PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


vineri, 13 august 2010

CRISTIANA ANTONOVICI


DESPRE SPIRITUALITATE
motto: Spiritualitatea ar trebui, după mine, să ne ajute să ne adaptăm mai bine realităţii, nu să evadăm din aceasta. 
Faustinus
Cu mare drag, astazi sunt gazda bunei noastre prietene, Cristiana Antonovici,  (www.blogulunuiomcuminte.blogspot.com).
Vorbeste-ne Cristiana!
Părerea mea este că nu există un nivel al realităţii înafara spiritului. Realitatea este formată şi mereu reformatată de creşterea experienţei spirituale. Există doar nivele ideale pe care le dorim aplicabile, ori aplicate deja in lumea în care ne nastem.
Avem în noi o experienţă de acest fel şi de aceea o dorim. Ea nu e rezultatul unui vis si nici nu ne incumbă cineva acelaşi vis unei părţi importante a populaţiei umane. teoria conspiratiei are si ea niste limite, sa râdem un pic!!
Lumea noastra ESTE spiritualitatea celor care o formează. Cand spunem SPIRITUALITATE ne referim la partea ideala a religiei si culturii? Se pare că da. Dar de fapt nu este aşa. Toată lumea este spiritualitate. Unde principiul Dumnezeu si principiul Porc se împletesc, nu chiar pe o curba Moebius (!!). Deşi principiul este că, experienţial, nu-l putem ajunge pe Dumnezeu, dar ca încredinţare şi lucrare după principiile Sale, putem ajunge în acelaşi Gând şi putem acţiona după acelaşi Principiu, la care, cândva, va ajunge şi porcul, şi virusul, şi fiecare părticică din particulele subatomice pe care le cunoaştem sau nu azi!! 
 Spiritualitatea este manifestarea spiritului. Ce numim spiritualitate azi este de fapt "inalta, maxima spiritualitate" la care doar teoretic se fac abordari din partea celor care abia au pasit pe aceasta cale (nici macar nu iubesc munca, de aceea pretuiesc roadele ei si dispretuiesc creatorii!!)
Aceasta este "lumea lor". Exista. Noi nu vrem sa facem ca ei. Unii lupta, altii dau exemplul de la partea diametral opusa.
Unii doar prin atitudine, altii prin vorba, prin fapta. Fiecare ofera ce poate.
Sursa foto: ziarul de Iasi 
Practica religioasă, prin efortul fizic (al mataniilor) echilibreaza efortul emotional-mental al rugaciunilor. Spălatul picioarelor este efectul final - care incepe cu efortul fizic. Umilinţa este efectul intermediar - de la hatâr la altruism şi sacrificiu, dar care porneste in invataturi de la fizic (concret) şi pastrează permanent toate ramificaţiile (chiar dacă rafinate până la subtil). Spalatul picioarelor o dovedeste....  ....pentru mine nu ar fi o umilinta, ci un ajutor pe care înţeleg sa-l ofer fara nici un fel de problema, fara sa-i cer ceva schimb. Pentru alt om poate fi o umilinta acceptata (o face) sau nu face (nu se "umileste" ca "prostul".. am discutii zilnice pe aceasta temă.Dar spiritualul prin asta incepe, prin efort fizic. Este o cale foarte lungă de la munca fizică la spiritualul altruist, dar este foarte corect că spiritualul include, şi se sprijină pe fizic, în timp ce fizicul poate să nu cunoască (încă) spiritualul avasat: sacrificiul, altruismul, iubirea.

19 comentarii:

  1. Multumesc, Dan.
    Nu am plecat la munte, caci vin niste prieteni in Bucuresti pe seara.
    Daca intri pe net (putin probabil, piscina si padurea sunt mult mai atractive!!!)mi-ar place sa stiu si parerea ta. Desi sincer vorbind am de munca suficient la al III-lea raspuns pentru tine pe blogul meu!!!
    Uichend placut eniuei !!!!
    >:D< !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristiana: eu am mai comentat putin motivul "spalatului picioarelor" asa ca ma abtin sa fiu prea intruziv. Oricum vacantele sunt prin natura lor putin imbietoare pentru subiectele serioase. Probabil ca multi dintre locatarii acestui blog si-au luat picioarele la spinare si au plecat pe cararile serpuitoare...

    Dan: observ ca ai facut cu noi un experiment de tip "Matrioshka". Din articolul tau initial ai extras comentariul meu pe care l-ai ridicat in rang, iar din al meu l-ai scos pe-al Cristianei. Interesant! Oare ce-o sa fie la urma de tot?

    RăspundețiȘtergere
  3. Faustinus, buna seara!!
    Daca Dan ar face un site gen 99ro sau 100ro, cred ca ar fi ceva extrordinar. Macar un 55ro, in cinstea anilor pe care ii vom implini in curand cativa dintre noi!!
    Cat despre mine, prietenii mei stiu ca am lucrat din greu zilele trecute, daca tot am stat acasa.
    Mai vorbim pe aici,ai mult bun simt, pe langa cultura si rafinament!!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristiana: unul dintre farmecele acestui blog este - in principiu - absenta nevoii de a ne marturisi pacatul varstei si de a putea trece - fara a fi caraghiosi si fara a face eforturi speciale - drept tineri.

    Asa ca ma fac ca nu inteleg cifrele mentionate...

    RăspundețiȘtergere
  5. Faustinus... nota 20!! sau 30!!
    Avand un pui de timp in acest moment, cand a venit mail-ul cu comentariul tau, nu m-am abtinut sa scriu imediat!!
    Dar sa stii ca eu, una, ma simt foarte bine in pielea mea!! Fiind de felul meu râzăreaţă(!!) chiar cineva, mai posomorât de felul său, mi-a spus odată că... să nu mai râd că fac riduri!!! Ei bine, ridurile mă bucură mult, căci se vede că am râs toată viaţa!! Şi nu am de gând să mă opresc până la vreo 90 de ani!!!
    Ne mai întâlnim şi pe Rod!!!
    Toate cele bune si frumoase!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ati socializatara?:))

    Uite de-aia uneori sunt bune blogurile. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca Faustinus este fata umana a lui AP, atunci am socializat!!
    (plesnesc de ras !!!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Faustinus, te rog, te implor, nu te supara pe mine!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar, Danutule, te rog, nu stiu cine se simte bine cu caseta preludiului comentariilor, de mai sus, dar la chestia asta ma paraseste simtul umorului...

    RăspundețiȘtergere
  10. AP? Cine este AP?

    Pana acum am intrebat doi prieteni daca ei sunt Faustinus si amandoi au negat. Faustinus pentru mine este Faustinus. Si-mi ajunge daca ne intelegem atunci cand comunicam.

    Cine esti Faustinus?

    Nu va raspunde evident, dar mie imi este suficient si nick-ul lui.

    Preludiul a fost de fapt un postludiu, si mai precis doar o simpla constatare, si anume ca, pentru ca doi oameni sa comunice, adica in cazul de fata tu si el, restul fiind probabil prin concedii sau cu interesul diminuat, este foarte bun un blog. Nici cea mai mica rautate nu s-a itzit in mintea mea. M-am bucurat numai sa constat ca exista punti.

    Bineinteles ca mi-ar fi stat mult mai bine ca filozof.... dar din nefercire nu sunt. :))

    RăspundețiȘtergere
  11. OOOOf, ma refeream la :
    "Eu, buricul pamantului, zic:"

    Voiam sa scriu AR, dar a iesit, ca din gura oricarui pacatos, AP !!!!!
    As vrea sa mai razi, Dan!! Imi place fotografia ta de pe Facebook!!
    Dar nu cred ca este necesar sa stim ce si cum mai departe!! Desi afirm ca nu cred in "mistere", imi plac misteriosii!!

    Acum raspunsul meu!!
    Corect, Dan.
    Singurul lucru pe care l-as comenta fata de postare ar fi faptul ca, din perspectiva mea, lucrurile nu sunt ori albe, ori negre. Nici cenusii. Sunt doar amestecaturi de particele ale impresiilor altora. Fiecare spune ce crede, ce i se pare, ce perspective are. Cineva se simte ajutat si invatat de o anume persoana, altul se sufoca doar cand aude de ea.. E omenesc. Mai ales cand discutam din perspectiva unor perioade istorice. Documentele care circula nu sunt numai cele despre care stim noi. Sa nu ne bazam niciodata, parerea mea, pe ceea ce este la lumina zilei, caci vom vedea ca eram de fapt la lumina stelelor..
    Sa stii ca nu il apar de loc pe C.S.-G. Unii le vad pe unele - altii pe altele, dupa cum vin conjuncturile. Suntem suflete cu totii, iar ca oameni am facut, si facem: si bune, si rele.
    O sa va povestesc ceva despre Metatron, cand voi avea un pic de timp. Sa trageti si voi concluziile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, aţi vorbit despre mine în lipsă! Aşa-i când pleci din spaţiul virtual şi pleci unde nu-i nici conectare, nici întristare şi uneori nici verdeaţă.

    Şi nu ştiu dacă vorba era de bine sau de rău, neştiind cine este AR. AP credeam că-i Adrian Păunescu. Nu mă supăr, Cristiana! AR este probabil Andrei Radu. Iar nu mă supăr, deşi are verbul aspru şi judecata necruţătoare! Să nu se supere dumnealui....

    Dar răspunsul la ghicitoare l-a dat Dan. Faustinus este Faustinus: Monseur scrim, Monseur citim!

    La mulţi ani, Dane! Prietenii ceilalţi ştiu de ce. Eu nu ştiu data naşterii, poate anul, dar trebuie trebuie să-i cred pe cuvânt.

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Faustinus,

    Iti multumesc foarte mult si foarte frumos pentru urare. :) Am lipsit o vreme din pricina scurtei vacante pe care am petrecut-o in Apuseni. Voi incerca sa raman in contact cu propriile bloguri, chiar daca timpul pe care il am acum s-a mai imputinat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Hmmm...aici nu ma bag.Spiritualitatea nu e chiar domeniul meu de aprofundat,asta nu inseamna ca nu citesc ce scrieti...:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Faustinus! Am vorbit, dar de bine!!
    Stiu ca sunt de cele mai multe ori concentrata si chiar severa cand fac studii, dar citesc cu atentie si simt deschis cele care vin dinspre oameni.
    Uneori oamenii pot fi simtiti dinafara mai curand decat se simt ei insisi cand sunt tensionati. Am putea sa ne simtim pe noi insine mai bine si mai corect decat ne pot intelege altii, cu conditia sa ne urmarim, sa ne intelegem pe noi insine. Si apoi sa explicam celor din jur ce am simtit, ce am urmarit, integrand cele simtite de ceilalti, cu intelegere si foarte mult curaj in globalitatea evenimentului.
    Pentru ca suntem noi insine, asa cum ne citim (!) dar suntem si un pic din ceea ce cred altii. Pentru ca toate ne apartin, toate se cumuleaza si formeaza exeperienta de viata prin care traim.
    Asta apropos de "Monsieur"!!
    Iti doresc o toamna frumoasa, Faustinus!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Jolly, bine te-ai intors printre noi, ma bucur sa te reintalnesc!!
    Eeee... spiritualitate se numeste tot ceea ce traim noi, asa ca orice am discuta - tot spirite intrupate suntem si tot spiritualitate facem!! Dincolo de religie si cultura suntem ceea ce suntem, si toti mergem de la putina intelegere catre intelegere multa si totala!!
    Toate cele bune sa ti se adune, oriunde te vor purta pasii!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: