- Nu, nu am reuşit să devin budist după
seminarul lui Chamtrul Rinpoche din Dharamsala, care pregăteste în mod frecvent
indieni şi occidentali, cu învăţătura lui Buddha. Ca să ne dea fiecăruia dintre
noi un nume spiritual în tibetană, chiar dacă unii nu-i urmaseră tot cursul,
printre care din păcate mă număram şi eu bineînţeles, Chamtrul Rinpoche ne-a
zis pe un ton ritos că, deşi venim din religii şi credinţe diferite, chestiunea
aceasta nu are nicio relevanţă, căci budismul nu este o religie (poate în
aparenţă, pentru ca în esenţă este exact invers) el totuşi ne dă tuturor câte
un nume spiritual nou (aşaaaa..., ca un fel de nou botez). Daaar.... Atenţie!...
şi-aici a-nceput să vorbească pe un ton foarte grav şi apăsat, să nu carecumva
să credem că budismul este o joacă, pentru că atunci n-o să se-ntâmple nimic în
evoluţia noastră spirituală, ba din contra, o să ne facă rău!
I-auzi! De ce adică să-mi facă rău? În secunda a doua eram în picioare, iar în secunda a treia afară din sala. Şi spre uimirea mea, în momentele următoare au ieşit mai puţin de jumătate dintre cei prezenţi. Păi nu eram eu prea bine lămurit nici măcar cu credinţa mea ortodoxă, darămite să mă mai arunc într-un ceva pe care nu-l cunoşteam, cu pleiada lui de monştri pictaţi pe pereţii mănăstirilor budiste. Cartea "Marea iniţiaţi ai Indiei şi părintele Paisie" pe care o citisem cu câteva zile înainte de plecarea în India îşi spusese cuvântul. Poate dacă ar fi fost s-o citesc dupa aceasta călătorie, mă semnam astăzi cu un alt nume. N-a fost să fie! Spiritual vorbind, am fost, m-am întors şi sunt şi acum.... varză.
Odată revenit acasă, lucrurile s-au mai aşezat puţin
şi parcp de la sine. Poate Chamtrul Rinpoche a exagerat, poate eu... nu ştiu
acum să spun. Şi chiar dacă India
cu ritualurile şi templele ei budiste m-au fascinat, eu în continuare nu sunt budist sau cel puţin nu practic. In
ceea ce priveşte insa ştiinţa mintii, căci cu aceasta se îndeletnicesc budiştii
tibetani de fapt, eu le dau lor tot mai mare crezare. Şi chiar mă interesează.
Cam acesta a fost răspunsul pe care i l-am dat lui Sorin di Rokko cu ceva timp în urmă, la întrebarea lui firească dacă sunt budist.
Buna dimineata, calatorule!
RăspundețiȘtergereFrumoasa statie, India!
"Gazdoiu" (a se citi Buddha) a fost mai aspru si te-a inoportunat putin, cu gandul sa nu te opresti. La urma urmei, cine stie spre ce destinatie ai cumparat biletele? Pai nu era pacat sa abandonezi restul calatoriei, doar de dragul acestei statii?
Nu stiu unde am citit asta, sau e doar o iluzie de memorie, insa cred ca orice calatorie initiatica incepe in afara noastra, dar sfarseste, invariabil, in interiorul nostru. Acolo e bataia pestelui, dar si spaima cea mare.
Salve Dane.
RăspundețiȘtergereFiecare drum are taina sa. Atunci cand te decizi sa slujesti la Curtea Regelui nu stiu care,trebuie sa-i cunosti bine methenele,altfel risti sa-ti pierzi capul.
Un calugar batran, prts. Vlasie,m-a intrebat odata pe cand aveam 24 de anisori [:)]ce fac? ma insor sau iau calea manastirii ca asa imi fac rau trupului si sufletului. Ma pus putin in cumpana. L-am intrebat daca asi alege calea pustniciei ce ar trebui sa fac. Mi-a zis ca in primul rand sa uit ca am trup,sa-l servesc doar atat cat sa-mi serveasca pentru a se inalta sufletul. Sugubat l-am intrebat si daca nu uit de dorintele trupului? Mi-a raspuns; atunci trupul iti va fi ca o buba de aia care te mananca si puruioaza mereu si nu se mai vindeca.
Teorema e sa nu incepi nici o cale daca nu esti pregatit, daca nu ai inteles ce incepi. E ca si cum cineva iti da ceva ce seamana cu o para frumoasa si fara sa pui cutitul pe ea sa o desparti in doua,o duci repede la gura si iti umpli sufletul de amaraciune.
Sau pui plamadeala pentru cozonaci,lasi sa creasca si cand spargi nucile vezi ca toate sunt goale sau stricate...ca tot se apropie craciunul cu minunatiile de cozonaci romanesti.
::))
Fain subiectul.. Eu te percep ca pe un ortodox adevarat. Credinta ta e adevarata.
Salutare.
RăspundețiȘtergereM-am amuzat copios . Cum ai tulburat matale campul budhhic, atunci cand te-ai retras in secvente din sala si ai lasat cursul ala cu calea lor de mijloc in amar.
Ce te faceai la o sedinta de mantre ? Cred ca dormeai bustean...
Poate ca n-ai cum sa devi buddhist daca nu esti intai un ortodox adevarat(valabil pt ortocsi).
In consecinta, calea ar trebuii sa fie fara primejdi,sau oricum ar fi e adevarul si viata !
Cred ca trebuie sa gasim in fiecare religie ceea ce este pentru sufletul nostru, chiar daca avem una de "baza".
RăspundețiȘtergereBlue Iris,
RăspundețiȘtergereBuna dimineata!
Mi-a placut ideea avansata de tine cu calatoria initiatica.:) Si cred ca asa se-ntampla de obicei. In ceea ce ma priveste, calatoria aceasta are o istorie putin diferita si cred ca aceasta este valabil pentru mai multi romani. Calatoria a-nceput in imaginatie inca din adolescenta, odata cu lecturile din Mircea Eliade, Pierre Loti, Lobsang Rampa, James Hilton, Paul Brunton si care or mai fi fost... Inainte de plecare am mai citit o carte "Stiinta mintii" - un dialog pertinent intre cativa savanti occidentali si Dalai Lama... o minunatie! India mea, India subiectiva, cea traita este insa diferita astazi de acele lecturi. Poate de-abia acum cand amintirile si senzatile sunt inca vii ar trebui reluate aceste lecturi, pentru ca mesajele lor ar putea avea astazi alt parfum si alta conotatie.
Buna Sorine,
RăspundețiȘtergereAdevar grait-ai!
"...sa nu incepi nici o cale daca nu esti pregatit, daca nu ai inteles ce incepi."
Chiar asa se-ntampla. Stau blocat si nu stiu in ce parte s-o iau, ce cale sa apuc. De ce? pentru ca daca o fac trebuie sa am siguranta ca acela este drumul corect. Intrarea in labirint e una. Calea catre adevar, catre iluminare dar si mai grav, calea de intoarcere se ramifica in nenumarate fundaturi. Nu stiu nici acum cum e mai bine: sa raman chibitz sau sa fiu calator in labirint. Caci odata imbratisata o cale socotesc eu, tebuie sa pleci pe ea cu totul, cu sufletul, cu mintea si cu trupul. Nu stiu daca ortodoxismul ma tine in loc pentru ca nu sunt un religios fervent. Poate ca da. Uite mi-ai dat o tema de reflectie. Multumesc.
Iti multumesc
mpeople, :)
RăspundețiȘtergereTotdeauna esti surprinzator in comentarii! :)
Cred ca Rinpoche era obisnuit cu reactii contrare. Cum nimic nu este pe gratis, cred ca a resimtit-o mai mult ca pe o pierdere financiara. Ii plecau platitorii. Daca apreciez ceva la ortodocsi este tocmai inapetenta pentru prozelitism. Restul credintelor si al religiilor se lupta pe suflete si pe teritorii ca la jocul de GO.
Cat despre sedinte, oricare ar fi ele... invariabil ma apuca somnul.:)))
mihaeladr,
RăspundețiȘtergereDa Mihaela, asa este! Daca simtim nevoia. Dar ca sa iei ceva din ce au mai bun, trebuie sa le cunosti esenta. Eclectismul insa te poate si debusola, chiar daca nenumarate sunt caile Domnului...
Pe mine ma intereseaza in mod deosebit SCURTATURA... :)
Dane.
RăspundețiȘtergeremersul prin "Labirint" are niste reguli simple.
1. Nu lua mai mult decat poti duce.
2. Taie frunza la caini atat cat le trebuie,restul e o mare risipa.
3. Stai treaz atat cat sa-ti fie bine,sa ai timp sa dormi sanatos si sa te trezeste mereu mai tanar.
4. Oricine poate emite pareri si creea Dumnezei,tu trebuie sa alegi pe cel si cele care se lipesc de inima Ta.
5. Nu suntem nascuti sa traim in intuneric,in noapte. Nu pierde nici un rasarit si nici un asfintit si intre ele sa cauti calea in labirint.
6. Nu incerca sa fii Om pentru ca esti. Preocupa-te sa ramai cea ce esti si ce ai fost dat sa fii: O veriga in "cadena perpetua" care se cheama viata.
7. Daca te rogi cuiva doar multumeste-I si aduti mereu aminte de vorba evreului.:"fereasca Dumnezeu mai de rau"
8. Cand ai in fata natura iubeste-o ca pe propria Ta fiinta
9. Sa nu faci prozelitism si nici ezoterism din nici un Dumnezeu,pentru ca Dumnezeul tau nu e nici de dat nici de luat,e ca si cum ai face comert cu fiinta Ta.
10. Iubeste dincolo de tine tot ce e viata, si uraste tot ce se naste pentru a distruge ce iubesti.
Atunci cand vom pasi cu aste reguli in Labirintul Tau, lui Dumnezeu nu-i va trebui nici un nume si nu vom avea nevoie de religii pentru a fi oameni,pentru ca in speta toate dogmele religioase tind sa ne aduca aminte cine suntem si cum trebuie sa fim.
Sorine:)
RăspundețiȘtergerePai inseamna ca sunt in Labirint. :)
No, ca acum am si mai mult la ce medita... :)
... o fi bun si prozelitismul asta la ceva, o fi avand functie aerobica, tine omul in miscare, circula sangele! Omul experimenteaza, se imbogateste si apoi face alegeri mai chibzuite. Mai rau e cu sedentarismul, dar si el o fi bun la ceva,te invata sa fi rabdator, devotat si cate si mai cate !
RăspundețiȘtergereDalai Lama a spus intr-un interviu ca, o religie competenta e aia care produce o inima buna (ceva de genul)... Din pacate, religiile sunt necesare pt fitness, agricultura(aha), orientare in spatiu, cai verzi pe pereti. Sau, pe de-o parte nu sunt bune de nimic, tin oamenii in dobitocie si mizerie. Dar ce sa-i faci, cand omul mai are atatea treburi de facut si mai e si incalzirea asta globala, nimieni nu face nimic, e haos/ babele isi face cruce.
Interesant "decalog", mr.Di Rokko! Transant.
RăspundețiȘtergere:)
Eu am impresia ca "Fitness-ul evolutiv" presupune, pana la urma, o trecere, un traseu care incepe intr-un anumit moment de constienta si poate continua, in functie de setea de cunoastere si de natura caracteristicilor individuale, pe o infinitate de directii. Din simpla mea observatie,acest "punct zero" e determinat - in 99.99 % din cazuri - de o experienta cu implicatii religioase (evenimentul il detemina pe individ sa iubeasca/cunoasca/urasca/nege/abandoneze Divinitatea. E ca o infruntare cu Creatorul).
Varietatea, multitudinea conceptiilor religioase este, dupa parerea mea, mai mult o chestie de aparenta, nu de profunzime.
Le-as zice, daca nu va deranjeaza prea rau, "clone" - idei adaptate la nivel de forma, astfel ca sa se "muleze" mai bine pe un anumit set de caracteristici umane, tip de populatie, perioade de timp, aspecte evolutive etc.
Daca individul alege sa ramana cantonat intr-o religie, daca el stagneaza, asta e o problema de liber arbitru si noi n-avem altceva de facut decat sa ne abtinem de la comentarii.
Si da, :)), religiile au pastrat si transmis o serie de informatii utile, a caror perenitate ar fi fost greu de obtinut in alte conditii.
RăspundețiȘtergerem people.
RăspundețiȘtergereputini sunt cei are pot fi oameni fara nici o religie si multi sunt cei care nu sunt oameni si apartin unei religii.
In speta oricine isi poate fabrica propria religie si propria viziune asupra lui Dumnezeu.
Budha nu este decat un deget aratator care iti arata drumul. Tu esti cel care il parcurge. Esenta existentei sta in inimile noastre si nu in a lui Buda sau a oricarui Dumnezeu. Suntem piesele unui mecanism intr-o continua miscare si pentru a se misca trebuie respectate niste reguli. E bine sa definim aceste reguli si a le respecta si nu a ne atrofia muschi doar cugetand la ele.
Orice invatatura trebuie pusa in practica pentru a putea fi desavarsita. Pe hartie eu descopar formula pastilei care vindeca orice boala,dar asta e egala cu zero daca nu o si pun in aplicare.
Religiile nu te restrictioneaza de la nimic,eu zic ca te atentioneaza. A trecut vremea inchizitiei si a canibalismului cand oamenii taiau capete pentru un fel de a spune Dumnezeu. E vremea superoamenilor care cred in ei si in puterea lor de a fi oameni,piese intr-un mecanism atat de bine ticluit.
Nici o relegie nu-i buna daca lasi omul din tine la intrare. Nici o biserica nu-i mai bine cladita decat cea din inima Ta. Nici un preot nu-ti poate arata calea daca tu nu o vezi.
Incalzirea globala? Pai daca toti respectam ce zice cuvantul lui Dumnezeu sau maestrii Budismului (in cazul tau9 nu ne mai faceam probleme, dar am inceput sa ne dezbracam de ce aveam nevoie si sa ne reimbracam cu ce nu ne trebuie.
Asta e. Nici un Dumnezeu nu e bun daca oamenii care-i slujesc nu sunt buni.
Sorin, de dragul discutiei, ce parere ai avea tu despre acei oamneni, care pot fi Oameni fara religii si totusi, ei sunt cei care se fac responsabili cu religiile ?! Probabil ca nu toti isi pot fabrica propria religie si asta sa fie marea tragedie defapt...Fiecare este unic si mi-e foarte usor sa ma indoiesc de existenta celuilalt si de religia lui pt ca a fi religios inseamna sa recunosc ca sunt,impreuna cu ceilalti, intr-un mare c***t. Dar cum o sa stiu eu daca cel din fatza mea e chiar uman si ca imi vrea binele ? Prin reguli ? Ale cui ? Eu pot sa fiu deacord cu tine, nici o problema, doar se apropie alegerile.
RăspundețiȘtergerePentru religia pe care mi-o fabric pt mine, singura regula e bunul simt si respectul fata de semni si religiile lor.
Liege.BlueIris
Din simpla mea observatie,acest "punct zero" e determinat - in 100% din cazuri de experienta nasteri si a ceeea ce este viata in principal sau ca eveniment. Dar am inteles punctul tau de vedere si am vrut doar sa mai adaug si eu ceva.
@Dan:
RăspundețiȘtergere"Stiinta mintii" - un dialog pertinent intre cativa savanti occidentali si Dalai Lama... o minunatie!"
Ce chestie, eu am citit "Emotiile negative", o carte care cuprinde tot un dialog intre partenerii amintiti de tine.
Lecturile, Dane, (dupa parerea mea,dar e posibil sa ma insel) sunt informatii din exterior care determina in imaginar anumite scenarii cu caracter motivational. Dar tot din exterior se aprinde fitilul.Numai cei "nascuti altfel" ("avatarele", cum se mai numesc) incep "calatoria" pornind din ei insisi si inchid cercul tot acolo, desi e posibil ca la ei sa fie mai degraba un fel de "scotoceala" prin bagajul informational personal.
m people.
RăspundețiȘtergereOrice proba e gratis. Nu poti spune despre oineva nu e un bun (buna)amant(a) daca nu probezi. Nu poti zice ca supa e fiebinte daca nu te arzi,iar daca te arzi normal ar fi sa nu te mai arzi si a doua oara. Nu poti spune ca e pacat daca nu ai pacatuit. Modelul de urmat il avem in jurul nostru,nu ne ramane dacat sa discernem ce ne e folositor si ce nu. Daca am trai intr-o lume lupeasca normal e sa fim Lupi. Vezi tu omenia din noi a crescut cu mari sacrificii. Gandeste-te cati au murit fara sa simta ce inseamna constiinta si probabil ca sunt inca multi care mor fara sa constientizeze ca sunt oamenii. Paradoxal omul e cel mai neajutorat animal din pct de vedere fizic dintre mamifere,dar tot atat de paradoxal e si cel mai feroce. Daca nu am fi fost imblanziti de oarece dogme de bun simt probabil acum as fi fost la vanatoare de capete umane. E si reversul medaliei; din atata constiinta uni au devenit constiinciosi in a ne dirija ca veritbaili sclavi pentru a le satisface viciile si vrerile. Traim in era cea mai proasta a omenirii,nu mai avem nimic demn in noi. Inplacabili ne trezim dimineata doar pentrua aduna cat mai mult. Parca am fi la concurs;DaCA vecinul si-a luat Ferrari eu trebuie sa-mi iau Lamborghini. Daca vecinul taie 4 brazi eu trebuie sa tai 10. E o concurenta impusa care te subjuga si te face sa-ti dedici viata banului,cel mai intunecat Dumnezeu...cel care aduce doar distrugere. Cu siguranta progresul ar fi trebuit sa aiba alta cale,sa zicem mai ecologica sau mai umana pana la urma.
M eu nu respect nici o religie respect omul care stie sa fie om inainte de a fi religios. adjectivele omeniei sunt inconfundabile. Om bun, om iubitor de oamenii si de viata. Asta ar trebui sa fie ortodoxia tuturor religiilor. Ce implica bunatatea si iubirea probabil stii.
Sper sa nu se supere Dan ca am forumizat Tema Sa.
Sorin, depinde de tine.
RăspundețiȘtergereCred ca iti inteleg punctul de vedere si e foarte dureros pt mine cat si pt vecini realitatea pe care ai punctato. Poate crezi ca nu ne doare destul, dar ne doare destul.
Nu te lasa impresionat de cuvinte, e doar teatru, cand poti, bucurate de viata,cand nu poti nu te baga in bucuria altuia.Asta mi se pare mie inuman, a invinovati pe altcineva. Asta este motivul pt care scapa doar cine isi plateste pacatele. In fond, toata lectia e pentru convietuire. Dar daca nu reusim sa ne intelegem nici in al 11-lea ceas...
Dan, ce parere ai despre Criss Angel si tehnologia de levitat moderna ?
RăspundețiȘtergerecred ca am descoperit trucul cu mersul pe apa in piscina...:))
o sa il dezvalui aici.. posibil ca atunci cand pune piciorul pe apa,sa calce defapt pe o sticla solida. Sticla nu e sesizabila in apa de catre ochiul liber. Sa fie un geam solid acolo ?
M.People. Inca nu am resuit sa sap pamantul si sa-l doara. Singurul lucru care il fac si-l doare e o masina de mic litraj pe care o conduc si care scoate fum, dar bine ca nu e un bolid. In rest imi place sa vorbesc despre ceea ce zic ca fac cu bun simt cum am specificat mai sus. Nu arunc vorbe din varful penelului ci din trairi.
RăspundețiȘtergereAm chiar curajul sa plang cand rup din greseala o floare.
Scuze ptr. greselile gramaticale. acum am vazut ca au fost multe.
Mda, aceasta disputa ce are evidente substraturi personale.
RăspundețiȘtergerePentru mine, inumana si aberanta e intoleranta si incalcarea liberului arbitru. Cel mai grav e sa ai capacitatea constienta de a-i manipula pe ceilalti si sa o faci in favoarea ta, urmarindu-ti propriile interese si determinand suferinta lor fizica, psihica, morala, materiala etc.
Genul asta de abordare ne transforma in fiare si ne duce la extinctie, indiferent de specie sau rasa, pentru ca determina reactii de autoaparare dincolo de normalitate, instiga orgolii si creste nevoia de revansa, sau genereaza razboaie interminabile care se autointretin. Raul se amplifica si nu se mai sfarseste, iar razboaiele astea au numai invinsi!
Cata vreme convingerea mea religioasa ramane a mea si nu o impun nimanui, nu intreprind nimic ca sa conving pe altul sa si-o insuseasca, de ce tre'i sa-l distrug pe celalalt? Cine imi da mie dreptul sa intervin in existenta lui, exceptand doua situatii: situatia cand mi-o cere explicit,constient fiind de metode, rezultate si consecintele in timp ale interventiei, sau cand este un pericol indubitabil si de nestopat, atat pentru el, cat si pentru ceilalti (cazurile cand incalca constient si repetat legile care respecta viata).
Altfel, e problema fiecaruia si NIMENI nu are dreptul sa interfereze agresiv cu ceilalti.
Buna seara dragi prieteni,
RăspundețiȘtergereDa, da... am zis bine! Nu e un eufemism. Nu gandesc niciodata asa: "fir-ati ai dracului de banditi, iar mi-ati napadit blogul!" :))))
Cum sa ma supar! :) Ba din contra, ma bucur nespus si incerc sa fiu o gazda cat mai primitoare.. habar n-am daca-mi iese... ma strofoc si eu!:)
Cat despre religii... Am separat intotdeauna credinta-desi unele voci spun ca nu se poate, de religie si pe amandoua de biserica, privita ca pe o institutie. Credinta te impinge oriunde, in a fi ateu, materialist, evolutionist, pentru ca atunci cand il excluzi pe Dumnezeu din ecuatie, in ceva, altceva tot crezi, fie si in nihilism(cand zici "eu nu cred in nimic" deja ti-ai exprimat o credinta), in a fi teist, creationist sau orice combinatie intre toate acestea. Atata timp cat esti teist, dupa cum te simti confortat, poti alege:
1/
sa locuiesti intr-o religie cu tot corolarul ei de legende cosmogonice, legate de geneza, ritualuri, carti sfinte, etc... ,
2/
sa ciugulesti cate ceva convenabil din fiecare religie, sau
3/
sa-ti construiesti (sau nu) una proprie.
Toate sunt echivalente ca valoare dupa parerea mea daca, si numai daca, te poarta in acelasi loc. Problema cea mai grava este atunci cand fara sa vrei, poti fi in eroare in oricare dintre ele. Nu probam ce credem decat prin moarte. Si ceea ce este si mai grav pentru unii dintre noi, poate nici macar atunci. Neavand nici un reper palpabil inafara celui personal, intim, a "simtirii" lui Dumnezeu, zburam prin ceata si/sau ne adunam in cete religioase pentru a ramane incredintati - cu gandul la Dumnezeu sau aiurea.
Budistii afirma ca Dumnezeu nu locuieste in teoria lor. Ei Il inlocuiesc cu Mintea Universala. Daca indraznim putin, cred ca tot pe-acolo ajungem daca hotaram, subiectiv vorbind, ca Mintea aceasta este chiar El. Nu omit Iubirea din ecuatia aceasta ci o presupun corelata Mintii. Nu stiu daca nu cumva spun prostii, avansez doar o ipoteza fara mare acoperire (cateva lecturi frugale si o plimbare superficiala prin nordul Indiei nu sunt suficiente) dar, daca voi aprofunda mai mult budismul, descojindu-l de aparenta religioasa, m-as putea convinge si singur daca aberez sau nu.
Blue Iris,
Nu stiu unde sa plasez avatarurile in explicatia mea, dar presupun ca ei se afla undeva pe la punctul 3/ la "sau nu". Tu poti sa ma lamuresti mai bine. :)
O seara frumoasa va doresc tuturor si va astept oricand cu bucurie.
Parol! :)
PS: Banditilor! :))))))))))))))))))))
Ah, ca mi-adusei aminte: in mod intentionat am scris Buda si nu Buddha. El e mare, intelegator, iubitor si sper ca ma va ierta pentru calambur! :)))))
RăspundețiȘtergereImi cer scuze ca am reactionat asa vehement, dar pur si simplu mi-e greu sa inteleg tendintele de a-ti apara convingerile pe alte cai decat argumentand in favoarea ideilor pe care le ai. Adica, in loc sa spui "principiul asta este util pentru ca... si de aceea eu cred in el", noi avem tendinta sa spunem: "principiul in care crezi tu e gresit pentru ca... si te sfatuiesc sa nu mai crezi in el".
RăspundețiȘtergereAm obosit.
Iertati-ma.
BlueIris,
RăspundețiȘtergereSper ca nu te-ai suparat pe mine sau pe glumele mele desucheate. Intentia mea era sa va binedispun. Iarta-ma te rog daca fara sa vreau ti-am adus vreo atingere. Considera ca am retractat.
D-le Ioanitescu, ma bucura ca am intalnit oameni cu buna dispozitie,cum sunteti dv sau altii gen Anonimul pamantean si... chiar si jolly :)) desi el ramane o oaie bleumarin - asa cum s-a autointitulat, bleumarin am adaugat eu /ha ha ha
RăspundețiȘtergereSorin,
desigur...imi pare bine de discutie.
Neah, Dane, pe mine ma doare si atat. Supararea in sensul clasic, imi e straina. Mahnirea, da, pe ea o mai simt. Iar singura forma de agresivitate a mea e ironia.
RăspundețiȘtergereSunt o femeie simpla, in esenta... Dar cred ca, habar-n-am cum, sunt pe cale de disparitie. Asta e!
Sorin, iti recomand un film pt sfarsit de weekend, sau pt cand ai chef...
RăspundețiȘtergereFilmul se numeste The Steam Experiment. Tocmai ce l-am vazut si cred ca puncteaza interesant anumite chesti sociale.
O sa crezi ca are legatura cu banalul 2012, dar eu nu cred ca-i vb despre asta neaparat.
Buna dimineata boieri dumneavoastra, :)
RăspundețiȘtergereLumina naturala si in special cea alba, intens alba, face bine mintii..:)
Si pentru ca nimeni nu este suparat, mergem mai departe. Show must go on!
mpeople,
domnule mpeople,:)(sper sa renunti de bunavoie la chestia cu "domnule":))
Ma intrebai de levitatie. Criss Angel... Exact asta cred si eu ca merge pe sticla sau plexiglas. Nu calca PE apa, ci PRIN apa.
Fenomenul levitatiei insa exista. Am cunoscut o femeie, fosta colega de serviciu, fervent religioasa, care in timpul rugaciunii s-a ridicat de la podea in fata intregii comunitati de baptisti care se afla atunci in biserica. Mi-a povestit ea si mi-a confirmat o coreligionara de a ei. Cat despre fachirii sau "yoghinii" are stau ridicati si sprijiniti de un par, acestia apeleaza la un truc. Au o platforma atasata acelui par pe care sed, exceptie facand evident cei care leviteaza in mod natural...
Mie mi se intampla frecvent in somn...:) Dar in astral nu se pune... toti o facem. :)
renunt silit de bunavoie...
RăspundețiȘtergeresa revenim la levitatzia cu halvitza.
Incerc sa-mi inchipui fetzele baptistilor, cand li sa confirmat credinta adevarata, datorita unei podele si a unei doamne cu batic ce sfida gravitatia in fatza credinciosilor gura-casca. Oricum, aia da marturie.
Popa de la mine din Oras... cu kilogramele lui, hmm, nu face si el un efort s-o puna de-o marturie mai consistenta. Sa vezi atunci credincioseala.
Dupa ce am vazut prestatiile lui criss angel asta, mi-am lamurit cateva din curiozitatile legate de relatarile lui castaneda, asupra zborurilor comise de don Genaro( daca ai citit ). Ma intrebam daca scria baliverne, dar imi dau seama ca putea fi, foarte bine, martor la un numar de senzatie, dupa cum executa magicianul asta.
Buna dimineata. Vad ca sunt pe aici cateva idei la care as putea argumenta, de dragul acestui savuros si interesant schimb de pareri.
RăspundețiȘtergere@mpeople: "Din simpla mea observatie,acest "punct zero" e determinat - in 100% din cazuri de experienta nasteri si a ceeea ce este viata in principal sau ca eveniment."
Sunt oarecum de acord cu tine legat de experienta nasterii. Spun "oarecum" pentru ca, daca dpdv temporal ai dreptate, nasterea fiind un fel de "reset" al individului. Dar ca influenta destinologica (imi displace termenul, dar n-am nimerit la ora asta unul mai potrivit!), as putea afirma ca si moartea dinaintea nasterii, poate fi un moment zero, nu? Insa, in discursul meu, ma refeream (si imi dau seama ca ai inteles foarte bine ce voiam sa punctez) la momentul zero al fenomenului trezirii constiente. E clipa aceea cand incepi sa nu te mai identifici cu "popescu" din buletin si sa te intrebi: "cine poarta hainele lu' popescu?!"(metaforic vorbind, desigur!)
@Dan: "Neavand nici un reper palpabil inafara celui personal, intim, a "simtirii" lui Dumnezeu, zburam prin ceata si/sau ne adunam in cete religioase pentru a ramane incredintati - cu gandul la Dumnezeu sau aiurea."
Dane, pe tema asta as putea abera fara pauza vreo saptamana (cred). :))))))))
Din ce am citit si experimentat eu, "simtirea" Lui Dumnezeu este o comuniune revelatorie. Iar, istoric vorbind, revelatia e recunoscuta drept una dintre cele mai (daca nu chiar cea mai) importante mijloace de cunoastere. Si cunoasterea stiintifica, are tot o baza revelatorie, nu crezi?
Avatarul este, din ce am citit, o reincarnare a Divinitatii. Iisus este avatar al lui Dumnezeu. Presupun ca avatarele sunt si ele pe caprarii, functie de situatia care necesita acea incarnare.Ca sa fiu eu putin stiintifico-fantastica, as spune ca un astfel de avatar este proiectia Constiintei Divine. Asa cum noi suntem proiectiile constiintelor noastre "semi-divine" sau in curs de sfintire.
Dragi comentatori care ati mai ramas pe metereze,
RăspundețiȘtergerempeople,
Oricum levitam!:)))-urmeaza o gluma proasta!
Ce dovada mai buna ca levitam cu totii decat ca ne-nvartim cu planeta, cu sistemul solar si cu galaxia, ba inca si cu universul in eter si unde mai pui ca nu miscam nici macar un deget pentru asta!:)
Pablo Castaneda...am citit vreo trei din cinci... mie intamplarile mi s-au parut de crezut, poate si datorita talentului literar al americanului.
BlueIris,
Mi-am bagat ieri nasul in scrierile lui Edouard Schure. Dupa ce il voi fi citit, am sa incerc sa-ti raspund, cat mai la obiect. Chestiunea revelatiei am mai atacat-o pe blogurile acestea, unde a fost rasucita pe toate partile de catre comentatori si nu te contrazic. Ai dreptate. Cel putin din ceea ce am experimentat eu.
Dragi prieteni reapar luni caci acasa nu mai am internet.
Liege.BlueIris,
RăspundețiȘtergere...acuma imi dau sema ca nu am inteles foarte bine ce voiai sa punctezi.
Nu stiu daca te referi la un efect care declanseaza fitnessul asta evolutiv(asa cum l-ai numit acolo/), efect la care i-ai zis 'momentul zero' sau la fitnessul evolutiv in sine !
Asa cum vad eu lucrurile e vorba numai despre ''fitness evolutiv'' si el se declanseaza din momentul in care te priveste lucrul asta, fie el si de dinainte de nastere.
Daca te referi la situatia in care devi constient de aspectul asta, atunci trebuie clarificata valoarea conceptului potrivit evolutiei. Adica,aceasta autosesizare, are valoare de evolutie si se califica drept rezultat sau doar faciliteaza procesul in sine.
...pai, asta este un mediu care iti permite sa studiezi situatiile ce te privesc ca fiinta.
La capataiul mediului acesta sta experienta.
In concluzie esti o fiintza care te priveste.
Clipa aceea, cand nu te mai identifici cu popescu, e determinata de alegerile pe care le faci potrivit experientei in cauza.
Dan,
desigur... precum in cer asa si pe pamant
Buna dimineata si o saptamana frumoasa tuturor.
RăspundețiȘtergereDa, mpeople, ai dreptate in privinta necesitatii unor delimitari conceptuale.
Alminteri, e corect ce spui, fiecare zi a existentei noastre este o etapa a procesului evolutiv. La fel cum se poate spune ca noi suntem produsul experientelor noastre.
Momentul zero este dpmdv clipa cand incepem sa ne manifestam liberul arbitru, adica alegem prin proprie vointa - constienti fiind de pulsiunile din inconstient, dar si de existenta unui sine superior.
Buna sa va fie inima,
RăspundețiȘtergerempeople,
Precum pe Pamant asa si in Cer. Cred ca anticii au copiat modelul dupa ceea ce au vazut ca se intampla pe-aici pe Pamant.
In Cer nu exista democratie... La greci, in politeismul si mitologia lor lor era un fel de...sanchi, cu Uranus in fruntea leusteanului, un fel de Base dar mai potent... :) Democratia a venit de s-a-ntamplat mai tarziu, cand jocurile cu Cerul erau deja facute.
Dan,
RăspundețiȘtergere...doar, precum cerul !
pamantul e deja in cer, daca il privesti de pe luna :)
Cred ca Mantuitorul nostru trebuie sa revina candva si sa reactualizeze intelesurile astea cu un limbaj mai contemporan. Isus parca sa zgarcit la vorbe, din motive tainice desigur. Asa relateaza biblia atunci cand le zice apostolilor ca norodului ii vorbeste in pilde dar lor le zice deslusit ‘vezi doamne. Caci asa se fac afacerile intre cer si pamant, dar mai ales PRECUM in cer asa si pe pamant !
Cred ca o sa-mi fac o mantrae din sunetul lui PRECUM.
Si ne iarta noua greselile noastre Precum in cer asa si pe pamant.
CA_CUM e'n cer !?
RăspundețiȘtergereMa bate Dumnezeu sau stie de gluma!?
Prefer sa cred ca stie! :)