PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


luni, 31 august 2009

MEDITATIA














MEDITATIA ASUPRA ZEITATILOR PROTECTOARE AJUTA SPIRITUL UMAN

Meditatia din budismul tibetan a fost practicata de secole drept o cale eficienta de a calma sufletul si a atinge pacea interioara. Potrivit unui nou studiu publicat in prestigiosul Psychological Science, exista acum dovada care confirma ca meditatia in care se vizualizeaza diferite zeitati din budism, duce la amplificarea maxima a abilitatilor vizual-spatiale.

Studiul s-a axat pe observarea efectelor secundare a doua tipuri distincte de meditatie budista tibetana: Yoga Vizualizarii Zeitatilor Protectoare si Yoga Prezentei Deschise.
In timpul primei forme de meditatie, practicantul se concentreaza intens pe imaginea zeitatii protectoare. Pentru realizarea acestei etape, persoana in cauza trebuie sa isi creeze in minte o imagine tridimensionala foarte detaliata a zeitatii, precum si o recreare a campului si aurei emanate de zeitate. In contrast, practicantii metodei Prezentei Deschise, sunt de parere ca atentia perfecta nu poate fi atinsa prin concentrarea asupra unei anumite imagini, ci pe evitarea oricarui gand sau imagine care apare in minte cand persoana in cauza este in sesiunea de meditatie.

Cercetatorii au studiat grupe de adepti ai ambelor metode de meditatie tibetana, notand toate detaliile si etapele in care se afla mentalul uman. Subiectii experimentului au meditat neintrerupt timp de 20 de minute, iar datele obtinute au fost comparate cu cele oferite de alti subiecti angrenati in diverse activitati zilnice. Concluzia a fost unanima: practicantii celor doua tipuri de meditatie prezentau abilitati superioare de memorie vizuala in care isi aminteau perfect detaliile unei imagini tridimensionale, precum si un calm mental desavarsit, comparativ cu ceilalti voluntari care au participat la acest experiment.

Sursa : Science Daily


Articol preluat de pe:
http://www.descopera.ro/dnews/4250166-meditatia-asupra-zeitatilor-protectoare-ajuta-psihicul-uman

9 comentarii:

  1. Interesant ! Asta ca să nu ne mai îndoim că meditaţia la cele sfinte ne face rău ! Ne face rău doar când concluziile la care am ajuns sunt în contradicţie cu ce citim ! Atunci spunem un clasic „ poveşti " sau „ asta nu mai merge în zilele noastre, mergea acum 2000 de ani , când oamenii creşteau oi şi capre ,dar nu trăiau viaţa intensă de astăzi",să ne liniştim conştiinţa şi trecem mai departe ! Oricum ,cei care au trăit după reguli spirituale dure ,nu au sfârşit-o bine , singura bucurie fiind conştiinţa lumii lor interioare din mintea şi sufletul lor, mult mai bune decât a celei din jurul lor şi a misiunii lor spirituale ,mult mai bune decât a celei care li se oferea de către stăpânii lumii lor sau de cei din jurul lor !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am folosit cuvântul „ sfinte "( Asta ca să nu ne mai îndoim că meditaţia la cele sfinte, ne face rău ! ), deşi mai potrivit era „ spirituale " ,cuvântul „ sfinte " ducându-mă , mai degrabă cu gândul la cele bisericoase ,când vroiam să folosesc un cuvânt, care să ne ducă cu gândul la cele mai bune gânduri ,credinţe şi idei pe care le avem în sufletul şi mintea noastră sau în jurul nostru !

    RăspundețiȘtergere
  3. Neata Dane.
    Am o istorioara cu mine apropiata de tiparul temei tale.

    Acum vreo 16 ani cand era epidemia aia de bioenergeticieni prin tara m-a lovit o criza de spasmofilie urata. Dupa ce am vizitat toti doctorii de inima posibili din oras,am ajuns sa fac sedinte din astea de concentrare intr-o sala sub bagheta unui inginer de la IRE care avea energie de dat. Dupa vreo 5 sau 6 sedinte,la sfarsitul uneia m-am simtit,pot spune penibil,de rau. Simteam prezenta a ceva in interiorul meu. Adica ca si cum simti ca e cineva la tine in casa,dar nu gasesti unde e ascuns sa vezi cine e. M-am dus la om foarte nervos intr-o criza mare de anxietate si am tipat ca-mi plesneste capul sa faca ceva repede ca-l pun pe primul stalp de inalta de nu-mi trece. Omul s-a inrosit si a incepu sa ma paseze. Practic ii simteam mainile cum imi masau creierul. Am iesit din sala cu gandul spre casa,dar nu mi-a fost bine,aceeasi stare. In fine,am ajuns in biserica Sf.Ioan cel Nou(Suceava). Practic m-am pus in partea barbateasca a bisericii,in dreptul icoanei lui IISUS si m-am uitat in sus ,in inaltul turlei,pandind la razele de lumina care intrau prin ferestruici. Nu m-am rugat si nu am implorat. Eu in biserica spun doar rugaciunea inimii. O practic de mult. M-am gandit la IISUS,la sfantul din racla si m-a prins noaptea linistit. Am ajuns acasa linistit. Prcatic am plutit cum se zice cateva zile dupa intimitatea mea cu cele sfinte din biserica. Anxietatea disparuse si de atunci am tras concluzia ca cei neinitiati iti pot face mai mult rau decat sa ajute.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru că am înteles că ieri a fost ziua ta, îţi urez şi eu un călduros „ La mulţi ani ˝ ,împlinirea tuturor dorinţelor, viaţă îmbelşugată şi să te bucuri de copiii şi nepoţii tăi !

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Sorin cele patite au legatura cu meditatia?

    eu sunt pro meditat dar in forma care imi place mie nu dupa tehnici facute de altii..

    O zi minunata sa aveti

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna tuturor!

    Sa nu va suparati daca o sa va raspund maine, din motive de prea multa petrecere inceputa de ieri decuseara...:)))) Acum imi tin capul in maini si dau impresia ca meditez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ne traiesti si sa fii fericit Nea Dane!:)

    @Camelia- Pai cam are

    In primul loc am facut un tip de meditatie,in al doilea loc alt tip.

    In primul loc am meditat eu si inca vreo 30 de insi. Iar "antena" mea nu a stiut sa aleaga energia care-i trebuie pentru linistire.

    In al doilea loc i-a fost usor. Degeaba nu se zice; "cere si ti se va da"
    Apoi la inceput am precizat,apropiata temei Dlui Dan. Scuze daca nu am fost pe subiect,dar am vazut in sala aia imbacsita de tot felul de energii ,ca se facea meditatie,iar omul care conducea meditatia,nu avea putetrea sa te canalizeze pe o unda de energie benefica,plus locul la subsolul unei cladiri(in sala mica a unei Case de cultura). Normal daca ar fi avut puterea de care spunea,ar fi trebuit sa selecteze subiectii si sa nu-i puna laolalta . Stii ca daca pui un mar stricat intr-un lighean in cateva zile toate sunt bolnave. Asa cred ca se intampla si in sala aia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata!

    V-am raspuns printr-o postare. Sper sa nu fie prea mult.

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: