PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


vineri, 21 august 2009

MORALA'N CUI ?

Odata treaba terminata, Dumnezeu, dupa ce a organizat Raiul, Le-a interzis lui Adam si Evei sa manance fructe din pomul cunoasterii binelui si al raului. Oare de ce Dumnezeu a avut nevoie de aceasta opreliste, ma intreb, atata timp cat ii crease pe ei dupa chipul si asemanarea Lui? Sa fi fost doar chipul si asemanarea, nu si esenta Lui? Nu, asemanarea ma indeamna sa cred ca este vorba chiar de esenta! Concluzia fireasca care apare de aici este ca etica si morala nu ar fi trebuit cunoscute de om. Si de ce nu ar fi trebuit sa fie cunoscute? Numa El, bunul Dumnezeu poate sti.

Omul perfect ar fi insemnat in conceptia divinitatii, imediat dupa Facere, omul amoral.
Toate bune si frumoase dar ce s-ar fi facut omenirea azi fara morala- nu ca ar da dovada de prea multa, ci ce haos, ce crime abominabile, ce incesturi, inselaciuni, talharii s-ar fi produs ca niste fapte firesti, daca Adam si Eva nu ar fi avut curiozitatea sa cunoasca? Curiozitate in ochii lor, nelegiuire in ochii Domnului. De ce ne-ar fi vrut Dumnezeu amorali si s-a maniat cand Omul (el si ea) au aflat ce este binele si raul? I-a si repudiat pentru acest lucru. Ca sa-i faci pe plac Domnului in ziua de azi, va intreb, este bine sa fii moral, amoral sau imoral?
Lumea, influentata de religie considera ca incalcarea poruncii este un pacat. Pacatul originar. Eu chestiunea o vad exact pe dos. Incalcarea poruncii divine l-a absolvit pe om de nestiinta cunoasterii pacatului si mai ales a notiunii de "pacat". El nu a comis nici un pacat. El, gustand din fruct, incercand sa cunoasca, a inteles esenta pacatului si odata cu ea a dimensiunii groaznicei oprelisti ce i se impusese... Si nu cred ca i-a picat deloc bine ceea ce a aflat.

Odata călcat consemnul pus de El, a tainei de neaccesat, Dumnezeu i-a luat ceva omului, poate cel mai important lucru in existenta lui si anume fericirea si lipsa vesnica de griji si l-a dat afara din sistem, din Rai. Pur si simplu! Doar era creatia Lui. In orice caz arhanghelii cu sabii de foc sau ce-o fi pus la poarta Edenului au fost si raman ecranul, scutul Lui de protectie, pentru totdeauna.
Ce sa mai inteleg de aici?
Ca sa fii fericit trebuie sa fii neaparat amoral?
Ca niciodata nu vom avea acces la toate valentele Lui? Ca prin cunoastere castigi intotdeauna ceva important dar imediat pierzi definitiv altceva, la fel de important?

Iata ce alt gen de concuzie ar putea reiesi!
Faptul ca Dumnezeu ca Sursa, a facut omul complet in cuplu, In si Yang, pe Adam si Eva si i-a dat posibilitatea comunicarii neconditionate cu El, dar le-a interzis cunoasterea totala, inseamna ca a dorit ca omul, prin cunoastere nelimitata sa nu poata deveni el insusi sursa prin dialog egal cu El, Sursa. Ar fi creat astfel un element disturbator, de bruiaj in univers, o competitie nedorita pe cata vreme, din oprelistea pusa, pastrand totusi un as in maneca, lasandu-l pe om sa calce legile universale, astfel incat sa stea pe o pozitie inferioara, este limpede ca prin facerea omului, Dumnezeu nu si-a dorit un partener egal, ci doar o oglinda in care sa se rasfete.

Iata cateva intrebari nevinovate care izvorasc din studiul Genezei biblice:
Suntem sau nu suntem creatia Sa perfecta? Raspuns logic: nu suntem creatia Lui perfecta!
Ne vrea sau nu ne vrea Dumnezeu ? Raspuns logic: Nu e clar daca ne vrea sau nu, din moment ce ne lasa sa ne chinuim.
Iubirea omului pentru Dumnezeu este la fel cu a cainelui pentru stapanul care l-a batut? Raspuns logic: da.

Bineinteles ca nu pledez pentru amoralitate si nici pentru arbitrariul oricarui fel de opinii fata de divinitate care, privite prin prisma pacatului originar, chiar ar trebui sa fie permise, ci pentru cat de repede calificam ceva drept blasfemie, atata timp cat nu cunoastem esenta lui Dumnezeu, pentru ca El nu ne permite acest lucru.
Isus, care este Dumnezeu, dupa cum se zice ca ar fi spus chiar El, nu a scris nimic cu mana lui, desi ar fi putut s-o faca. Divinul a ramas pe mai departe imaginar, el neavand sansa, sau nedorind ca sa ne ramana sub forma unui DIVIN CONCRET. Divinul este doar ceea ce putem simti si in cel mai rau caz, doar vorbe revorbite in fel si chip de catre altii, care au ramas sa hotarasca ce este divin si ce nu. Traim intr-un divin povestit si scris de autori necunoscuti. Si-atunci se naste intrebarea naturala: ce poate fi mai important? Povestile despre Dumnezeu sau faptul ca Il putem trai si fara ajutorul lor?

47 de comentarii:

  1. OOOO!!! ce dura pledoarie!

    Dumnezeu e bun, e iubire, de ce il vezi ca pe un stapan? Desi ar putea fi un stapan ptr ca el ne-a creat. Un artist poate face ce vrea cu opera sa, mai ales daca nu o considera perfecta: o arunca, o imbunatateste, o distruge. Totusi El e bun, desi ne mai cearta din cand in cand, atunci cand gresim, dar asta numai pentru a ne aduce pe drumul cel bun.
    Si cel mai important, desi daca m-ar auzi preotii, nu m-ar mai primi in biserica: Pentru ca Dumnezeu este atat de bun, nu ne da doar o sansa( a se citi viata), ci mai multe, pentru a ne indrepta...pot zice ca e un bun pedagog ;)).
    La fel procedez si eu...mama, ce exemplu am luat,...cand prind un elev la scoala cu lectia neinvatata, interesul meu nu este sa-i pun 3 si sa-l trimit la loc, ci sa-l determin sa invete pe data viitoare... si noi, tot nu invatam lectia!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. aalliinnaa....!!!! :)

    Neindoielnic ca Dumnezeu este bun!
    Sfintele Scripturi prin Geneza insa l-au pictat asa.
    Nu pe El l-am judecat, ci mitul Genezei.
    Redau:
    "...ce poate fi mai important? Povestile despre Dumnezeu sau faptul ca Il putem trai si fara ajutorul lor? "

    RăspundețiȘtergere
  3. "Omul perfect ar fi insemnat in conceptia divinitatii, imediat dupa Facere, omul imoral."

    Draga Dan,
    Cred ca despre amoralitate e vorba nu Imoralitate.
    amoral e Universul, si noi la nivelul la care dualitatea nu mai exista.

    o zi faina..

    RăspundețiȘtergere
  4. Saru'mana Camelia!

    Ca sa vezi cum functioneaza simultaneitatea!
    Cu un minut in urma, inainte sa deschid comentariile si sa vad cce mi-ai scris, discutam cu prietena mea Mira despre postare si m-am corectat spunand amoralitate.
    Iti multumesc frumos!
    Fac corectura degraba.
    O seara frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Camelia,

    Intra te rog pe "rod", daca cumva ajungi sa citesti raspunsul.
    Cornelia a propus o tema foarte interesanta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincronicitatile astea..
    As participa cu drag la discutii dar sunt dupa concediu si mintea mea e departe de a se putea concentra sa citeasca ceva...stai sa incep munca sa mi intru in energia pamanteana mai mult :)
    Fericirea ca despre asta parca am vazut ceva si dincolo, eu cred ca e inventata de societate ca sa alerge omul dupa o notiune efemera.
    Eu prefer termenul de armonie si pace interioara ..fiind in ele atunci in opinia mea dispare si tragismul vietii de care pomenesti..

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane, Dane, draga Dane:)

    Ai facut tu ce-ai facut si ne-ai aruncat in niste dragute de probleme de ne-o apuca si Craciunul comentand pe aici:)) Da'-i tare bine si frumos sa ne mai dezmortim si noi olecuta neuronu', ca in viata asta "absurda", "sisifica":), o sa se anchilozeze de tot, saracul!:)) Asa ca, hai va rog!, "Unu, doi, unu, doi/ Faceti toti la fel ca noi!" :)))

    Asadar, cum cred ca nu-i mare graba, hai s-o luam catinel, gospodareste, cu explicitarea termenilor cu care ne "jucam" aici! Nu de alta. dar asa putem elimina din start posibilele neintelegeri ulterioare...

    "MORALA" este un termen care se foloseste in doua acceptiuni: una mai larga si una mai restransa. [ramane sa decidem mai apoi in ce sens il vom folosi noi, aici, de acum incolo]

    In sens larg, "morala" reprezinta o unitate a "binelui" si a "raului". Sub aceasta "umbrela" intra toate valorile si principiile eticii in functie de care noi ne apreciem implinirea sau abaterea de la scopul vietii umane (realizarea de sine, de fiinta in libertate si demnitate).

    In sens restrans, prin "morala" se intelege doar ceea ce este pozitiv, util, benefic, drept, corect. Vorbim deci, in acest caz, doar despre valorile si principiile fondate pe valentele "binelui", cele care au rolul de a ne ghida in alegerile noastre de fiecare zi, scopul fiind acelasi - realizarea cat mai completa de sine.

    Si termenul "AMORAL" are doua intelesuri:
    1. ceea ce este neutru, indiferent sub aspect moral;
    2. ceea ce este impotriva moralei ["a" este totusi un prefix privativ!], in afara moralei, DAR prin indiferenta naturala fata de ideile de "bine" si de "rau", prin necunoastere, neglijenta sau ignoranta condamnabila!...
    Asadar, "amoral" semnifica "impotriva moralei", dar fara intentie! Asta tine de nivelul insuficient de dezvoltare a constiintei morale (de exemplu, este o situatie de normalitate la varstele copilariei, sau una scuzabila in cazuri patologice etc).
    Altfel spus, o fiinta "amorala" este aceea care ignora pur si simplu valorile eticii, care nu are constiinta existentei judecatilor morale.

    Termenul "IMORAL" exprima ceea ce este contra moralei, ceea ce incalca normele morale, regulile de conduita, si asta in cunostinta de cauza, in deplinatatea facultatilor sale mintale. Vorbim, in acest caz, despre "raul" moral savarsit cu intentie, in mod voluntar!
    O fiinta "imorala" este cea care, asemenea Medeei lui Ovidiu, zice: "vad pe cele bune si le aprob, dar le urmez pe cele rele"...

    Cred ca doar facand clar aceste distinctii intre termeni putem sa decidem in perfecta cunostinta de cauza care ar fi raspunsul cel mai adecvat la intrebarea ta :"Ca sa-i faci pe plac Domnului, este bine sa fii moral, amoral sai imoral?"...

    Faptul ca cei mici, copiii, sunt fiinte amorale (ca si cei "saraci cu duhul"), iar El zice "Lasati copiii sa vina la Mine!", pare a fi un argument destul de solid in favoarea teoriei tale!...:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Cornelia,
    Tu spui "amoral" semnifica "impotriva moralei" - esti sigura ? de unde ai tras concluzia asta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane.::))
    ce intamplare sugubeata
    cu mana Evei culegand o padureata.

    Ai disecat bine problema si cred ca fiecare om de pe pamant ar da tot un altfel de raspuns dupa capacitatea de imaginatie. Stii ce cred? ca in functie de cum arata perfectiunea(dulceata existentei) in mintea fiecaruia,cu cat va fi mai dulce,cu ata va fi mai mare amaraciunea paduretului rupt de Eva. Amoralitate? Nu crezi in moralitate si cumva esti imoral. Mai bine sa fii imoral decat amoral. Eu cred ca tot ce s-a construit sa zicem la un semn,e plin de moralitate. O moralitate care te pune intr-o lupta continua cu imoralitatea,un fel de sistem de autoaparare. Un antivirus construit de demult.:) Probabil ca Adam si Eva erau feriti de aceasta lupta,traiau ca in sanul lui Avraam cum se zice, au muscat din cruzimea existentei libere pline de vicii si au descoperit suferinta.Garantat marul e plin de simboluri nu e un simplu mar. Dar decat sa le incarce mintea omului de atunci cu filozofii care nu le-ar fi inteles,s-a redus totul la un mar si la un sarpe,un sarpe a carui muscatura e plina de venin ca si viata omului care se zbate intre nastere si moarte. Din colivia lui Dumnezeu ocrotiti de ghearele pisicii au ajuns in strada.
    Dar este doar un fel de imaginatie a unui pandac de-al tau!::))

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu m -am concentrat si am mai citit odata postul tau, Dan, si mi se pare super tema.
    Nu m am gandit niciodata sa fac legatura intre aceasta metafora biblica cu amoralitatea Universului..si acum chiar reflectez desi e greu de cuprins cu mintea cum ar fi fost viata daca ramaneam la nivel Divin? fara sa cunoastem morala asta care e sau nu e..
    Mie mi este clar raspunsul pt mine acum,
    -fara cunoasterea binelui si a raului am fi ramas divini pe pamant in experimentarea vietii de aici- Dumnezeu avea creata oglinda perfecta pentru a se cunoaste..reflexia perfecta.
    - in dualitate cazand omul judeca viata si tot ce i se intampla, morala este impusa de regulile sociale, omul cu greu isi construieste propria moralitate .
    - nu "trebuie"sa i facem pe plac lui Dumnezeu nu asteapta El nimic dar daca am reusi sa vedem peste morala fals creata ( intr-un mare procent creata fals)apectul divin al omului care este amoral cate tragisme ar fi evitate oare??
    si mai reflectez ..

    RăspundețiȘtergere
  11. pe de alta parte se vehiculeaza peste tot ca am cazut in dual pt a ne cunoaste ce Divini pe pamant si experimenta si atunci daca am fi fost amorali de la inceput prima teorie cade..am fi stiut mereu cine suntem ne am fi bucurat de viata aici si ne am i intors cand vroiam. dar acum ..ne chnuim bine si mai dureaza deci ne am ingreunat noi totul muscand din mar??

    RăspundețiȘtergere
  12. Cornelia si Camelia,

    Separatia moralitatii in amoral si imoral se produce mult mai schematic in mintea mea.

    Pana sa cunosti morala esti amoral, adica fara morala.
    Dupa ce ai cunoscut-o si doar daca o incalci, cu buna stiinta, de-abia atunci devii imoral.
    Nu cred ca constiinta poate exista rupta de moralitate. Constiinta fara procese de constiinta mi se pare un nonsens.
    E nefunctionala.

    RăspundețiȘtergere
  13. later edit: dualitatea e creata de noi special ca sa ne cream exeprienta umana. o vedem tragica pt ca vedem prin bine/rau.
    Dumnezeu nu are cum sa ne vrea amorali..moralitatea tine de constiinta constienta, cu cat e cineva mai lipsit de constiinta cu atat e mai imoral.
    si asta cu muscatu din mar e mare vrajala bisericeasca..
    sper sa nu vam zapacit de tot..dar asa gandesc eu..

    RăspundețiȘtergere
  14. Sorin,

    Iata aspecte noi.:)
    Sarpele nu era in schema.
    Cine este sarpele, caci Dumnezeu nu este.
    Ce cauta el in gradina raiului?
    L-a facut Dumnezeu sau doar s-a strecurat acolo?
    Sarpele stia la ce-i impinge? Caci daca stia inseamna ca era avizat cu ceva despre care omul nu avea habar si din acest punct de vedere ii era superior. In ce zi a fost facut sarpele odata cu celelalte animale?
    Sau a fost facut in aceeasi zi cu omul. sau inainte de Geneza.
    Cartile lui Enoh ne povestesc despre Lucifer, despre ingerii cazuti, si asta dupa Facere. Atunci cine este Sarpele, ca Lucifer nu este.
    Am sa-l rog pe Elvis sa ma descurce si daca intr-adevar este una dintre erorile biblice, atunci este una fundamentala.
    In orice caz concluzia ar fi ca Sarpele a fost facut de Dumnezeu, ca tot ce a miscat pe Pamant. Sau in univers. El nu a facut parte din lumea nevazuta ca Lucifer. Era viu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma rog, povesti care au tinut omenirea si inca o mai tin din pacate intr-o paradigma mare, construita pe paradigme mici.

    Camelia,
    Si eu.
    Cu un amendament. Acum e prea tarziu ca dumnezeu sa ne mai vrea amorali. Faptul s-a consumat in rai cu Adam ,Eva si sarpele.
    Daca i-a dat lui Moise tablele de legi si lui Isus completarea cu iubirea, acum ne vrea foaaaarte morali.
    Exact pe dos!
    Aspectul acesta nu am mai vrut sa-l mai postez pentru ca articolul s-a facut prea lung chiar s-asa. Dar urmeaza. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Scuze, au tinut o parte din omenire in aceasta paradigma bazata pe Sfintele scripturi, iudaism, islamism, crestinism. O alta parte vede diferit.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Neata Dane. Stii cum e,omului ii place la nebunie sa faca ecuatii si combinatii. Ia sa vedem,
    Dumnezeu a zis dupa 7 zile,cresteti inmultiti si stapaniti,pamantul nu raiul.S-a suit pe un nor si a plecat. A fost un om care a realizat situatia,a vazut ca viata laolalta cu toata creatia Domnului nu e prea simpla,probabil deja omul deschisese cutiuta pandorei... A aparut gradina Edenului,cu marul,sarpele,ispita si caderea in lumea care traiau. De ce? Gandestete la tabloul zugravit Edenului,oamenii goi,fara griji,era doar dragoste si existenta,nimic de supravietuire. Pai ce alt tel ar fi fost mai bun pentru ca oamenii sa traiasca si sa respecte niste norme pentru a primi darul suprem,;Viata Vesnica in Paradis?

    Tot pe aici am vazut scris cum ca IISUS nu a scris nimic cu mana lui,o marturie,o evanghelie ceva. Dar de unde stim ca nu s-a scris si ca,iara,omul speculativ a ascuns evanghelia lui IISUS,a folosit o mare parte din ea si a mai adaugat adende pentru a putea ridica marea biserica a lui IISUS si a lui. De unde stim ca apostolii nu au facut un tratat cu romanii,le-au explicat puterea credintei,si au rescris toata viata si invataturile lui IISUS pentru a putea conduce lumea. Crestinii nu au mai fost vanati,imperiul roman a prins putere si stralucire,omenirea toata. pentru ca daca ar fi sa ne luam dupa pildele lui IISUS cu templul fara bani si bisericile construite in inimi,e cam greu sa intelegi existenta megaindustriei care s-a ridicat pe vorbele sale.
    Vezi tu ,cand unu iti face o prosteala la piata cu bani falsi,nu poate sa tii dea pe toti falsi pentru ca ai descoperi potlogaria,asa cred ca au facut si cu existenta lui IISUS,au calcato in picioare pentru cativa dinari.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dan, Dumnezeu doar este el nu vrea nimic..de ni depinde totul..
    Sarpele cumva e in noi, reprezinta instinctul primar, cel de supravietuire, si majoritatea omenirii traieste acum la acest nivel de perceptie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pesemne ca iar confundam forma cu fondul.Adam si Eva sunt simboluri ale Omului,nu ale persoanei sau ale personajelor,si cum poti sa stii ca ceva e cu adevarat bun,daca nu ai nici un punct de reper?Geneza este perfecta si continuua,la fel de reala azi ca si intodeauna,iar adam si eva inca isi mai dau probe unul altuia in cautarea armoniei,dincolo de aparenta bine rau.Scripturile sunt adaptate la pshihologia colectiva si sunt antetemporare,pe masura intelegerii unei anumite epoci,dar sa traim acum aceleasi imagini,e o limitare si nu de scripturi avem nevoie pentru a intelege asa zisul pacat primordial,care de fapt este drumul pe calea cunoasterii de Sine,cu tot ce implica asta.Divinitatea nu ne vrea mai mici sau mai mari,de fapt divinitaea nu vrea ceva anume,fiindca conditile ,limitele si restrictiile la nivel absolut nu sunt necesare,altfel totul nu ar mai fi tot,ci doar parte din tot.Iar moralitate si amoralitate sunt doar aspecte ale evolutei,toate cu sens de comparatie,de posibilitate de alegere,cum e mai bine,asa sau asa?Daca eliminam conceptele,dogmele,traditiile si obisnuintele,vedem cum se simplifica totul,prin traire in direct,si asa cum atomul este indestructibil,totul este indestructibil,dar transformabil.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Sorine!

    Scenarii sunt multiple. Scriitorul sau mai degraba scriitorii mitului Genezei, si iata ieri am aflat ca ar fi doua variante ale Genezei, cred ca si ei, la randul lor au intors chestiunea pe toate fetele. Si multi oameni, la fel cum facem noi, au batut campii pe marginea mitului. Pentru unii, cei mai multi de altfel, chestiunea Facerii este luata ad literam. Bineinteles ca vorbim despre o simbolistica, in care ideile si conceptele sunt personificate, ca sa-i raspund astfel si lui Ady (buna Ady!). Este pana la urma o "teorie", o paradigma, ma repet, in care ne zbatem de cateva mii de ani, dar atat de frumos si bine ticluita incat iata, prin consecintele ei, ramane vie. Nici cosmogoniile antice, nici modelele universului inchipuite de fizicieni si astrofizicieni, de cateva sute de ani incoace, nu raman solide, decat pentru o scurta durata, pana la urmatoarea descoperire care capteaza si reintemeiaza "realul".

    Scenariile cu Isus sunt mai multe. Parte din ele argumentate cu bunul simt, parte improvizate. Stergerea de catre oameni a urmelor lui reale, cosmetizarea persoanei si transformarea ei in personaj insa, devin tot mai clare, o evidenta de care orb sa fii si sa nu-ti dai seama. Ceea ce nu impiedica credinta sa triumfe doar dupa ceea ce sta scris. Nu atac credinta, eu insumi Il consider pe Isus o persoana reala, un iluminat, cel putin tot din ceea ce am citit in Evanghelii. Sunt atent la toate parerile, la toate argumentele dar nu pot pune degetul pe un scenariu si sa exclam: Da, asa a fost! Nu de frica ca ma pedepseste Dumnezeu:) ci din nevoia fireasca pe care o avem cu totii de a calca pe teren tare.

    RăspundețiȘtergere
  22. Camelia,
    Sunt de acord cu tine. "...Dumnezeu doar este el nu vrea nimic..de noi depinde totul..."

    Aici si acum, incercand sa intelegem, tocmai se sfarama un mit. Sau se intelege mai bine. Nu stim inca.

    Sarpele arata mai bine asa cum zici. S-ar putea sa nu reprezinte tocmai Fiara.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ady,
    Multumesc ca ai venit!

    "...Scripturile sunt adaptate la pshihologia colectiva..." Foarte frumos. Nu m-am gandit in felul acesta, doar am intuit, dar intr-adevar asa este.

    "...Divinitatea nu ne vrea mai mici sau mai mari, de fapt divinitaea nu vrea ceva anume...", suntem in consens si cu Camelia.

    Tu zici:
    "...Daca eliminam conceptele, dogmele, traditiile si obisnuintele, vedem cum se simplifica totul, prin traire in direct, si asa cum atomul este indestructibil, totul este indestructibil, dar transformabil."
    iar eu zicem in postare:
    "...ce poate fi mai important? Povestile despre Dumnezeu sau faptul ca Il putem trai si fara ajutorul lor?"
    Deci suntem de fapt amandoi in acord.:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Parerea mea despre Dumnezeu este ca El ne vrea cumva ,nu doar „este “ ! Ma rog, asta e parerea mea ! Biblia, dupa parerea mea, contine multe intamplari simbolice, povesti cum le spun eu si, privita din punctul acesta de vedere , e foarte frumoasa ! Pentru ca din orice intamplare povestita, in oricare capitol din Biblie, se pot scoate povete si sfaturi f. bune ! Pentru ca, cred ca ,in general ,noi il construim oe Dumnezeu cu mintea ,sufletul si imaginatia noastra ,nestiind si neputand fii sigur cum e ,de fapt , si eu la fel ca multa lume, fac acelasi lucru ! Mi-l inchipui bun, drept , justitiar , mai milos decat justitiar si tot ce vedem in acest Univers de la stele ,planete , galaxii pana la rauri ,flori ,oamenii buni , ne arata cate un pic din El ! Cred ca orice creator bun isi doreste ca si creatiile sale sa fie bune , sa fie ca el ! Desi se spune ca Dumnezeu este , afirmatie cu care sunt de acord ,eu cred ca si gandeste tot timpul , ne vrea intr-un fel ,dar creindu-ne cu posibilitate de alegere proprie ,asteapta de la noi , alegerea caii bune ,el aratandu-ne in jur, doar exemple de bine si rau ! Orice om are dreptul sa spuna si sa creada ca binele e raul si raul binele, dar evidente simple ne demonstreaza ca acest punct de vedere duce la distrugerea celuilalt pana la urma si daca toti am aplica acesta paradigma ne-am distruge unii pe altii ! De aceea cred ca avem destule exemple in istorie ,in Biblie sa vedem care cai sunt pentru binele celorlalti si al nostru deopotriva si care nu ! De aceea ,aceasta carte ,Biblia daca e luata nu ca o dictare a lui Dumnezeu pentru oameni ,ci ca o carte din care sa invatam ce e bine si ce e rau ,vom gasi nenumarate exemple ! Cand nu esti habotnic si vezi sarpele ,de ex ,un personaj intr-o poveste ,cu alegere proprie (tinand cont ,ca in viata reala consideram animalele instinctive si reactionand mai mult bazate pe o anumita experienta cu celelalte animale ,deci nu cu alegeri luate in urma unor analize constiente ),atunci si el merita sa fie pedepsit ! A ascultat de Satana (personajul negativ ) a fost pedepsit ! Daca luam povestea ca realitate ne duce la concluzii absurde ,e riscul acestor gen de abordari ! De aceea trag concluzia ,atat timp cat luam aceasta carte ca o carte simbolica ,scrisa de oameni cu o anumita pregatire ( sa tinem cont ca acesti oameni au trait acum mii de ani ,de ci trebuie sa fim toleranti ),vom invata ,daca vrem ,o multime de lucruri utile din ea ! Cand incepem sa o declaram ad literam adevarata incep problemele cu cei foarte sceptici sau foarte rationali ,care nu accepta intamplari care azi nu mai au loc !

    RăspundețiȘtergere
  25. Oare de ce Dumnezeu a avut nevoie de aceasta opreliste, ma intreb, atata timp cat ii crease pe ei dupa chipul si asemanarea Lui?

    pentru ca oamenii sunt "dupa chipul si asemanarea" nu sunt Dumnezei!
    La mintea cocosului.
    Faci un copil, este dupa chipul si asemanarea ta, insa NICIODATA nu va fi copia ta fidela (atat in plan fizic, afectiv, psihic).
    E un trend a despica acum religia, scripturile, in n spite.
    De ce nu manifestati interes fata de prezent?
    Ce se intampla in jurul vostru azi, nu ieri, nu acum zeci de secole.
    Unii au iesit la pensie si balmajesc despre Dumnezeu; altii au terminat studiile, nu au loc de munca si balmajesc tot despre Dumnezeu; toate categoriile sociale au o singura problema: Dumnezeu!
    Nu ei, nu cei de langa ei, ci cineva pe care nu-l cunosc, nici nu sunt convinsi ca exista... insa ei vorbesc!

    RăspundețiȘtergere
  26. Elvis,
    Te-asteptam!:)

    Si trebuie sa recunosc ca esti o bomboana greu de mestecat :))). Pentru ca ai parerile clare si pe deasupra esti si toba de religie crestina.

    Te citez:
    ..."si tot ce vedem in acest Univers de la stele , planete, galaxii pana la rauri, flori, oamenii buni, ne arata cate un pic din El!"
    Eu personal nu m-as hazarda sa spun ca tot timpul face lucruri care incanta ochiul si mintea. Sunt sori care explodeaza, galaxii, lumi intregi care implodeaza, temperaturi de mii de grade, tensiuni si parjoluri enorme. Nu stiu ce sa zic... Daca pui pe seama Satanei distrugerile, haosul, dezordinea cosmica, pare sa aiba puteri egale cu ale Creatorului.

    Ai putea admite ca Dumnezeu si creatia sa sunt totuna? Ca Universul, Dumnezeu ( si Satan ) inseamna acelasi lucru. Si nu vorbesc despre univers ca despre un loc ocupat cu corpuri cosmice si bantuit de energii, ci despre un univers mai mult decat atat. Care gandeste.

    Obsesiv imi vin in minte cuvintele anonimului pamantean, bunul nostru prieten... cine stie pe ce plaja se rasfata acum... "Noi, oamenii, am inventat valori care nu au nicio treaba cu universul in care traim, insa UNIVERSULUI nu-i pasa!"

    RăspundețiȘtergere
  27. Draga Dan ,sper ca pe langa creatiile astea arzande cu milioane de grade langa, sa nu fie nici o fiinta ,poate i-as arde putin la fundulet ,bineinteles precum indienii profesionisti in ale torturii fizice pe cativa politicieni de ai nostri si multi oameni rai care au trait in istorie si in tara noastra !

    Pentru ca eu imi imaginez un Dumnezeu justitiar ,gandind cu mintea mea ca asa ar fi normal ,dar cine stie ce e normal la Dumnezeu , atat sper : Nu pune Doamne oameni buni langa foc, daca nu-i asigurati impotriva lui ! Parca nu merita ! :) Cat despre Satan si alte fiinte ceresti rele ,vad aceeasi perceptie in Biblie ...cea toleranta ! Adica iti mai dam 1000 de ani de meditatie ,bineinteles in foculet ,dar nu te distrugem ,vrem ( sau vreau ca e vorba de Dumnezeu ) sa intelegi ca iti vreau binele ,nu raul tau,cum faci tu cu cine poti, ci sa intelegi ca ce vreau Eu pentru orice creatie a mea e binele !

    E o poveste ,dar mie imi place ! Pana la urma ,comentam povesti ! Cine stie care e realitatea ? Dar daca cu astfel de sentimente si ganduri m-a inzestrat Dumnezeu ,ma gandesc ca nu a facut-o doar ca sa se distreze El in alta parte, fiind rau, de fapt, in esenta,cum il vad destui oameni ,facandu-l raspunzator de tot ce pare rau in Univers si pe Pamant sau prin faptul ca El ca atotputernic ingaduie raul,deci este primul vinovat si toate astea, ca sa-si linisteasca constiinta Lui morala , ca tot stie ce e bine si ce e rau !

    RăspundețiȘtergere
  28. andreiradu :)
    Ma bucur din nou ca ne intalnim!

    Din pacate trebuie sa-ti dau dreptate. Da asta facem, balmajim despre Dumnezeu (un nume conventional pana la urma).

    Nu consider ca e un trend, este pentru mine cel putin, o nevoie manifestata de trei ani incoace si care a fost generata de un eveniment. Am avut multe discutii reale pe tema aceasta, cu pastori, cu credinciosi din diverse religii, cu preoti, cu prieteni, rude si necunoscuti. Tot de-atunci ma uit serios in interiorul fenomenului numit "spiritualitate", primul contact clar cu el fiind o conferinta (si ultima la care mi-am promis ca ma mai duc) despre reconectare a unui tip Erich Pearl. Am fost in Egipt sa vizitez ce viziteaza toata lumea, dar si biserici copte, am fost in India... ma rog, am bezmeticit si bezmeticesc in continuare. Doar de noua luni am inceput sa blogaresc. Si-aici s-a intamplat sa apara prietenii. Cei pe care nu-i cunosteam inainte sa navighez. Care, au sau nu au apetenta pentru astfel de subiecte... pana la urma acesta este doar unul dintre ele.

    Dumnezeu fiind tot timpul prezent... nu cred ca suntem iesiti din problema. Sigur ca noi cu totii suntem ancorati in prezent, pentru ca iata, inca respiram. Depinde foarte tare de ce valoare dam acestui prezent si cu ce il ocupam. Pai din pacate, ca toata lumea, cu trecut si cu viitor.:)))

    RăspundețiȘtergere
  29. Elvis,

    Dumnezeu n-o sa-l distruga pe Satan. Yn si Yang se presupun si se completeaza.
    Dumnezeu are nevoie de Satan, ca parte a Lui, asa si cun Satan nu-si poate face lucrarea fara El.
    Acolo unde Satan darama, construieste Dumnezeu. Procesul creatiei continua pe spirala. "Show must go on!"

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Cinismul nu face bine. Nici chiar mie. Astept revelatia, fie ea si mistica, care sa-mi arate si sa-mi indrepte greseala. Poate in moarte lucrurile se simplifica... Nu stiu. S-ajungem acolo!

    RăspundețiȘtergere
  32. Daca am fost cinic ,imi cer iertare ! N-am intentionat sa fiu cinic ! Cat despre mine ,eu imi aleg credintele care ma ajuta ! Ca sunt sau nu adevarate , ma intereseaza mai putin ! Nu incerc sa conving pe nimeni sa aleaga credintele mele ! Eu cred ca oamenii ar trebui sa-si aleaga credintele care le fac bine ,chiar daca nu sunt adevarate ,atat timp cat nu fac prozelitism pentru ele altora ! Nu ?

    RăspundețiȘtergere
  33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  34. Pentru ca vad ca v-am suparat si comentariul meu vi s-a parut arogant ,poate ,reformulez ! Eu nu cred ca Satana si Dumnezeu se completeaza ! Am niste exemple ,dar pana nu aflu daca v-am suparat , nu mai zic nimic ! Eu fata de prieteni ,cum va consider pe dvs, nu sunt persiflant sau cinic sau arogant ,chiar imi place sa ma smeresc si consider asta ca ceva normal fata de cineva mai in varsta si prieten pe deasupra,asa ca, din nou, scuzele mele, daca comentariul meu a parut spus de pe o pozitie aroganta ! Uneori nu -mi dau seama cum spun ,vad ! Poate sunt un arogant si nu-mi dau seama ! Daca e asa ,am sa-mi revizuiesc felul de a fi !

    RăspundețiȘtergere
  35. Draga Elvis,
    Da' esti minunat asa cum esti. Ce sa schimbi?

    Iarta-ma daca am fost inteles gresit! :)
    Eu sunt cinicul! :)))
    La mine se referea apelativul. Pentru ca uite, imi pier de sub tastatura "Cele Sfinte". Se vede de la o posta!
    Si iar incepi cu DVS.? :)))))
    Eu ma smeresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Te rog sa-ti pui comentariile la loc daca le mai ai. Le simt pierderea.

    RăspundețiȘtergere
  37. M-am linistit !
    Asta e singurul comentariu pe care l-am sters si l-am considerat „ vinovat " de aroganta :

    E un punct de vedere ! Dar mie nu-mi place sa gandesc in termenii acestia despre Dumnezeu ! Sunt mai copil ! Nu cred ca Dumnezeu are nevoie de Satana ,ci ingaduie pana la un anumit nivel totul, pentru a demonstra ceva oricarei creatii !

    Recunosc am o gandire mistica ,influentata de religie ,dar asa prefer sa aleg sa gandesc! Dreptatea poate fi a ta ,dar cum mie imi place sa ma scald in dragoste si dreptate,aleg sa gandesc astfel ! Nu inseamna ca locul din care vad eu lucrurile e si cel corect sau dumnezeiesc ! E doar mai apropiat de dorintele mele ! Adicatelea ,sunt subiectiv ,eu un rational ,in rest !

    As alege ca metafora ca ce spun eu este atmosfera si ce spui tu este ca un spatiu sau reprezentare grafica a ceea ce se intampla in jurul nostru !

    RăspundețiȘtergere
  38. Multumesc, Elvis!

    Esti un prieten minunat!

    Pe cat esti de bataios in discutii, pe atat esti de sensibil si retractil... :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Multumesc pentru aprecieri !

    Daca nu ati vazut videoclipurile pe care le-am postat te invit sa o faci sau sa vezi filmul „ Zeitgeist Addendum " ,continuare la filmul „ Zeitgeist " pe care mi l-ai recomandat chiar tu ,daca nu ma insel !

    RăspundețiȘtergere
  40. Poate asa se vede din exterior,insa existenta in sine,nu are crize.Manifestarile ei da,insa eu nu ma confund cu manifestarea,si acum,cit sa fi trecut?o saptamina?traitul in prezent ma face sa spun ca tot timpul e.....altceva,deci trec prin stari mai inalte sau mai joase,nu prin cuvinte si idei,chiar daca asta este manifestarea unei anumite stari.Nu e justificare,mai degraba concluzie,si tot cea ce decurge din asta.Multumesc pentru impuls si pentru apropiere.

    RăspundețiȘtergere
  41. Daca astfel arata lucrurile la tine inseamna ca intr-un fel ai reusit... esti inauntru.
    Ceea ce ma indeamna sa ma bucur pentru tine.:)

    RăspundețiȘtergere
  42. hello dan!
    eu sincer cred ca MORALA este ceva ce apartine imprejurariilor istorice...morala si adevarul apartin celui mai puternic asa ca este cam complicat sa putem spune ce este moral si ce nu...daca ar fi prea multa morala nu ar mai exista istoria altminteri cine si-ar mai taia gatul ? sau adam si eva au fost primii oameni...primii lor copii cu cine s-au casatorit? samd...dan eu sunt pro morala insa mai cred ca legile morale mai sunt si subiective si de moment istoric...ma rog, blogul tau este bun, insa asa cum mai spunea cineva mai sus ne va apuca craciunul in dezbatere...
    .´.nina russel nyc

    RăspundețiȘtergere
  43. Nina,
    Saru'mana!
    Neasteptata si nesperata vizita!

    Toti avem nevoie de macar o constanta ca sa zidim ceva. Restul.... sunt variabile aleatorii. Am ales o constanta si am tesut pe ea. Morala? Mereu revin la vorba inteleapta a bunului meu prieten anonimul pamantean:
    "Noi, oamenii, am inventat valori care nu au nicio treaba cu universul in care traim, insa UNIVERSULUI nu-i pasa!"

    Si eu sunt pro morala, fara de care copiii si nepotica mea nu vor putea trai, asa cum nici eu nu am putut. Si nici parintii mei.
    Lui Moise i-au lipsit cateva legi. Una ar fi:
    Iubeste-te pe tine insuti, nu te distruge si nu te compromite! iar alta:
    Iubeste planeta ta ca pe tine insuti! Si-or mai fi!....

    RăspundețiȘtergere
  44. Nu inteleg cu poti sa spui :
    Ne vrea sau nu ne vrea Dumnezeu ? Raspuns logic: Nu e clar daca ne vrea sau nu, din moment ce ne lasa sa ne chinuim.

    Te rog sa-mi spui cum te lasa chinuit? Daca te lasa chinuit inseamna ca nu e Dumnezeu, inseamna ca e un tiran care a creeat lumea si ii place sadismul, ii place sa vada cum se chinuie...Dumnezeu iti da libertate deplina, nu te obliga la nimic, in schimb patina te obliga, patima te tine legat si mereu te obliga sa o repeti, te tine sclavul ei. CIteste cartea "Marturii din viata monahala" si vei afla raspunsul la multe intrebari.
    Daca iti place logica iti propun un exercitiu "Este logic faptul ca daca Dumnezeu a facut lumea sa se chinuie nu ii se cuvine cinste, pentru ca unuia care face ceva din placere sadica ii se cuvinte dispret? Atunci d c a dat Dumnezeu sanse de redresare oamenilor? pentru ca e sadic??"

    Si mai am o intrebare la articolul Gluma Proasta "Daca Iisus nu este Fiul lui DUmnezeu, de de multe din relegiile contemporane il vad ca pe o persoana aleasa de Dumnezeu? Islamul in considera profet 'Asta in mintea lui Mahomed care a vrut sa-si construiasca propra religie' si de ce yogananda il considera cel mai mare maestru??"
    Au fost multi profeti mincinosi care s-au dat drept Hristos, d c acestia nu au putut sa aiba acelas impact asupra omenirii pe care l-a avut Iisus Hristos? Logic pentru ca Fiul lui DUmnezeu Fiind si venind sa restaureze lumea cazuta nu putea sa fie altul mai puternica ca El. Toti au vazut in El pe cineva mai presus de un om obisnuit, toti s-au luat dupa crestism. Te rog sa cercetezi bine inainte de a spune ceva, cerceteaza. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  45. Draga Marius,
    Multumesc de vizita,

    Mi-ai ridicat niste semne de intrebare. Regret ca doar azi am descoperit urma trecerii tale pe blog.
    Chiar daca nu mai revii ma simt dator sa-ti raspund.

    1/Cum ne chinuie Dumnezeu. Toata lumea zice ca Dumnezeu este indurator si ne iubeste. Atunci de ce ne lasa prada Raului. Tu daca ai un copil il lasi cu buna stiinta sa cada in pacat? Iti pasa sau nu iti pasa de copilul tau? Pai daca iti pasa incerci sa elimini raul din calea lui. De ce lasa Dumnezeu Raul sa se manifeste in noi, copiii lui daca ne iubeste? Undeva este o fisura de logica.

    2/ Mahomed ca proaspat profet trebuia sa-si faca loc cu noua lui viziune. Mahomed nu are acelasi statut cu Fiul Omului. Iisus a fost mai mult decat profet, cel putin asta ne spune doctrina crestina. Iar miscarea Yoga si budista a luat amploare in Europa pe la mijlocul secolului al XIX-lea cand incepe sa faca prozelitism. Pai cum sa poti ingloba (inghiti) mai bine in propria doctrina decat anuntand ca Isus este maestru inaltat deci de-al lor. Ai vazut vreo miscare de genul acesta timp de 1800 de ani in India? Ai vazut cumva ca biserica ortodoxa sau crestina se lasa inglobata in sistemele lor de gandire si accepta ce sustin orientalii? Eu nu. Nimanui nu-i convine sa se lase inghitit, nici islamistilor, nici budistilor, nici hinduistilor nu le-a placut ideea pierderii oilor proprii in turma cluilalt. Batalia pentru suflete continua.

    RăspundețiȘtergere
  46. Acum am vazut raspunsul tau si iti multumesc. Iti voi raspunde si eu.
    Intrebi "Pai daca iti pasa incerci sa elimini raul din calea lui.De ce lasa Dumnezeu Raul sa se manifeste in noi, copiii lui daca ne iubeste?"
    Nu stiu daca ai auzit de un domn care l-a dat in judecata pe Dumnezeu ca el a ajuns in chisoare si era revoltat spunand "Dumnezeu a zis ca o sa ne apere de rau". Dar El a zis "respecta poruncile mele". Multi se intreaba daca exista Dumnezeu si uite ca acum imi vine in minte un raspuns simplu "Fa ceea ce spune si vei afla daca exista Dumnezeu(acest subiect nu face parte din dezbatarea noastra dar l-am pus pentru o intelegere mai buna a ceea ce vreau sa spun) si asemenea fa ceea ce spune si vei afla izbavirea sufletului din chinuri" Iti recomand cartea -Binecuvantata fii inchisoare- acolo Nicoleta Bruteanu spune ca in inchisoare s-a simtit cel mai aproape de El, cu toate ca a suferit trupeste foarte mult, si-a gasit linistea sufeleasca spunand "incercam sa-i zambesc gadrianului cand imi aducea mancarea si sa-l iert, imi era mila de el".Poti sa vezi si filmul, daca doresti ti-l pot da. Asemenea monahii se lupta foarte mult cu desfanarea si ajung piele si os postind excesiv si nedomind, vorbesc in special de pustnici, Parintele Arsenie Papacioc spunea ca daca ar avea sansa sa aleaga intre a fi inger sau om, tot om ar vrea sa fie pentru ca poate ajunge mult mai sus ca ingerii, Pr. Arsenie Boca spunea "Dumnezeu iubeste pe cel mai mare pacatos mai mult decat iubeste cel mai mare sfant pe Dumnezeu". Uita-te la Iov care a suferit foarte mult trupeste dar si-a gasit izbavirea sufleteasca. De L-a trimis pe Fiul Sau in lume sa moarta pentru noi daca nu ne vrea izbaviti. O noua vorba frumoasa spune "nu isi doreste omul mantuirea cat doreste Dumnezeu mantuirea omului".

    RăspundețiȘtergere
  47. Iti mai pun cateva intrebari. Daca te uiti la tv, sau vezi intr-un ziar, revista, orice, imagine unei femei imbracate sumar, sa nu spun altceva cine te obliga sa te uiti, NIMENI, dai pagina, schimbi programul si totul s-a terminat. Diavolul nu are putere,totul tine de noi. Daca noi nu vrem, nu savarsim pacatul.

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: