PERSOANE INTERESATE

O FI BINE, O FI RAU !?


vineri, 7 august 2009

GLUMA TRISTA


Isus dintr-un om candva real, a devenit in timp o legenda, o conventie, mai mult sau mai putin sacra. Obiect de credinta, obiectiv de atins, model de urmat, imagine comercializabila si lucrativa, atitudine inghetata in piatra sau pe panza, motiv de cotropire, jaf si genocid, figura sacra, Isus a venit manusa pe nevoia fireasca a omului de a-l vedea pe Dumnezeu, de a converti abstractul in concret, de a-i da posibilitate mintii sa se agate de ceva. Simbolurile, cuvintele, diferitele reprezentari conventionale ale lui Dumnezeu s-au putut materializa de atunci incoace in concret. Dar si acest concret este pana la urma iluzoriu, caci Isus, odata incaput pe mana pictorilor, zugravilor, sculptorilor, povestitorilor de legende biblice, regizorilor a redevenit o conventie. El apare in icoane, sculpturi, filme, in fel si chip pentru ca odata cu moartea Sa, nimeni n-a mai stiut sa spuna de era inalt sau pitic, gras sau slab, blond, brun sau saten, tuciuriu sau slab. Din istorisirile apostolilor nu se mai pastreaza nicio descriere a fapturii Lui, ci numai a faptelor si spuselor Lui.

Asa ca din lipsa de informatii s-a facut apel la imaginatie si mai precis la harul divin si s-a convenit prin diverse sinoade ca plasmuirea Lui va trebui sa-L arate ca pe un barbat gracil, saten, cu tenul alb, eventual ochi albastri, fata blanda si armonioasa, fara trasturi semite sau semne particulare, nas drept... etc, etc. Cine mai are cum sa stie in ziua de azi aparenta Omului!? Esenta a fost si este totdeauna mai importanta in orice circumstanta dar in cazul de fata s-a insistat si pe aparenta Lui de Dumnezeu. El ar fi putut fi un evreu roscat, pistruiat, cu nasul coroiat, cu cel putin una dintre urechi pleostita, buze subtiri, pipernicit si cu burta. Eventual cracanat. Cine sa aiba nevoie de reprezentarea unui astfel de Dumnezeu? Dumnezeu trebuie sa fie, cel putin ca reprezentare, perfect, nu? Si atunci, pe vremurile acelea, ca de altfel si acum in zilele noastre, a trebuit sa se umble "putin" la imagine. Cum sa crezi ca ai putea vinde o marfa, fie ea si religioasa, daca din punct de vedere marketing nu este bine ambalata!?

Alaturi de Isus, toti suntem creatia lui Dumnezeu si il avem pe El in noi. Din acest punct de vedere diferenta dintre noi si Isus este ca prin spusele si atitudinea Sa, la El chiar s-a si vazut. Sau macar, luandu-se dupa aparente, apostolii asa L-au perceput. Ei ne-au transmis aceasta.

Am certitudinea mea interioara, bazata desigur doar pe intuitie, ca lui Isus i-ar fi placut umorul, ca semn al inteligentei. Dar in acelasi timp ma si intreb daca nu cumva umorul este un atribut doar al inteligentei umane si nu si al celei divine. Nu stiu sa-mi raspund, ci doar presupun, convin, asa cum procedez si atunci cand vad o reprezentare a lui Dumnezeu prin conventia formala numita Isus, ca intr-adevar umorul ar trebui sa fie apanajul Inteligentei Universale. Ba inca am un exemplu foarte concludent in acest sens: este vorba chiar de noi, noi oamenii, care nu suntem altceva decat o gluma trista a divinitatii.

14 comentarii:

  1. Dan, super sa crezi ca Divinitatea face glume..si inca din alea triste..
    Eu iti doresc o zi care sa fie cum doresti tu:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca ceea ce e mai bun in fiinta umana si apreciem la altii ,Dumnezeu are la o scara mult mai mare ! Deci Dumnezeu are umor ,are imaginatie ! De cand sunt martor la nasterea puilor de pisoi in casa mea ,nu e zi in care sa nu ma minunez de imaginatia artistica a Creatorului ,cand ies puii si cresc mai marisori ! La fel si in lumea florilor si in natura ! Noi il reducem tot timpul pe Dumnezeu si multi dintre semenii nostrii sunt glume triste ale creatiei prin alegerile lor !

    RăspundețiȘtergere
  3. Camelia,
    Bine ai venit!:)

    Uite de ce am pus problema in felul acesta!
    Daca suntem creatia perfecta a lui Dumnezeu, de ce mai avem nevoie de atata lupta si zbatere si reincarnari succesive pentru a ne ilumina? Ori ne facea dintr-u-nceput cum trebuie, ori s-a distrat pur si simplu pe socoteala noastra facandu-ne viata/vietile tragicomice. Parerea mea sincera este ca in ceea ce ne priveste, procesul creatiei sale nu este terminat.

    In sens biblic, proiectul "Omul" nu s-a terminat in ziua a sasea cu facerea Evei si poate ca i-ar mai fi trebuit inca o zi sa lucreze la proiect dar a preferat sa se odihneasca si sa se amuze cu noile lui jucarii imperfecte: Adam si Eva. I-a lasat sa se desavarseasca singuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Florin, :)

    Cand Dumnezeu a facut-o pe Eva nu i-a lasat lui Adam nici o sansa sa aleaga alta femeie.
    In omul primordial, mergand pe urmele genezei ca mit, existau in germene, ca potentialitate, toate variantele rasiale umane, asa incat astazi, Adamul din fiecare are o paleta foarte diversa de variante de Eve, care mai colorate, care mai albe, care mai tinere... :)

    Asa si cu pisoii pe care ii admiri. Nu mai putem sti care era matricea, prototipul zero de pisica facuta de Dumnezeu, cel mult putem vedea cum arata variantele ei astazi. Sa admitem ca Dumnezeu a facut cateva tipuri de feline, inclusiv pisica. Pisicile de azi, cel putin cele de rasa sunt rezultatul selectiei artificiale facute de om. Cum o fi aratat pisica primordiala, nu stiu... poate cum e aia tomberoneza. :)
    Mergand pe raspunsul la reprosul malitios al Cameliei, iata inca o dovada ca creatia lui Dumnezeu este inca in transformare si nu a fost definitiva. Asta ca sa iesim fara remuscari din dogma si din tiparele mitului biblic al facerii... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum pt Adam ,conform ,povestii , a fost o surpriza placuta aparitia Evei langa el,poate o mica durere in dreptul coastei : )) sau Dumnezeu ca mester chirurg nu i-a lasat nicio durere dupa operatie :)) ! Cat despre variatiile genetice ale pisoilor mei ,tot Creatorul e raspunzator ,doar el a creat mecanismul genei si mutatiile si tot ,nu ? Ca ii spunem Dumnezeu sau Creator pt mine nu conteaza f mult ! Oricum nu cred in povestile creatiei din Biblie( Geneza ) ,dar ca povesti sunt interesante si pot face variatii poetice plecand de la ele ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Florin,
    Da,da,da! :) In ultima instanta el este Autorul.
    Si a propos de greselile biblice... Uite!
    Nu stim ce culoare a avut Adam sau Eva lui dar ei purtau in sine tot potentialul genetic de diversificare a raselor aparute ulterior. Ei erau si albi si negri si chinezi si evrei si indieni si tigani si unguri si romani... :) Potentiali evident.Dumnezeu a pus totul inauntru, chiar si eventualitatea unor gene aparute dupa aceea.
    Daaar... le-a interzis sa foloseasca acest potential, oprindu-l de la cunoastere. Nu stiu daca le-a interzis imperecherea pe vremea cand se aflau in rai. Daca a facut-o se gandea probabil ca va veni un moment cand raiul ar fi devenit neincapator pentru omenire.
    Povesti....

    RăspundețiȘtergere
  7. Bineinteles ca daca luam azi 2 negrisori simpatici si ii lasam sa faca copii ,pun pariu pe orice ca nici in 20 de miliarde de ani nu se vor naste 4 rase distincte ,dar ce nu crede crestinul sau mahomedanul sa nu piarda credintele profetului sau mantuitorului lor ? Nu e ciudat ca prin aceasta poveste a lasarii unui copac din care sa nu manance ,pt a-Si testa proaspetele creatii se neaga tocmai omniscienta si precognitia Creatorului ? Pentru ca daca el stia ca undeva in viitor ,proaspetele creatii ii vor incalca interdictia ,ce rost mai avea sa le puna pomul ? Pentru ei ,pentru Adam si Eva ? Sa inteleaga niste legi si reguli in imparatia Lui ? Suna a poveste omeneasca ! Asta facem noi ! Punem reguli cand suntem sefi si cine le calca primeste o pedeapsa dupa caz ! Dar Dumnezeu are solutii mai inteligente ! Ata e dupa imaginatia acelor autori, de acum cateva mii de ani ! Dar e totusi e o poveste ! Am sa incep un serial lung de postari cu toate aberatiile evidente din Biblie ,bazate pe Biblia Hazlie a lui Leo Taxil si alte carti pe care le-am citit !

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit de mult de tot "Biblia Hazlie"... chiar nu ai face rau deloc sa incepi sirul de postari. Si mai poti conspecta una: "Lexiconul erorilor biblice" de Walter-Jorg Langbein, aparuta la editura Paralela 45.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pt carte ! Am facut comanda ! Biblia Hazlie e in format pdf aici,daca nu o mai aici : http://www.gebeleizis.org/bibliahazlie/main.html la sectiunea VECHIUL TESTAMENT ! Pe scribd aici : http://www.scribd.com/doc/3848485/Taxil-Leo-Biblia-hazlie

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu iti multumesc. O citisem pe-atunci de la biblioteca liceului.. :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Concediu placut ,Dan si reconfortant !

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai dreptate,Dan,si eu cred ca geneza este continua,la inceput a fost cuvintul,si numai a fost, se transforma in:La inceput este cuvintul,si etc.Iar faptul ca Isus este semit,este de necontestat,si daca imaginea in forma este falsa,si cea ce decurge din asta,respectiv credinta,este falsa.Acel etalon de urmat este pur ideatic si nu are nici o legatura cu forma,importanta este credinta in Christ,in devenire,iar daca geneza si creatia,respectiv cunoasterea,este continuua,TOTI suntem pe aceasta cale.

    RăspundețiȘtergere
  13. ady,
    iaca ca incepem sa ne apropiem...
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

Eu, buricul pamantului zic asa: