si nici buna ca alta,pentru ca in final cautarea inseamna luminarea fiintei omenesti ;in toate cultele de la A la Z.

    RăspundețiȘtergere
  10. cat despre viziunea lui Dan eu as traduce-o asa. Daca femeia era in varsta e vorba de constiinta, daca era o femeie tanara era vorba de prezentul care nu-i convine. Nu neaparat personal aici intra si planul social in care traieste. Alma Mater il doare si i-a aparut in viziune.

    RăspundețiȘtergere
  11. Hmmm...ce interesant e blogul. Mersi Cristiana ca mi-ai spsus de el pe blogul lui Oreste. Dan, sunt din ce in ce mai placut impresionata de tine...mi se pare ca te transformi. Esti din ce in ce mai luminos!:) Te pup frumusete!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pt Cristiana: Cred ca atunci cand le-a transmis acele idei, Karmapa a vrut sa ii deconecteze de ganduri, asteptari si prejudecati...de minte. Sau macar sa reflecte la asta. Oricat de reale ni s-ar parea trairile legate de lumea fizica si spirituala, sunt ambele iluzii, un joc al mintii universale cu care noi ne identificam. Ceva de genul, nu exista nici demoni nici sfinti la un nivel inalt ce constiinta. E o stare greu de explicat, nu e nihilism, e un un paradox..de genul 'exista dar in acelasi timp nu exista`. In `realitatea` spirituala e la fel ca in cea fizica, `pestele mare il inghite pe cel mic`, sunt conditionari, deci o stare limitata de constientizare. Budistii tintesc undeva mai sus, transcend tot ceea ce poate fi conceput.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara dragilor de voi!

    Regret lipsa dar am fost plecat si fara net.
    Ce bucurie a dialogului m-a asteptat!!! :)
    Va multumesc si incerc sa baigui ceva:

    Sorin,
    Femeia era nici tanara nici batrana.
    Iata-ma intr-o dilema.

    Ramonabai,
    Bloguri mai am... :) Tu curiozitate mai ai?
    Multumesc de vizita si de aprecieri. Cu putin noroc ai putea sa gasesti un articol aici, "2 in 1" care a avut parte de comentarii foarte interesante.

    Cristiana,
    Filtrul a fost religia ortodoxa. Tot prin ea am filtrat si eu dar nu pe Karmapa. Pe Rinpoche, invatatorul. De ce pe Karmapa nu, nu stiu sa spun. Poate pentru ca preda budism pe bani. Ortodoxism pe bani n-am auzit... :)))

    Luize,
    Iti multumesc mult ca ca ai intrat in dialog.
    Daca as fi eu Luize- si probabil ca sunt intr-o alta acceptie, m-as uita din curiozitate pe blogurile Cristianei. Eu Dan, personal o fac.

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: