PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


sâmbătă, 18 iunie 2011

CUCUIUL COTCODACIC

Am primit pe e-mail urmatoarea scrisoare apartinand zice-se medicului neistoric marele patriot daco-american,domnul Napoleon Savescu. Probabil ca ii cunoasteti deja continutul iar daca nu, atunci puteti sa aruncati intr-o doara un ochi pe scrisoarea domniei sale, dar va rog, doar pe cel critic.

*"CUIUL DACIC" * 
Pe data de 4 septembrie 1997 soseam la Chisinau sa-mi intilnesc un prieten, Tudor Pantiru - fostul Ambasador al Republicii Moldova la Natiunile Unite, si sa ma reped pina la Orheii Vechi, din ratiuni sentimentale familiale. Am intilnit o multime de oameni minunati dar povestea unuia dintre ei mi s-a parut deosebit de interesanta. L-am cunoscut pe Andrei Vartic, de profesie fizician-spectroscopist, un pasionat al istoriei dacilor, care-mi spunea: "Este trist sa stai de vorba cu "profesori universitari in arheologie" care sapa tot cu lopata veche de 20-40-100 de ani si nimic altceva, mentinind cercetarea arheologica, in Romania, pe pozitii aproape paukeriste, negind or refuzind sa vada radacinile extraordinare pe care romanii o au in civilizatia lumii". A face azi cercetare arheologica fara laboratoare de teren, care sa-i spuna cercetatorului ce roca sapa, ce compozitie are cutare caramida sau ciob, fara acces la Internet, la cele mai solide baze de date, fara urmarire prin satelit a ceea ce se intimpla in Carpati (ca de pilda misterioasele "arsuri"), fara o echipa solida multi - disciplinara incluzind sociologi, etnologi, istorici, medici, economisti, este in cercetarea arheologica moderna un fel de a juca turca pe rampa de lansare a unei rachete, nevazind altceva decit tuiul. 
L-am intrebat cum de ajuns sa fie asa de pasionat de daci, la care Andrei mi-a raspuns: "Pe vremea cind eram student in anul I la Fizica, in 1966 la Leningrad, unchiul meu, Grigore Constantinescu - absolvent al Sorbonei, mi-a facut cadou cartea lui Daicoviciu "Dacii" - pe atunci o carte interzisa pe teritoriul Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti. Am devenit asa de indragostit de acei Daci, incit imediat dupa colapsarea imperiului sovietic, am fugit repede "Acasa" in Muntii Orastiei, ca sa-i intilnesc pe Daci ori pe urmasii lor."
 Ce a realizat Andrei Vartic, in expeditia sa, este formidabil. Acesta descifreaza Topografia Dacica, redescopera Metalurgia Dacica - cea mai avansata din lumea antica, descrie materialele de constructie dacice, in special Betoanele Dacice, vorbeste despre Cosmogonia Dacica, Moralitatea la Daci si ce este cel mai important ii redescopera pe Daci, scriind carti ca: "Ospetele Nemuririi", "Enigmele Civilizatiei Dacice", "Fierul-Piatra, Dacii-Timpul", "Magistralele Tehnologice ale Civilizatiei Dacice", publicindu-si cercetarile chiar si in conferinte NATO. El, Andrei Vartic, ridica valul nepasarii de pe trecutul nostru dacic. In timp ce se plimba, acum 7-8 ani, in jurul Movilelor Ciclopice de la Sona, descopera in huma acestora o veritabila Ghiara de Sfinx; fiind un om corect, el cheama Institutul de Arheologie din Cluj, care, trimite pe cineva pe soseste peste noapte, o ridica si ... dispare. 
"Ei, asa or fi legile pe aici" si-a spus Andrei, putin necajit ca ei, arheologii, nu au discutat si cu el. Era vara, frumos, papadii galbeme peste tot cind Andrei gaseste calupuri de fier dacic de peste 40kg si din nou corect ii anunta pe "tovarasii" arheologi care vin, iau si ... pleaca. Tot el gaseste in sanctuarul dacic de la Racos, Cuie Dacice si din nou "echipa" de bravi arheologi romani (?) soseste in frunte cu dl. prof. dr. Ioan Glodariu si il felicita, iau Cuiele Dacice, nu inainte de ai da "cadou" si lui Andrei ... un Cui Dacic "cu tema" sa-l cerceteze. Andrei trece cu Cuiul peste granita, acasa, de cealalta parte a Prutului, la ceilalti romani. urmasi ai acelorasi Daci, dar despartiti de niste politicieni care i-au convins pe istoricii moldoveni ca ei ar fi de un alt neam si ca ar vorbi si o alta limba, diferita, Moldoveneasca, care ar avea si niste foarte mici asemanari cu Limba Romaneasca, dar prea mici pentru a fi luate in consideratie. Dar ei politicienii din dreapta si din stinga Prutului, cind se intilnesc, uita ca nu folosesc traducatori, ba de multe ori sint veri ori cumnati, avind si aceleasi nume.
 Dar sa revenim la Andrei Vartic. Se facuse iarna la Chisinau, intr-o zi ningea, in alta ploua, iar el, Andrei, intr-una din dupa amieze se uita cind pe geam, afara la ploaie, cind la Cuiul Dacic vechi de peste 2000 de ani, primit ca "tema de lucru", care nu era nici mincat, nici acoperit de rugina, o adevarata minune. Astfel incepe istoria acelui Cui Dacic, Cui al lui Pepelea (spun eu), primit de la profesorul roman, de arheologie, de din dreapta de Prut. Andrei ia cuiul si fuge cu el la Institutul de Metalurgie de la Balti unde, minune, X-Ray-ul arata ca, acel cui de peste 2000 de ani, acel Cui Dacic care nu vrea sa rugineasca, avea in componenta lui nici mai mult nici mai putin decit alfa-fier pur de 99,97%; nici urma de impuritati, adica de compusi ai carbonului ce ramin de la prelucrare. O "Minune Antica", care va atrag atentia ca se poate obtine numai in conditii speciale de laborator sau in cosmos! Pina la ora actuala sint cunoscute in lume numai doua exemple de astfel de fier antic: stilpul de fier de la Delhi si un disc din Mongolia, datat din secolul IX, cercetat si in laboratoarele de la NASA cit si la Universitatea Harvard. Specialistii spun ca procesul modelarii unui obiect din fier pur este mult mai complicat chiar decit obtinerea lui, data fiind posibilitatea introducerii in el a unor impuritati. Discul din Mongolia putea fi modelat doar in cosmos, sustin specialistii de la NASA, iar cercetatorii de la Chisinau aveau aceasi parere despre Cuiul Dacic.
 Andrei, pragmatic, mai neincrezator, a fugit cu Cuiul la Leningrad, la Institutul Metalurgic caci, fier a pur, o fi el dar poate ca suprafata lui sa fi fost vopsita cu vre-o vopsea speciala "dacica", ca sa nu rugineasca. La Leningrad cercetatorii au mai descoperit o minune, despre care va voi vorbi mai tirziu. Vrind sa verifice minunea, Andrei ia "Cuiul lui Pepelea" si fuge la Moscova. Si de asta data rezultatul a fost acelasi: Cuiul Dacic care nu vroia sa rugineasca de peste 2000 de ani, format din alfa-fier pur in proportie de 99,97% era acoperit, nu cu vopsea ci cu 3 straturi moleculare, perpendiculare, care-l protejau impecabil, pastrindu-i puritatea, aceste trei straturi fiind, tineti-va respiratia va rog:
1. suprafata - Magnetita "Fe3O4"
2. oxid de fier "FeO"
3. alumo-silicati.
 Prin cercetarile efectuate de profesorul Kiosse si doctor Galina Volodin, utilizind metode de iradiere ci X-Ray aplicate la pelicule subtiri de semiconductori (asa numitele unghiuri mici) s-a putut observa peliculele protectoare despre care am vorbit mai sus. Profesor Daria Grabco a studiat la microscop microstructura deosebita a fierului dacic si a mai observat ca acest fier are foua straturi de "domene", unul central si unul de suprafata. Domenele, si aici este "ciudatenia", sint orientate perpendicular unul pe altul asta insemnind ca, mai intii s-a solidificat (in cimpul magnetic al Pamintului) stratul interior, apoi, peste el s-a aplicat in stare lichid! un alt strat, care s-a solidificat si el, dar ... in alta pozitie fata de cimpul magnetic al Pamintului!!!
 Ei domnilor si asta se intimpla acum peste 2000 de ani, intr-o tara salbatica, populata de tarani daci, primitivi si salbatici. Cuceriti mai tirziu de romani (numai 14% din teritoriul Daciei) care au sosit cu o "mica" armata de 150,000 de legionari si carora le-au trebuit mai mult de 6 ani sa cucereasca ce ... citiva kilometri din Spatiul Dacic. Oare s-a intrebat cineva cum a putut rezista in fata Romei, o simpla civilizatie taraneasca? De ce se temeau romanii de daci? De ce Caesar si Burebista au murit in acelasi timp? De ce, de la moartea lui Caesar (care dorise sa porneasca razboiul impotriva dacilor) si pina la cucerirea a numai 14% din Dacia, de catre Traian, au mai trebuit sa treaca 150 de ani? De ce in toti acesti 150 de ani romanii si dacii nu s-au avintat in conflicte directe? De ce nici o armata romana nu pleca la razboi fara sa aibe cel putin un Doctor Dac cu ea? Ce or fi avut de impartit ei dacii si romanii ca acestia din urma, dupa cucerirea unei bucati asa de neinsemnate din teritoriul Daciei, sa declare cea mai lunga sarbatoare cunoscuta pina in zilele noastre, o sarbatoare de nici mai mult nici mai putin de 123 de zile, in care poporul roman putea sa manince si sa bea gratuit pe socoteala statului ... 123 de zile? Ce or fi sarbatorit de fapt romanii? Astfel se demonstreaza ca ei Dacii au lasat documente mult mai rezistente in fata macinarii timpului decit cele ale anticilor Greci sau Romani, dar in alt limbaj decit in cel scris-vorbit. Limbile sint si ele supuse distrugerii, alfabetele la fel.
 Ca dacii ne-au lasat mostre de "civilizatie" extraordinara ca:
- Betoane perfecte nedistruse de timp, apa si intemperii de peste 2000 de ani
- Metalurgie mai avansata decit ceea din zilele noastre - cuie care nu ruginesc de 2000 de ani, calupuri de fier de 40 kg, cind romanii nu puteau sa topeasca in cuptoarele lor bucati mai mari de 25kg.
- Modelele Matematice de la Gradistea Muscelului si desigur cele Topografice, prin asezarea "asa ziselor cetati" din Muntii Sureanului, Cindrelului, Persanilor (Racos) intr-o ordine perfect geometrica de invidiat chiar si azi.
 Dar nimanui, se pare, ca ii pasa acolo sus, la nivel "profesoral" de acesti daci, iar Andrei Vartic in loc sa gaseasca nu intelegere ci dorinta arzatoare din partea compatriotilor romani, sa nu fie nevoit sa se duca in Rusia cu acel "Cui al lui Pepelea", spre a-i cerceta misterele. De ce nu s-a oferit Institutul de Metalurgie din Romania sa faca studii, daca nu din sentiment patriotic, macar interes stiintific? Pe Andrei Vartic l-a chemat si presedintele de atunci, Ion Iliescu, pentru o intrevedere de 15 minute, care a durat o ora si jumatate, urmata de promisiuni – dar guvernul s-a schimbat!
 Istoria poporului nostru Carpato-Dunarean nu a fost scrisa inca, iar Sarmisegetuza este inca un mister acoperit de paminturi care poate ca o protejaza. Unii spun ca numele ei vine de la Sarmis e (si) Getuza, altii mai initiati in tainele Vedice il citesc Sarmi Seget Usa, adica "Eu ma grabesc sa curg" (in sanscrita). Din nefericire azi pling si caprele din Muntii Orastiei de mizeria ce domneste in "Zona Sacra" a Sarmi-Segetusei. Excavatii cu buldozere, nepasare, chiar reavointa iau locul a ceea ce ar fi trebuit sa fie declarata rezervatie a cetatilor dacice din Muntii Sureanului. Ce nume ciudat si acest Sureanului, ce o fi insemnind domnilor arheologi, istorici, lingvisti?
 Il citez din nou pe prietenul meu Andrei Vartic, care spunea ca "Lipsa idolilor in asezarile dacilor din Muntii Suryanului (Surya, zeul soarelui la indienii arhaici, urmasi ai arienilor Carpato Danubieni, spun eu) ne duce cu gindul la Marele creator Divin, al poporului dac, Daksha, zapacit si el de Creatia sa, aflata in contiuna, ireversibila si cuantificata descoperire a Drumului Frumos, s-a indragostit de ea. De aceea el daco-romanul cind spune "buna ziua" de fapt spune "Bun e Dyaus". El Dyaus Pitar (pitar - cel ce aduce pita - in sanscrita) a fost primul mare zeu al arienilor (indo-europeni cum se mai spune). De la el se trage Zeus, Saturn, si intorcindu-ne la cea mai veche, poate, poveste a genezei cind Zeului Suprem i-a placut Pamintul a dat nastere prin respiratia sa celor 7 zei ai genezei lumii, avindu-l conducator pe Marele Zeu Dak-Sha. Acesta dupa ce s-a uitat peste tot pe pamint a gasit un loc unde ape albastre tisneau din munti impaduriti, dealuri blinde ii inconjurau, acoperite de covoare verzi de iarba, unde clima era blinda si ... in timpul noptii a populat acest spatiu sacru cu primii 10,000 de fii, fii lui iubiti Dacii "poporul ales". 
Mai este un mare semn de intrebare: ce fel de arme aveau dacii? Acele cutitele/sabii ce le vedem in filme nu se regasesc in descoperirile arheologice. Ce s-au intamplat cu armele dacilor? Cum de au disparut?!

Dragi cititori, 
Daca scoatem susurul viorilor patriotardo-dacomaniace din textul semi-poetic, usor delirant, de mai sus, ramanem cu niste date aproape stiintifice. Andrei Vartic a murit in 2009 - Dumnezeu sa-l odihneasca! - iar cuiul pe care nu l-a vazut decat cetateanul daco-american, medicul neistoric Savescu Napoleon, a disparut fara urma. Povestea a picat in fantastic, adica mai pe sleau, in derizoriu, deoarece dovezile stiintifice insemnand inscrisuri, documente, rezultate ale analizelor de laborator ale institutelor metalurgice moldo-rusesti, obiectul fizic insusi - recte cuiul dacic, cel care nu putea fi obtinut "decat in conditii speciale de laborator sau in Cosmos", se afla indosariate si arhivate in Biblioteca din Akasha, deopotriva cu actele privind nasterea si diploma de absolvire a cursurilor Institutului Metalurgic din orasul Balti, ale lui Mos Craciun. Le gasiti la litera "C", la "cui" si "Craciun". :)) laughing
Am cautat pe net vreo doua ceasuri si am aflat ca domnul Profesor Dr. Ioan Glodariu nu pomeneste nicaieri despre cuie dacice si ca Institutul de Metalurgie din orasul Balti se afla doar in mintea prodigioasa  a domnului doctor, alaturi de ghiare de Sfincsi, discuri fabricate in cosmos, capre plangacioase, Modele Matematice si alte asemenea si m-am dumirit, pentru a cata oara?, ca cetateanul american Savescu,  se ghideaza in teoriile dumisale dupa dictonul:
SCORNESC - DECI EXIST
Asadar, privind din perspectiva "teoriilor revolutionare" ale patriotului daco-american Savescu Napoleon, cum ca romanii (latinii) erau daci la origine, atunci motivul celor doua razboaie fratricide dintre stramosii nostri daci, adica autohtonii si navalitorii romani, latino-daci, prin care acestia din urma i-au cotarcit pe fratii lor de sange, bieti indigeni analfabeti de prin partile noastre, n-a avut alt scop decat ca sa le fure cuiele. Bine cel putin ca nu au dibuit si calupul de fier de 40 de kilograme din mintea domnului Savescu. Aurul dacilor....he, heeee..., a fost asaaa...., ca un fel de pleasca_colaterala... pe langa cuiele lor. Si pana la urma, iaca ma-ntreb si eu ca prostul, ce sa fi facut dacii cu niste parlite de cuie de o asemenea puritate, decat sa le bata in barne sau in peretii lor de beton... Si-atunci nu inteleg de ce nu au mai fost descoperite si alte cuie in siturile arheologice, caci lemnul putrezeste dar cuiele pure, ba... 
Si apropo! 
"Ce or fi avut de impartit ei dacii si romanii ca acestia din urma, dupa cucerirea unei bucati asa de neinsemnate din teritoriul Daciei, sa declare cea mai lunga sarbatoare cunoscuta pina in zilele noastre, o sarbatoare de nici mai mult nici mai putin de 123 de zile, in care poporul roman putea sa manince si sa bea gratuit pe socoteala statului ... 123 de zile? Ce or fi sarbatorit de fapt romanii?  
Pai ce sa sarbatoreasca altceva decat jaful generalizat al calupurilor de fier de 40 de kg bucata  si mai ales a cuielor dacice cu puritate de 99,97% fier, acoperite cu trei pelicule moleculare perpendiculare pe Modelele Matematice si Topografice de la Gradistea Muscelului, asezate intr-o ordine perfect geometrica, de n-a mai ramas niciunul pana in ziua de azi. Dar de o dovada, macar una singura, ca aici, in spatiul carpato dunarean s-a dezvoltat o industrie metalurgica ca in cosmos, care sa intreaca prin maretie si performanta orice referire la bazinele in care au parut si s-a dezvoltat tehnologia prelucrarii fierului, mentionate de orice sursa stiintifica, cu siguranta ca aveam nevoie. Ce daca nu ne mentioneaza nicio sursa ca avand intaietatea? Cui ii mai pasa de un asemenea afront, atata timp cat  noi  suntem mai tari decat oricare neam de pe mapamond, si asta doar aratandu-le cuiul care nu exista si scrisorica lui Napoleon, care vezi bine, exista.... A nuuu a Imparatului... A domnului doctor Savescu. Ce dovada mai pertinenta si mai stiintifica poate sa existe dincolo de acest inscris? Ai? Ia ziceti!
UNDE-I CUIUL? CARE CUI? 
Clou-ul acestui basm este insusi cuiul. Fara dovezi clare, atestate de catre oamenii de stiinta, toata istoria se reduce doar la niste biete vorbe-nsirate. Mi-a placut sa regasec aici dictonul: "Un om informat valoreaza cat doi",  dar iaca pozna ca mi-am pus problema cam cu ce fel de informatie este acel om informat. Desigur, nu este rau sa ai mintea deschisa dar este foarte rau sa nu fii atent atunci cand, odata deschisa, apar niste de-alde unii care iti varsa laturi in ea..
Daca Institutul de Metalurgie din orasul Balti totusi exista, desi nu este specificat pe net, atunci imi cer respectuos iertare fata de eventualii cititori basarabeni. Daca nu, nu.:D big grin 
DAKSHA   
Hooo-op, sh'asha-shashaaaaaa....!!!
foto Daksha
  M-a intrigat maretul Zeu dac Daksha si l-am gasit pana la urma in folclorul hinduist. Inseamna, zice Wikipedia,  Arian (adica daco-get-beget... ce sa maiiii...!), si este socrul lui Shiva, caci acesta din urma, care ulterior a devenit cel dintai, s-a casatorit cu fiica lui, Shakti. Daksha este un Prajăpati adica este unul dintre fiii lui Brahman, nascut fie din degetul cel mare de la picior al lui Brahma fie prin unirea cu Aditi. Hait! sau cum le place romanilor daco americani:  "Ooooups!"- s-a stricat genealogia ! Mama lui de arbore ginecologic, cum ii strica el nenorocitul, socoteala genito-daca a domnului doctor! Si unde mai pui ca Shiva, care-i era ginere lui Daksha, dar in acelasi timp si unchi dupa tata, l-a omorat la furie pe socru-sau care-i era si nepot, tocmai pe el, pe Daksha, zeul cel nemuritor si i-a aruncat capul daco-zeiesc pe foc. Ce oroare! Vai cata lipsa de respect! Dar mai apoi s-a razgandit si  l-a inviat, iar ca sa-l omagieze cum se cuvine, tineti-va respiratia va rog, i-a pus un cap de capra (plangacioasa din Muntii Orastiei)! Ei ca sa vezi pataranie! Iar Daksha, dincolo de faptul ca a patit-o ca zeu nemuritor, adicatelea sa moara, si basca sa-nvieze, mai tineti-va inca o data respiratia va rog, s-a mai si umilit in fata lui Shiva si l-a implorat in genunchi sa-l ierte (vezi foto).  Ce rusineeeeee.....! Ce ditamai rusinea! Iaca nu m-asteptam la una ca asta din partea celui  mai mare zeu dac, cat Zamolxe de mare.... Da' apropo, care-o fi mai mare-n grad? Hotarat lucru, Vedele sunt o rusine si o sfidare adusa sentimentului daco-patriotic si ar trebui rescrise de catre dacomaniaci... si chiar si de catre greci, caci dom'doctor i-a luat putin fata si lui "Zeus, Saturn?". Si iata cum bulibaseste dom doctor mitologia, aruncand pe tapet trei confuzii consecutive in doar cateva fraze menite sa-l bage pe cititor in transa: 

1. Dyaus Pitar nu e Vel Pitar 
Dyaus Pitar sau Dyauṣpitṛ, conform miturilor vedice nu inseamna catusi de putin "cel ce aduce pita" (si sa nu va ganditi imediat la vreun pitar, (brutar) strabun, asa cum va da sa subintelegeti dom'doctor, caci pita e "tata" si nu tocmai paine) ci, Dyaus Pitar inseamna Tatal Ceresc sau Tatal Stralucitor. Adica Dyu: cer, stralucire iar Pitar: Tatal. Ceea ce a dat la greci pe Zeus Pater iar la romani, pe Ju-Piter. Tatal Ceresc impreuna cu  Prithvi Mātar sau Matr : Mama Pamant, au fost initiatorii lumii, iar inainte de separarea lor, ei au reprezentat unitatea primordială sau Dyavaprthivi


2. Zeus versus Saturnus
Corespondentul lui Zeus la romani era Jupiter, nicidecum  Saturn,  care era de fapt corespondentul grec al titanului Cronos. Confuzia regretabila a domnului doctor Savescu face ca Saturn sa se substiuie tatalui sau Caelus (Cerul), care la greci este Uranus, si s-o aiba de sotie tocmai pe mama sa,  Terra, careia grecii ii ziceau Gaya.  Iar Jupiter, in conditiile nou create de dom doctor ar trebui sa preia mitul saturnian. Pai nu te bufneste rasu', daca nu te bufneste plansu'?  Caci lucrurile, dupa cum toata lumea stie, numai dom'doctor nu,  stau cam asa: la romani, Jupiter este fiul lui Saturn, care la randul lui este fiul lui Caelus, tot asa cum la greci, Zeus este fiul lui Cronos care este fiul Uranus. 


3. Zeul Suprem si cei sapte pitici
Care Zeu Suprem? Ceata totala! Ia hai sa ne-ntoarcem la Vede, poate ca ceva se vede! Exista o trinitate compusa din Brahma - Creatorul, Vishnu - Pastratorul si Shiva - Distrugatorul, numita Trimurti? Exista. Creste Brahma intr-un lotus iesit din buricul lui Vishnu? Creste. Se nasc din mintea lui Brahma 10 copii? Se nasc. Se mai nasc din corpul sau inca 10 - adica 9 baieti si o fata? Vezi bine ca se nasc 10. Este intaiul nascut din aceasta a doua serie Daksha? Desigur. Atunci de unde scoate dom' doctor, ca pe iepuri din palarie, 7 copii expirati de catre Zeul Suprem, cu Daksha in frunte, cand ei sunt cu totii fo 20 de frati, iar Brahma nu este Zeul Suprem, ci parte a trinitatii? Raspunsul doamnelor, domnisoarelor si domnilor, daca inca va mai tineti respiratia, este unul singur: din palarie.

Asa ceva nu se mai poate tolera...!!! Urgent, dar urgent, dacomaniacii ar trebui sa trimita pe unul dintre cei mai viteji dintre ai lor cu o solie la Zamolxe... dupa obiceiul dac, bineinteles. Dar poate totusi, vazand intinderea pocinogului, un sol grec ar fi mai indicat de aruncat in sulite. 
Ei, acum ca am gasit si solul, puteti respira in voie. Relaxati-va ca mai urmeaza. 

HAI CU MOLECULARA NEAMULE !
Nu vreau sa fac acum pe desteptul si sa-ntreb daca straturile moleculare sunt perpendiculare unele pe celelalte sau pe circumferinta sectiunii orizontale sau pe sectiunea longitudinala a cuiului si nici daca mai exista si altfel de straturi in literatura de specialitate, bunaoara paralele sau tangente si nici care anume alumo-silicati nespecificati intra in componenta lui, alaturi de cei doi oxizi specificati si nici daca acesti oxizi reprezinta rugina sau nu, caci i-as lasa mai degraba pe chimisti sa-si puna astfel de intrebari stupide si total nepatriotice

SARMISEGETUZA 
Sarmi Seget Usa 

Recunosc ca nu stiu o iota de sanscrita dar am constatat ca nici Goagalu nu prea stie, na! Am cautat cele trei cuvinte insirate ca sa le verific intelesul dar nu nu am gasit nimic. Atunci le-am luat unul cate unul si am aflat ca Sarmi inseamna "Sarma" in bulgareste, ca "Seget" poate fi "Szeged" si ca "Usa".... Apoi na, ca de USA stim cu totii. In traducere daco-romaneasca moderna,  cele trei cuvinte ar putea insemna: "Sarmaua la Szeged via Statele Unite ale Americii", adica, altfel spus,  un fel de apa la moara data teoriei roesleriene, care pica manusa  istoricilor maghiari revizionisti, gratie scrisorii fulminante a medicului Savescu Napoleon de la New York si a "lectiei de isterie, pardon istorie", a domniei sale. De ce Roesler? Daca va intereseaza subiectul puteti citi un articol extrem de bine documentat si argumentat aici. Merita! Cat despre intelegerea sanscrita:"Eu ma grabesc sa curg" ar trebui schimbata in aceasta noua acceptiune in "Eu ma grabesc sa curm" ideea continuitatii neamului romanesc pe teritoriul actual. Dom' doctor, nu eu!

GRAMATICA? 
E PENTRU FRAIERI...
A! Ca era sa uit! Ia mai cititi rogu-va inca o data, bucatica aceasta de text, poate va socheaza ceva:  

"Mai este un mare semn de intrebare: ce fel de arme aveau dacii? Acele cutitele/sabii ce le vedem in filme nu se regasesc in descoperirile arheologice. Ce s-au intamplat cu armele dacilor? Cum de au disparut?!

Acest fragment de text nu apare in postarea de pe site-ul: http://dacia.8m.net/Diverse/Cuiul_dacic/cuiul_dacic.html al carui link era trecut in subsolul mesajului venit pe e-mail, care continea scrisoarea domnului doctor Savescu Napoleon, in schimb, in varianta de pe site-ul indicat, la final, apar urmatoarele:

"Bun e Dyaus" domnilor daco-romani, trezitiva si va redescoperiti trecutul pina nu vi-l fura or distruge altii, daca nu o veti face voi insisi." 

In ambele variante de final ale scrisorii onorabilului medic Savescu se intampla ceva ciudat cu gramatica limbii daco-romane... si nu cred ca dom'doctor a devenit brusc mai agramat sau ca s-a exprimat in limba daca pura si nealterata,  ci ca,  niste vajnici dacomaniaci, biete victime ale ideilor domniei sale, si-au bagat deshtele pana la cot, in scrisoarea sa. Mdeh... ce poti sa zici!? Ca tot daco-romanul, creativ. 

14 comentarii:

 1. Desre scrisoarea lui Savescu, n-am ce comenta, e clar ca si-au bagat coada anumiti agramati care au insa pretentia ca stiu istorie ( ma intreb, cum poti sa nu stii sa scrii corect dupa ce citesti sute de carti - si astfel sa ai pretentia ca esti bine informat).
  Despre Daksha, insa..hm... deci astia sustin ca dacii venerau un zeu cu cap de capra si care ii era inferior zeitatii supreme.. Nu cumva dacii erau satanisti sub acoperire? :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Uau! Corina...
  :)))

  Pai acolo am vrut sa bat dar nu mi-am permis sa o spun pe sleau deoarece as fi deturnat adevarul istoric.
  Tapul era legat de vrajitorie in Evul Mediu, pentru ca provenea din credintele celtilor... si uite-asa, prin aceasta filiera, a ajuns Satan sa fie reprezentat ca un tap in pictura bisericeasca, pentru ca pana atunci dracii erau inchipuiti ca niste ingeri negri, fara coarne, fara copite si fara coada...

  RăspundețiȘtergere
 3. Stii ca la faza asta, dacomaniacii ar zice ca e clar dovada ca si celtii se trageau din daci :P Problema care ar aparea insa ar fi faptul ca atunci nu mai pot vorbi de religia dacica drept precursoarea crestinismului. Sau oare,ups, si la ei or fi existat conflicte religioase pe tema propriilor zeitati si credinte, deci adio teoria monoteista?

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna seara Corinna,
  Monoteism?
  :))))))
  Ia uite ce zice Wikipedia...!
  :)))

  "Religia geto-dacilor (tracii nordici) a fost caracterizată de Jean Coman, R.Pettazzon, E.Rohde, S. Paliga ca fiind monoteistă. V. Pârvan a considerat-o henoteistâ in jurul zeității supreme Zalmoxis

  V. Pârvan, S. Paliga și alții susțin că numele Gebeleizis (care este menționat numai de Herodotus și asta intr-o manieră clară ca fiind un alt nume dat aceluiași zeu Zalmoxis) era numai un epitet al lui Zalmoxis (folosit de geto-dacii de la sud de Dunăre)

  Zalmoxis - zeul suprem din panteonul geto-dacic, zeul tărâmului de dincolo, al morților și al viilor, reprezentând lumea subterană și viața de după moarte.

  Gebeleizis - sau Nebeleizis, zeul fulgerului, tunetului, ploii. Era reprezentat ca un bărbat chipeș, uneori cu barbă. Fulgerele și tunetele erau manifestările sale.

  Bendis - zeiță din zona dunăreană, probabil o zeiță a Lunii, a pădurilor și a farmecelor, zeița dragostei și a maternității.

  Derzelas - zeul traco-dac al sănătății, cu trăsături grecești, e numit și "Zeul cel Mare". (specif ariei dunărene)

  Dionysos - zeul trac și grec al vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus. (in privinta lui Dionysos, Vasile Pârvan este categoric ca nefiind specific geto-dacilor, mai corect spus a tracilor de la nord de munții Haemus)

  Kotys - zeița-mamă în mitologia traco-dacă.

  Pleistoros -zeul războiului.

  Sabazios - avea atributul htonic al șarpelui, fiind în același timp patronul solar al cailor, este numele frigian dat de greci unui zeu venerat la traci ca "Eliberatorul" de anotimpul rece. (Vasile Pârvan susține că nici cultul frigian al lui Sabazios nu era practicat de tracii de la nord de muntii Haemus)

  Semele - o zeitate phrigiană care apare și în mitologia greacă

  Seirenes

  Silenus / Sylvanus (apare dupa cucerirea romană)"


  Si la urma Hop si Cristos! ca sa fie masa bogata... :))))

  Cat despre Daksha, ei bine, el nu figureaza decat in capul medicului Savescu....
  :))))

  RăspundețiȘtergere
 5. Prieteni, este clar ca dacii erau monoteisti precum erau vikingii pacifisti si mesageri ai iubirii, inscrisa pe topoare...

  Toate teoriile agitatilor geto-daco-moderni sunt, dupa parerea mea, inventii demne de cartea recordurilor. Asa ca, fie ele cuie dacice, nave spatiale ale lui Zamolxis sau porti intergalactice ale lui Hristos Dacul, sunt bune de carti SF dar nici un om intreg la cap nu le va accepta vreodata.

  Cat despre Daksha-Daci, am si eu un zeu: Kshaorma ! Are cap de lipie si este supusul lui Ke.Bab, zeul suprem din tara Fastfud. Heil !

  (Daca am ofensat pe careva, am ceva de spus: si totusi nu m-am straduit prea mult...)

  RăspundețiȘtergere
 6. Apropos de unele comentarii referitoare la celti, italieni, etc:
  "Maps of Neolithic and Bronze Age migrations in Europe and the Near East"
  http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml
  Vezi perioada
  "Late Neolithic and early Bronze Age cultures in Europe from approximately 5,000 to 4,500 years ago"

  RăspundețiȘtergere
 7. Eldariel,
  Buna dimineata! :)

  Putin umor nu strica niciodata...
  :)
  Kshaorma si Ke.Bab sunt (Fa)la_fel cu salata de patrunjel Tabula rasa...?
  :))

  RăspundețiȘtergere
 8. Mr_Dadoo,
  Bine ai venit!

  Bine ai venit cu linkul...!
  Minunate harti pentru care iti multumesc frumos si raman dator... :)

  RăspundețiȘtergere
 9. http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

  Aici e o harta si mai interesanta privind ADN-ul europenilor (de azi). Cititi cu atentie :)))
  Se observa ca românii au o proporţie egala de ADN vest-european R1b1 (rosu) şi est-european R1a1 (galben) adică 22% fiecare. Procentajul cel mai mare, de 24% este J2 (verde). J2 îşi au originea în nordul Mesopotamiei şi estul Turciei de azi. Au venit demult în Europa acum 8-10.000 de ani traversând Bosforul. J2 sunt descoperitorii agriculturii şi cei care au domesticit porcul şi vaca. Producţia de lapte, brânză şi cereale au dus la o creşterea fără precedent a populaţiei ("tracii, cel mai numeros popor din lume, după indieni"....totuşi tracii au apărut mult mai târziu în Carpaţi, abia prin anul 2000 i. Cr.). Civilizaţia Cucuteni (vezi Wiki.) a fost creata de aceşti J2 împreună cu vechii europeni I2a. Civilizaţia Cucuteni a creat oraşe cu până la 15.000 de case deci cu circa 50-100.000 de oameni acum 6.000 de ani !!! ....ar trebui sa va re-evaluaţi opiniile asupra românilor !!!

  RăspundețiȘtergere
 10. @Mitica,
  Va urez bunvenit!

  Va multumesc foarte mult pentru link. Si mai ales pentru obiectivitate si eleganta in exprimare.

  Intre romanii de azi dimpreuna cu protoromanii de ieri si mai cu seama, intrand mai adanc in istorie, cu tracii si in preistorie cu protoindoeuropenii, observam ca se casca o mare prapastie in a-i intelege pe acestia din urma ca si cum ar fi fost traci. Deoarece exista teorii nefondate pe aceasta tema, exemplul cel mai concludent fiind cel al medicului Savescu Napoleon, pe care bunul simt m-a impins sa-l critic, ca istoric veleitarist dar nu numai al lui, ci si a altui medic roman, Cuesdean Lucian Iosif, de data aceasta paleolingvist veleitarist, m-am bucurat sa vad ca nu sunteti adeptul teoriilor dumnealor care sustin primordialitatea dacilor in componenta etnica si lingvistica a tuturor popoarelor europene si nu numai si ca recunoasteti ca tracii si-au facut intrarea pe scena istoriei mult mai tarziu decat protoindoeuropenii.

  Wikipedia ne spune unele lucruri:
  "Proto-indo-europenii au fost vorbitori de limbă proto-indoeuropeană (PIE), o limbă (reconstruită) preistorică. Cunoașterea vine mai ales din reconstrucția lingvistică, împreună cu dovezi materiale aduse de arheologie și genetică. Reconstrucția lingvistică este plină de incertitudini semnificative și lasă loc pentru speculații. Despre vorbitorii acestei limbi nu se poate presupune că au fost un popor unic, identificabil sau trib. Mai degrabă, au fost un grup de populații ancestrale vag inter-legate, încă parțial preistorice, din epoca bronzului indo-european."

  Si inca:

  "Limba proto-indo-europeană (PIE) este strămoșul ipotetic al tuturor limbilor indo-europene, din care fac parte majoritatea limbilor europene (inclusiv româna, engleza și poloneza).

  Populațiile indo-europene ocupau inițial, în urmă cu șase milenii, regiunea Caucazului și a Mării Negre. O parte a acestor populații s-a îndreptat spre India (din această ramură fac parte populațiile ce vorbesc limbile indice și iranice), în timp ce alta s-a întins asupra teritoriului european.

  Specialiștii au constatat ca limbile în discuție prezintă o serie de concordanțe între formele unor cuvinte având același sens. Pornind de la aceste concordanțe, în secolul trecut s-a creat o metodă, cunoscută sub numele de metoda istorico-comparativă, cu ajutorul căreia a fost stabilită înrudirea dintre limbile germanice, slave, latină și greacă. Se presupune că a existat o epocă, numită indo-europeană comună, când numărul acestor concordanțe era foarte mare. Ulterior, datorită extinderii teritoriale, s-a produs o diversificare a limbilor indo-europene. Cel mai vechi text dintr-o astfel de limbă este unul în hitită din circa 1700 î.Chr. (textul lui Anitta).

  Cum PIE nu a fost atestată direct, toate sunetele și cuvintele au fost reconstruite folosind metoda comparativă. Convenția standard este de a marca formele neatestate ale cuvintelor cu un asterisc. *wódr̥ = apă, *ḱwō = câine, *tréyes = trei, etc. Multe din cuvintele limbilor indo-europene moderne sunt derivate din aceste proto-cuvinte prin evoluții fonetice…."

  RăspundețiȘtergere
 11. Continuare comentariului precedent:

  Tracii
  nu erau dupa opinia mea de nespecialist, dpdv lingvistic un singur popor, ci o suma de popoare inrudite genetic si lingvistic din care cu onor faceau parte si dacii. Ca sa ma exprim mai succint este exact situatia popoarelor germanice de astazi, a popoarelor slave sau a celor latine. Exista cate un substrat lingvistic comun pentru fiecare dintre ele, substrat care le inrudeste, si o multime de dialecte. Acest lucru face ca ele sa fie intr-un fel verisoare iar nu surori, asa cum este astazi bunaoara limba romana si asa zisa limba moldoveneasca, cu dialectele, aroman, meglenoroman si istroroman.

  Indienii,
  pe de alta parte, nu constituie dpdv lingvistic si rasial un popor omogen, ci o suma de popoare. In India exista astazi 18 limbi recunoscute oficial, insumand 200 de dialecte principale. Desigur ca nu tot astfel statea lucrurile in vechime pentru ca migratiile si cuceririle popoarelor de alte rase, bunaoara ariene, asiatice (mongolii), semitice (arabii) si turcice au modificat si imbogatit in timp numarul de limbi si dialecte si subdialecte, totalul fiind astazi de 1576. Imi permit totusi sa socotesc ca la vremea in care se arienii au migrat in India si au modificat componenta etnica si lingvistica a populatiiilor sedentare indigene existau deja cateva limbi vorbite, distincte, precum si popoare cu pielea inchisa la culoare, dar cu trasaturi rasiale neomogene.

  Iata de ce, atunci cand migratiile catre India ale popoarelor preistorice ariene au avut loc, consider ca este prematur sa vorbim despre traci si sa-i identificam pe ei cu oamenii preistorici, cu protoindoeuropenii, fara sa avem un fundament solid pentru acest lucru, dincolo de ideea ca asa le place unora sa creada, chestiune pe care de altfel am afirmat-o si mai inainte.

  Dar chiar si-asa, a face o comparatie intre indienii vechi si traci, cel putin la nivel de rasa, este in opinia mea o chestiune usor eronata. Nu contest ca tracii au ajuns in India dar acest lucru s-a intamplat, mult mai tarziu, in secolul al IV-lea I.Hr, odata cu trupele macedonene ale lui Alexandru Macedon.

  Imi permit sa va indic si eu un link:
  http://www.gandul.info/magazin/studiu-toate-limbile-pamantului-provin-dintr-una-singura-vorbita-in-urma-cu-100-000-de-ani-video-8163395

  RăspundețiȘtergere
 12. Dan, mi-ar face placere sa vad la tine un articol pornind de la cele scrise in comentariile de mai sus, unul cat se poate de serios ( ca sa nu se mai gaseasca tot felul de carcotasi care sa se ia de stilul tau in loc sa vada informatia de dincolo de formulari).
  @ Mitica : da civilizatia Cucuteni a fost extrem de avansata la vremea ei si mi se pare normal sa existe urme genetice la populatia Romaniei de azi. Dar aceasta civilizatie nu are treaba cu dacii pe care ii considera unii a fi "miezul" antichitatii - iar Dan de aceste teorii se tot ia pe blog, nu de realizarile REALE ale culturii preistorice de dinaintea lor.

  RăspundețiȘtergere
 13. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
  *Daca vrei sa ramai insarcinata.
  *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
  *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
  *Dacă vrei noroc în viața ta.
  *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
  : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
  Whatsapp: +2348032246310

  RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: