PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


vineri, 30 octombrie 2009

DEPENDENTILOR...!!!


Am hotarat sa postez acest fragment de articol deoarece ma suspectez atat pe mine cat si pe voi prietenii si cititorii mei, de dependenta de net. Doresc sa trag un semnal de alarma pentru bloggeri. Daca sa fii blogger este astazi o placere si o onoare, maine s-ar putea sa fie denumirea unui bolnav de net. Pe mine m-a ajutat sa aflu de ce fumez atat de mult si de ce sunt din ce in ce mai obosit. Si nu ma mai mir cand vad cate un blog inchis... Chiar incep sa zambesc complezent.  Trei prieteni au inchis pana acum: Camelia, Cornelia si Anonimulpamantean.Desigur, nu acesta pare sa fie motivul parasirii net-ului. In orice caz noi ii asteptam cu drag sa revina.

Recuperarea din IAD: 

cand internetul dauneaza grav sanatatii






Se numeste Internet Addiction Disorder (IAD) si a facut in ultimii ani obiectul mai multor studii si controverse. Desi deocamdata nu este inclusa in nomenclatorul bolilor psihice, multi considera ca problema dependentei de web (dar si de videogame-uri de soiul World of Warcraft) este una reala. 

 In luna august a acestui an, dezbaterile pe aceasta tema au revenit in centrul atentiei, dupa ce Heavensfield Retreat Center din Fall City, Washington, a anuntat lansarea primului program de dezintoxicare de web din Statele Unite, amplasat, in mod ironic, la doar cateva mile de cartierul general al Microsoft din Redmond, Seattle. In aceeasi perioada, in Romania, un raport prezentat de Comisia Europeana arata ca 64% din romani nu au folosit niciodata internetul.
Si totusi, nu se poate sa nu-i fi observat, pe cei care nu se pot detasa psihologic si comportamental de lumea jocurilor online sau de cea a social networking-ului sunt peste tot. Poate chiar tu esti unul dintre ei. Ridica mana daca te consideri dependent de internet. Hai, ca n-o sa te judece nimeni (de altfel, cine ar putea s-o faca, doar toata lumea e online?!).



Bun venit in IAD! Afla daca esti dependent
In opinia psihiatrului american Jerald Block, dependenta de internet este o dereglare compulsiva atat de raspandita incat ar trebui inclusa fara doar si poate in urmatoarea editie a nomenclatorului bolilor psihice (DSM-V), programat sa apara in 2011.
DSM ("Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder"), publicat din 1952 incoace de Asociatia Americana de Psihiatrie, reprezinta un soi de "biblie" a psihiatriei mondiale, instrumentul de referinta preferat al specialistilor din lumea intreaga. Se stie deja ca noua versiune, la care se lucreaza de ani buni, va cuprinde printre cazurile de dereglare psihica si asa-numitul "shopping dezinhibat", raportul obsesiv cu mancarea si problemele legate de identitatea sexuala. Si de ce nu, si dependenta de internet.

Intr-adevar, exista o psihopatologie in toata puterea cuvantului asociata asa-numitei dependente cauzate de abuzul de internet, ale carei simtome sunt considerate de unii specialisti similare cu cele ale dependentei de substante. Vi s-a intamplat vreodata sa va treziti noaptea si sa simtiti nevoia incontrolabila de a va controla e-mailul? Sa inchideti computerul si sa simtiti un gol teribil pentru ca lumea reala nu ma are nicio consistenta? Sa va identificati cu avatarul atribuit propriului nickname? Acestea sunt semnele evidente ale acestei boli, termenul de "Internet Addiction Disorder - IAD" datorandu-se psihiatrului american Ivan Goldberg, autorul criteriilor de diagnosticare a acestei maladii. Iata care sunt principale simptome ale IAD, conform criteriilor lui Goldberg.
  1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp in retea pentru a obtine satisfactii emotionale;
  2. Reducerea semnificativa a interesului pentru alte activitati care nu au legatura cu internetul;
  3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului, a unei stari de agitatie psihomotorie, anxietate, depresie, ganduri obsesive cu privire la ceea ce se intampla online, clasicele simptome ale abstinentei;
  4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade de timp prelungite fata de intentia initiala;
  5. Imposibilitatea de a intrerupe sau de a tine sub control utilizarea internetului;
  6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online si dedicarea unui timp indelungat activitatilor corelate netului.
  7. A continua utilizarea internetului in pofida unor probleme generate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice, sociale, psihologice sau la locul de munca.
Si inainte sa va ingrijoreze eventualul "exces de emailuri sau de sms-uri", e bine sa stiti ca orice dependenta implica niste mecanisme specifice:
  • toleranta (care constrange la cresterea continua a "dozei" pentru a obtine efectul dorit, cel de la inceput),
  • abstinenta (cu aparitia simptomelor specifice reducerii sau suspendarii unui anumit stimul)
  • si asa-numitul "craving", pofta nepotolita care, nesatisfacuta, cauzeaza suferinta psihica intensa, uneori chiar fizica, insotitta de ganduri fixe, lipsa foamei si a setei, iritabilitate, insomnie, depresie si in cazurile cele mai grave, senzatii de depersonalizare.
Prin urmare, cat de dependenti sunteti de internet?

Sursa: http://www.descopera.ro/tags/dependenta-de-internet

11 comentarii:

  1. :) si eu m-am prins de ceva vreme..am vrut sa desfiintez blogul, dar apoi am zis ca mai bine ma detasez//si mai sunt pe net doar la munca ziua, cand vad ce mai faceti, dar seara aproape deloc..

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu incerc Camelia... dar e asa de bine cu prietenii. Aici e carligul.... din pacate dar si din fericire. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. oh.. bun topic! :)
    si eu sunt 'dependenta' insa numai pana cand imi fac plinul:))

    RăspundețiȘtergere
  4. dependenta..e reala..ma trezesc dimineata..inainte de a face orice altceva ...deschid..netul...sad 1 ora..dupa imi beau cafeaua si restul..m-am surprins noaptea cand am insomnii ca prima tendinta e sa deschid calculatorul...in schimb fumez mai putin...dar si mananc mai putin...iar dependenta chiar e reala...doar ca nu recunosc toti...o seara placuta cu carti sau pur si simplu oameni reali

    RăspundețiȘtergere
  5. Shakuka si Nakudo,
    Bine ati venit!

    V-ati inteles intre voi cand v-ati luat nickname-urile astea care suna a japoneze? Sunt haioase si optimiste?
    Si eu sunt dependent si incerc sa ma abstrag din internet.
    De maine interNIET? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. E inutil si absurd sa dam vina pe un intrument cand, de fapt, buba e la noi in ograda. Ce vreau sa spun: instrainarea dintre noi, lipsa de comuniune reala, timiditatea, comoditatea, incapacitatea de a depasi niste bariere de relationare reala, pe care societatea le-a creionat, iar noi le-am perfectionat pana au ajuns sa se intoarca impotriva noastra...astea-s cauzele. Internetul e doar solutia gresita la ele.
    Am scris si eu o insemnare despre asta. Gasesti acolo o serie de argumente care mie mi se par valabile. (sper sa nu te superi ca am dat si linkul de la insemnarea ta!)

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumesc ca te-ai mobilizat cumva dar mai ales pentru invitatie!
    Da, asa cred si eu ca este, cum ai observat tu.
    PS nu sunt suparacios.

    RăspundețiȘtergere
  8. hmmm...ai perfecta dreptate, si noi ne-am dat seama de mult timp de acest fapt insa am reusit doar sa il folosim din plin si nu sa depindem de el.
    suntem la risc, 1250 de oameni comunica prin acest intermediu...suntem la distante mai mari de 2500 km unii de altii..nu exista solutie aleatotrie.
    totul este sa nu pierzi timpul si sa comunici cu cine te intereseaza...in fapt si viata aiurea este to acelas lucru:fotbalul,berea cu amicii etc...tot dependenta este!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nina,
    Ma bucur de vizita! :)
    Bine ai venit!

    Utilitatea este incontestabila. Problema e ca daca ajungi sa fii una cu laptopul, un fel de ciborg internaut si sa traiesti mental si afectiv prin el... atunci esti irecuperabil.
    La orice fel de adictie vei umbla prin lume cu eticheta "smintit" dupa tine.:)
    Totul cu masura. Corect!

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: